Ο διαγωνισμός για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα από τις πιστώτριες τράπεζες θα αλλάξει κατά κοινή ομολογία τη φυσιογνωμία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Στις 13 Δεκεμβρίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, είτε ξεχωριστά για κάθε εταιρεία, είτε και για τις δύο μαζί.
Ενας από τους ενδιαφερόμενους που από την πρώτη στιγμή έδωσε το παρών στο διαγωνισμό είναι η εταιρεία Ανδρομέδα μέσω του βασικού της μετόχου, της αμερικανικής Amerra Capital Management.
Σε συνάντηση που είχε η διοικητική ομάδα της Ανδρομέδας με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Βαλαχής τόνισε ότι «συμμετέχουμε στο διαγωνισμό γιατί γνωρίζουμε από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Από το 2007 έως σήμερα έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει μία αποτελεσματική στρατηγική εξαγορών με περισσότερες από 10 ολοκληρωμένες επενδυτικές κινήσεις. Επιθυμούμε να διενεργήσουμε εμείς τη συγκέντρωση στον κλάδο μέσα από την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα».
Ο επικεφαλής της Ανδρομέδα παραδέχθηκε ότι οι δύο προς εξαγορά εταιρείες είναι υποεπενδεδυμένες και θα χρειαστούν κεφαλαία ικανά τόσο για την εξαγορά, όσο και για επενδύσεις.
«Αν είμαστε εμείς οι νικητές του διαγωνισμού είναι βέβαιο ότι θα επενδύσουμε κεφάλαια για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, για την παραγωγή νέων προϊόντων και γενικότερα για την επανατοποθέτηση του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ελληνική πολυεθνική», υποστήριξε ο κ. Βαλαχής.
Τα χρήματα που θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τον κ. Βαλαχή, θα επενδυθούν από την Amerra η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις στα ψάρια και την πρωτογενή παραγωγή και ήδη έχει συμμετοχές σε επιχειρήσεις ύψους 2 δις. ευρώ.
Ο κλάδος των ελληνικών ιχθυκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μερίδια αγοράς αλλά παραμένει από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη μεσογειακή ιχθυοπαραγωγή. Από 140.000 τόνους πριν από λίγα χρόνια, η παραγωγή έχει υποχωρήσει στους 110.000 – 120.000 τόνους, ενώ η διεθνής αγορά έχει μεγαλώσει και από 250.000 τόνους έχει ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι περισσότερο εξειδικευμένες παγκοσμίως και θα ανακάμψουν. Ολοι μαζί θα επιδιώξουμε να δώσουμε πάλι ταυτότητα στο ελληνικό προϊόν», επισήμανε ο κ. Βαλαχής.
Η Ανδρομέδα ιδρύθηκε το 1998, εξαγοράστηκε το 2006 από την Global Finance και στο τέλος του 2016 πέρασε υπό τον έλεγχο της αμερικανικής Amerra Capital Management.
Η εταιρεία διαθέτει 6 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και Ισπανία και παράγει ετησίως 15.000 τόνους προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Τα βασικά είδη του ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί. Το 2015 και το 2016 πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδών και το ίδιο θα γίνει και το 2017. Όπως είπε ο κ. Βαλαχής τα κέρδη ebitda για το 2017 θα διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2015 και οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 110 εκατ. ευρώ. Το 85% της παραγωγής εξάγεται σε πάνω από 20 χώρες σε 120 εκατ. καταναλωτές. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ.
Ανεξάρτητα από την τύχη του διαγωνισμού, η Ανδρομέδα με την καθοδήγηση της Amerra έχει δρομολογήσει επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ την τριετία για την ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής και νέα προϊόντα.. Η Ανδρομέδα απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα.
Εκτός από την Amerra Capital Management ενδιαφέρον για την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα έχουν επιδείξει το Harvard Investment Group (HIG), η Diorasis International, το Oaktree κ.α.
Στο 9μηνο του 2017 οι πωλήσεις του ομίλου Νηρέα ανήλθαν στα 159,1 εκατ. (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ.ευρώ.
Ο όμιλος Σελόντα στο εννεάμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών 134,1 εκατ. ευρώ (έναντι 127,4 εκατ.), ενώ το λειτουργικό ΕBITDA διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περιόδου 2016. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (net debt) μετά την αποτίμηση στην εύλογη αξία ανήλθε στα 155,8 εκατ. ευρώ.