Για δύο μέτρα και δυο σταθμά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον ΟΤΕ σε σχέση με τον ανταγωνισμό κατηγόρησε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους. Χαρακτηρίζοντας την Ανεξάρτητη Αρχή ταυτόχρονα «νομοθέτη και δικαστή», μίλησε για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση η οποία όχι μόνο δεν προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά συγχρόνως αποθαρρύνει τους επενδυτές και ζημιώνει τους καταναλωτές.
«Οραμά μας είναι ένας νέος καλύτερος κόσμος για όλους μέσα από την τεχνολογία. Δεν μας αφήνουν όμως. Σε κάθε μας προσπάθεια βρίσκουμε απέναντί μας όχι μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και την ίδια την ΕΕΤΤ» ανέφερε ανοίγοντας το κεφάλαιο της ρύθμισης της αγοράς λιανικής. Οπως είπε, η διαδικασία ελέγχου των τιμών λιανικής είναι πια παρωχημένη παραμένοντας σε όρους της περασμένης δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι «όπως έχει ανακοινώσει από το 2016 η ΕΕΤΤ με απόφασή της, η αγορά λιανικής δεν απαιτεί ρύθμιση γιατί έχει επαρκή ανταγωνισμό».
Περιγράφοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία όπως εκτιμά θέτει η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ ελέγχοντας ουσιαστικά την εμπορική του πολιτική προς όφελος των άλλων παρόχων, τόνισε ότι τον Οκτώβριο του 2017 εκκρεμούσαν 425 εγκρίσεις για τιμολογιακά προγράμματα που είχαν κατατεθεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και στη διάρκεια της τρέχουσας. Μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο, με μέσο χρόνο έκδοσης μίας έγκρισης το τετράμηνο, έχουν εγκριθεί 65 προγράμματα, «τη στιγμή που ανταγωνισμός βγάζει όποιο πακέτο θέλει όποτε το θέλει» σχολίασε ο κ. Τσαμάζ.
Σε μια πρωτοφανή, για τη μέχρι σήμερα παρουσία του στο τιμόνι του ΟΤΕ, επίθεση, κατηγόρησε την ΕΕΤΤ ότι πληθωρίζει τεχνητά τον αριθμό των εγκρίσεων που χρειάζεται να δώσει για τα προγράμματα λιανικής του ΟΤΕ. «Μεταφράζει τα 35 τιμολογιακά προγράμματα, σε 425 εγκρίσεις, που η κάθε μια θέλει το δικός της γραφειοκρατικό χρόνο. Εάν θέλουμε να βγάλουμε μια Χριστουγεννιάτικη προσφορά πχ. δωροεπιταγή των 50 ευρώ για κάθε νέα σύνδεση, απαιτεί χωριστή έγκριση της προσφοράς για κάθε ένα πρόγραμμα που διαθέτει ο ΟΤΕ και για κάθε ταχύτητα ξεχωριστά. Ουσιαστικά εγκρίνει εκ νέου όλο το εμπορικό χαρτοφυλάκιο» επισήμανε.
Μόνιμος πελάτης της ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ
Στον τομέα των υποδομών του Vectoring, για τις επενδύσεις στο οποίο είχε ξεσπάσει μεγάλη πολεμική ανάμεσα στον ΟΤΕ και τους υπολοίπους παρόχους, αναφέρθηκε επίσης ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ. Δεδομένου ότι πλέον όλοι οι βασικοί παίκτες είναι πάροχοι υποδομών, ο ΟΤΕ αγοράζει στην αγορά χονδρικής και από τους άλλους παρόχους. Βασισμένος σε αυτή τη συλλογιστική, εξέφρασε το ερώτημα για ποιο λόγο η ρύθμιση της αγοράς εξακολουθεί να είναι ασφυκτική για τον ΟΤΕ.
«Η ΕΕΤΤ πια έχει έναν μόνιμο πελάτη, τον ΟΤΕ, τον έχει βαφτίσει ως πρόβλημα για την αγορά, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε η λύση» απάντησε, τονίζοντας ότι από τις αρχές Οκτωβρίου εκκρεμεί καταγγελία του ΟΤΕ ενώπιον της ΕΕΤΤ καθώς ανταγωνιστής προσέφερε τιμολόγιο λιανικής σε περιοχή που έχει αποκλειστικότητα Vectoring, τη στιγμή που δεν είχε διαθέσει προηγουμένως τιμές χονδρικής προς τον ΟΤΕ, όπως οφείλει να κάνει ο ΟΤΕ. «Με λίγα λόγια εκεί που έχει μονοπώλιο ο ανταγωνισμός η ΕΕΤΤ δεν έχει ορίσει ότι θα ελέγχει τις τιμές» σχολίασε.
Μεγάλη καθυστέρηση στον επιμερισμό του κόστους καθολικής υπηρεσίας
Τέλος, στο ζήτημα της καθολικής υπηρεσίας, όπως ανέφερε το κόστος βάσει νόμου πρέπει να μοιράζεται σε όλους τους παρόχους, ανάλογα του μεριδίου αγοράς και χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. «Όλα τα κόστη μέχρι σήμερα τα επιβαρύνεται μόνος ο ΟΤΕ, ενώ η απόφαση για την επιστροφή του μεριδίου των υπολοίπων παρόχων δεν έχει βγει από την ΕΕΤΤ από το 2010. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει λοιπόν μια έμμεση χρηματοδότηση προς τους άλλους παρόχους» είπε ο κ. Τσαμάζ.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, αλλά και οι συνεργάτες του, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα του ανταγωνισμού, η πρόταση του ΟΤΕ για άρση της στρέβλωσης της αγοράς λιανικής, την οποία εντοπίζουν, είναι η ex post ρύθμιση. Δηλαδή ο έλεγχος των τιμών αφού διατεθεί το προϊόν. «Δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει ότι υπάρχει ανταγωνισμός κι όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ» κατέληξε.