Η ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και εισηγήσεις στελεχών της συμπολίτευσης, η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης την Δευτέρα στην Βουλή.
Κατά τα όσα έχουν ήδη διαμηνύσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία τέτοια επιλογή θα είναι η μοναδική οδός διαφυγής της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αναλάβει και προσωπικά την ευθύνη, από την στιγμή που θέλησε να είναι παρών και να συμμετάσχει στην συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ.
Στον βαθμό που οι εισηγήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εισακουστούν και ο Πρωθυπουργός κρυφτεί πολιτικά πίσω από την ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση του πολεμικού υλικού, κάποια νέα δεδομένα θα διαμορφωθούν.
Από μία άποψη, με έναν τέτοιο σπασμωδικό ελιγμό θα ικανοποιηθεί το αριστερό φρόνημα του ΣΥΡΙΖΑ και η λογική του «δεν πουλάμε στρατιωτικό υλικό σε εμπόλεμη ζώνη», όπως έχει εκφραστεί από τον Ν. Φίλη κ.ά.
Από μία άλλη ομως, θα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τον ρόλο του μεσάζοντα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος άλλωστε προΐσταται του ΚΥΣΕΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται εν όψει της συζήτησης της Δευτέρας, εν μέσω μίας μείζονος αντίφασης, η οποία θα κατατρύχει τον ίδιο και την κυβέρνησή του ως τις εκλογές: αφενός καλείται να προστατεύσει τον εαυτό του, παίρνοντας αποστάσεις από τον Π. Καμμένο, αφετέρου θα εξακολουθεί να τελεί υπό την πολιτική ομηρία του κυβερνητικού του εταίρου.
Το γεγονός δε ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και δείχνει μία σημαντική ενίσχυση του χώρου της Κεντροαριστεράς, δυσχεραίνει τις όποιες επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Κατά τα όσα επιμένουν να υποστηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης και να παραδέχονται διστακτικά κάποιοι στην συμπολίτευση, η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί θρυαλλίδα γενικότερων και μη γραμμικών πολιτικών εξελίξεων.