Με μία προφανή πολιτική μεθόθευση και σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού, η κυβέρνηση κινείται πλέον προς ακύρωση της επίμαχης συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία, υπό την πίεση των συνεχών αποκαλύψεων και υπό τον φόβο ενδεχόμενων νομικών εμπλοκών.
Η μεθόδευση εκτυλίχθηκε σε διάφορες φάσεις και ειδικότερα από την στιγμή που ο Ν. Φίλης διαφοροποιήθηκε δημοσίως και τάχθηκε κατά της συμφωνίας, με το σκεπτικό ότι δεν θα πρέπει να πωλείται από την κυβέρνηση της Αριστεράς πολεμικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται κατά αμάχων πληθυσμών, όπως στην περίπτωση των σαουδαραβικών επιθέσεων κατά της Υεμένης.
Η επιχειρηματολογία αυτή κρίθηκε ως ένα βολικό άλλοθι, αν και κατά την πρώτη έγκριση της συμφωνίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν είχε προβληθεί.
Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του κ. Φίλη είχε γίνει από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και δεν ήταν τυχαίο ότι το αίτημα ακύρωσης της συμφωνίας επαναλήφθηκε με σύντομη παρέμβασή του στην συζήτηση της προηγούμενης Δευτέρας στην Βουλή.
Την σχετική απόφαση καλείται να λάβει η επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, έπειτα από την αποδοχή του σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε την Τρίτη από τους κ. Ν. Φίλη Θ. Παφίλη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε καμία απάντηση για την τύχη της συμφωνίας κατά την συζήτηση της Δευτέρας στην Βουλή, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε στην Ολομέλεια ότι θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασης υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα ελιγμού της κυβέρνησης φαίνεται πως δεν θα ματαιώσει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης.
Νέα συνέχεια στις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη, με την συζήτηση σχετικής επερώτησης που έχει κατατεθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Α. Λοβέρδο προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.