«Κάναμε μεγάλη πρόοδο σήμερα», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους θεσμούς. Όπως σημείωσε το βασικό πλαίσιο για τα ενεργειακά ζητήματα έκλεισε.
«Φτιάχνουμε το χρονοδιάγραμμα για τους λιγνίτες», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι αναζητείται η διαδικασία και ο τρόπος που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, τον οποίο θα αναλάβει η DG COMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ωστόσο παραμένει η αρχική δέσμευση για ολοκλήρωση της πώλησης την 1η Ιουνίου 2018. Το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το market test (από τη DG COMP).
Στόχος της κυβέρνησης είναι και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στους προς πώληση λιγνιτικούς σταθμούς. Όπως ανάφερε ο υπουργός, «δεν θα πωληθεί μονάδα χωρίς τους εργαζομένους».
Για τα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητά η κυβέρνηση, συζητείται το θέμα επέκτασης των ωρών λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας του Αμύνταιου, «με παρουσία επενδυτή», όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης, και της Καρδιάς «χωρίς παρουσία επενδυτή».
Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου θα συζητείται έως το τέλος της εβδομάδας. Η πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά, προτείνει την αποχώρηση της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου του Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Με άλλα λόγια, προτείνεται να πουλήσει η ΔΕΠΑ το 51% των μετοχών που κατέχει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας στην εταιρεία ΕΝΙ και στη συνέχεια να αποκτήσει από την εταιρεία Shell το 49% των μετοχών που κατέχει στην ΕΠΑ Αττικής.
Για την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή (αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με μια άλλη διαδικασία στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της αγοράς (του λεγόμενου target model).