Μικρή παράταση του χρονοδιαγράμματος, έως τις αρχές του επόμενου έτους, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ζητούν τα δύο επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).
Πρόκειται για την κοινοπραξία της ιταλικής Snam, με τη συμμετοχή της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie (οι τρεις πρώτες είναι ήδη μέτοχοι στον αγωγό ΤΑΡ) καθώς και για την ισπανική Regasificadoradel Noroeste. Το σχετικό αίτημα εξετάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το αρχικό πλάνο προέβλεπε κατάθεση προσφορώνστις22 Δεκεμβρίου.
Στελέχη των δύο επενδυτικών σχημάτων επισκέφτηκαν προημερών την εταιρεία και εξέτασαν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία, εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη και στην στρατηγική επέκτασης του Διαχειριστή εκτός Ελλάδας. Φέτος η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να φτάσει τα 95 εκατ. ευρώ, περίπου 2,5 φορές πάνω σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Τις συζητήσεις με τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ απασχόλησαν ακόμη εργασιακά ζητήματα και άλλα θέματα όπως η αναδιοργάνωση της εταιρείας και οι μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας κ. Σωτήρη Νίκα, εκπρόσωποι των δύο επενδυτικών σχημάτων ξεναγήθηκαν και στις υποδομές της εταιρείας στη Ρεβυθούσα.
Η εξαιρετική οικονομική πορεία του ΔΕΣΦΑ δίνει ελπίδες για υψηλό τίμημα. Ωστόσο ο κ. Νίκας εξέφρασε μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, επιφυλάξεις για το τελικό τίμημα, τις οποίες απέδωσε στον περιορισμένο ανταγωνισμό των υποψηφίων. Ωστόσο, είναι γνωστή η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΠΕ, η οποία έχει διαμυνήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πουλήσει, εάν το τίμημα είναι μικρότερο των 400 εκατ. ευρώ (όσο και η προσφορά της αζέρικης Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό).
Παρουσιάζονταςσε δημοσιογράφους, την Τρίτη,τις εγκαταστάσεις και τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι τα τρία έργα αναβάθμισης που έχουν ξεκινήσει _ κόστους 151 εκατ. ευρώ _ θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αφορούν στην κατασκευή της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας 95.000 κυβικών, στην αναβάθμιση του λιμένα ώστε να φιλοξενεί τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο (χωρητικότητας 260.000 κυβικών) και σε έργα εξοπλισμού για την αύξηση της αεριοποίησης.
Σε ότι αφορά στα διεθνή έργα, ηεταιρεία σύμφωνα με ανώτατα στελέχητης, προβλέπεται να έχει οριστικοποιήσει το πλαίσιο της συμφωνίας με τοναγωγό ΤΑΡέως το τέλος του έτους. Ο ΔΕΣΦΑ θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη το Αζέρικο φυσικό αέριο.
ΟΔΕΣΦΑβρίσκεται επίσης στη short listγια το έργο της λειτουργίας και συντήρησης τουτέρμιναλ της εθνικήςπετρελαϊκής εταιρείας του Κουβέιτ και αναμένει την έγκριση της ΡΑΕ για τον αγωγό φυσικού αερίουμεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, ο οποίος θα ξεκινά από την Νέα Μεσήμβρια και θα καταλήγει στη γειτονική χώρα.