Βολές κατά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα εξαπέλυσε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η «Επιτροπή δικηγόρων – εκπροσώπων των κρατουμένων για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα».
Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία, που έχει περάσει ήδη από την οικεία Διαρκή Επιτροπή της Βουλής (δεν έχει εισαχθεί προς ψήφιση), όλα ανεξαιρέτως τα μέλη έκαναν λόγο για ρυθμίσεις αναθεωρούν επί τα χείρω τα δικαιώματα των εγκλείστων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Κώδικας έχει γίνει αφορμή για κινητοποιήσεις κρατουμένων στις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, του Κορυδαλλού, της Λάρισας, της Πάτρας, των Χανίων, από σήμερα και του Μαλανδρίνου. Αναμένονται, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, κινητοποιήσεις και στις φυλακές Τρικάλων και Δομοκού.
Ο κ. Κώστας Παπαδάκης – πλαισιωμένος από τον κ. Γιώργο Κακαρνιά, τον κ. Δημήτρη Κατσαρή και τον κ. Θανάση Καμπαγιάννη -, μίλησε συγκεκριμένα για ρυθμίσεις και συνθήκες που ευνοούν την επαναφορά των φυλακών τύπου Γ΄, υψίστης ασφαλείας, καθιστούν δυσχερέστερο τον τρόπο επικοινωνίας των κρατουμένων με πρόσωπα του περιβάλλοντος τους (με περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων), αλλά και υψώνουν το – άλλοτε καταργηθέν – υαλόφρακτο κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων τους στη φυλακή.
Ο κ. Παπαδάκης θίγοντας το φλέγον –μετά και την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, πρώην ηγετικό στέλεχος της 17Ν –των αδειών στους κρατούμενους, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την καθιέρωση αιτιολογικής απόφασης κατά τη διαδικασία, καθώς και την εξάρτηση των αδειών από πειθαρχικές συμπεριφορές. Στην ίδια λογική, στηλίτευσε την πειθαρχική ποινή της αναδρομικής αφαίρεσης ημερομισθίων που έχουν γίνει για τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής. Ο ίδιος υπογράμμισε τη μείωση, από έξι σε τέσσερα, των τετραγωνικών που αναλογούν σε κάθε κρατούμενο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δικαστικές υπερεξουσίες που γεννά ο νέος Κώδικας.
«Διατηρείται το άβατο των φυλακών, δεν ενθαρρύνονται οι συλλογικές διαδικασίες των κρατουμένων για να προωθούν τα δικαιώματα τους», συμπλήρωσε ο δικηγόρος, κρατώντας για το τέλος της παρέμβασής του το «όχι» στη ρύθμιση που θέλει να συνδέεται υποχρεωτικά το «βραχιολάκι», την ηλεκτρονική επιτήρηση δηλαδή, με τις άδειες.
«Το εισαγγελικό βέτο δεν καταργείται»
Σε διευκρινιστική ερώτηση του «Βήματος» ως προς τις δικαστικές υπερεξουσίες και τον ρόλο του εισαγγελέα στο τριμελές συμβούλιο των φυλακών που χορηγεί τις άδειες στους κρατούμενους, άπαντες οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι «το εισαγγελικό βέτο κάθε άλλο παρά καταργείται».
Για να γίνει σαφέστερη η διαφοροποίηση της «Επιτροπής δικηγόρων» με τον νέο Κώδικα, πρέπει προηγουμένως να υπενθυμιστούν τόσο τα ισχύοντα όσο και τα προτεινόμενα στο νέο νομοθέτημα. Σήμερα, στο τριμελές συμβούλιο των φυλακών που χορηγεί τις άδειες στους κρατούμενους, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει τη δυνατότητα με τη μειοψηφική του ψήφο να μπλοκάρει την εκάστοτε άδεια, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα προσφυγής σε δικαστικό συμβούλιο. Εφεξής, θα έχει μόνον τη δυνατότητα, σε περίπτωση διαφωνίας του, να προσφεύγει σε δικαστικό συμβούλιο.
«Διερωτηθείτε τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη», υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Κατσαρής, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για «υποκρισία» που διαπνέει εν γένει τον νέο Κώδικα. «Η προσφυγή σε δικαστικό συμβούλιο ίσχυε και θα συνεχίσει να ισχύει, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Ενώ μάλιστα με τη σημερινή κατάσταση ο κρατούμενος, το αίτημα του οποίου για άδεια απορρίπτεται, έχει δικαίωμα να υποβάλει νέο αίτημα ύστερα από δυο μήνες, τώρα, θα πρέπει πρώτα να περιμένει την κρίση του δικαστικού συμβουλίου. Είχε δικαίωμα έξι φορές τον χρόνο να ζητήσει άδεια; Τώρα θα έχει τις μισές…».
Ο ίδιος ερμήνευσε μάλιστα τη ρύθμιση που θέλει μειούμενο το εμβαδόν ανά άτομο στις φυλακές, ως τακτική για να μειωθούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές: «μειώνουν λογιστικά τα νούμερα, αντί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα βελτίωσης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κατσαρής επεσήμανε παράλληλα το αδιέξοδο στην περίπτωση που ο κρατούμενος δεν επιθυμεί «βραχιολάκι»: «δεν θα πάρει ποτέ του άδεια; Δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη».
Ο κ. Κακαρνιάς επέμεινε στη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στα γραφεία του οποίου έφθασε σχετικό κείμενο κρατουμένων, για να σχολιάσει αρνητικά την απάντηση της ηγεσίας του περί «μη καλής ανάγνωσης του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα» · ενώ ο κ. Καμπαγιάννης, από την πλευρά του, προέτρεψε να σκεφθούμε «αν θέλουμε συνθήκες εξαγρίωσης μέσα στις φυλακές, ή συνθήκες σωφρονισμού».
Στη συνέντευξη παρενέβη τηλεφωνικώς, μέσα από τις φυλακές, κρατούμενος, εκπρόσωπος της «Επιτροπής Αγώνα γυναικείων-αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (Α, Β, Γ, Δ, Ε και Α’ θέση υπογείου παραρτήματος»), για να πει μεταξύ άλλων ότι «ο νέος Κώδικας είναι για εμάς, χωρίς εμάς». Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί 1.100 υπογραφές αντίθεσης στο νέο νομοθέτημα.