Η Ευρώπη καιρό τώρα γνώριζε την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών στη Λιβύη αλλά έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Χρειάστηκε να έρθει στο φως το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN ώστε να δείξει με περισσή υποκρισία τον αποτροπιασμό της για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα ανθρώπων και τις απερίγραπτες συνθήκες φρίκης που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι αναζητώντας το ευρωπαϊκό όνειρο για μια καλύτερη ζωή βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης, έρμαια στα χέρια των παράνομων διακινητών.

Ενας άνθρωπος, 400 ευρώ

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά σύγχρονης δουλείας στη βορειοαφρικανική χώρα, όπου καθημερινά καταφθάνουν εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες. Προσφάτως, διεθνή πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα δημοσίευσαν σοκαριστικές ιστορίες για τις θηριωδίες στα κέντρα κράτησης της Λιβύης και η UNICEF τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσίευσε έκθεση για τα παιδιά που πεθαίνουν από ασιτία στα σύγχρονα αυτά κολαστήρια. Ωστόσο στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN η πραγματικότητα ξεπερνά την πιο νοσηρή φαντασία.
Διακινητές σε ένα άγνωστο μέρος έξω από την Τρίπολη «στήνουν» μια δημοπρασία για μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική. Η κάμερα καταγράφει τη συναλλαγή και 12 άνδρες πωλούνται για 1.200 λιβυκά δηνάρια, κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, μέσα σε λίγα λεπτά. Οι περισσότεροι προορίζονται για σκληρή και απλήρωτη εργασία σε χωράφια και οικοδομές, θα δουλέψουν ώσπου να εξαντληθούν σωματικά και, αν δεν δολοφονηθούν από τους διακινητές, θα αφεθούν ελεύθεροι, καθώς το σύστημα χρειάζεται νέο αίμα να δουλέψει σκληρά.

Ερευνα κατόπιν εορτής

Το βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο αναμεταδόθηκε ευρέως από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε όλον τον κόσμο. Στο Παρίσι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της δουλείας και της πώλησης μεταναστών ως σκλάβων, στον ΟΗΕ συγκαλείται κατεπειγόντως έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ίδια τη Λιβύη, αν και όψιμα, οι Αρχές διέταξαν διενέργεια έρευνας.
Πρόκειται για μια «σύγχρονη μορφή σκλαβιάς απέναντι στην οποία δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μάρτυρες. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στις αδιανόητες φρικαλεότητες που υφίστανται οι μετανάστες στη Λιβύη» δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι, παρά τη θύελλα αντιδράσεων, ισχυρίζονταν μέχρι πρόσφατα ότι η κατάσταση θα «διευθετηθεί» με τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης!
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Στο ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το CNN επισκέπτεται ένα από τα δεκάδες κέντρα μεταναστών και οι εικόνες που καταγράφει είναι δραματικές. Ανθρωποι εξαθλιωμένοι, κοιμούνται στο πάτωμα στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς νερό ή τροφή. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί ξυλοκοπούνται και εξευτελίζονται από τους δεσμώτες τους, άλλοι λιποθυμούν από την πείνα και τα απάνθρωπα βασανιστήρια. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως ηλεκτροσόκ με γυμνά καλώδια, ή βιασμό, για παράδειγμα με σκουπόξυλα, όπως αποκαλύπτει σε συγκλονιστικό προ ημερών δημοσίευμα η εφημερίδα «Guardian», και ο σκοπός είναι να τους υποτάξουν ή να ζητήσουν εκβιαστικά λύτρα από τις οικογένειές τους.
Η κατάσταση είναι το ίδιο απάνθρωπη και για τις γυναίκες, οι οποίες πέφτουν θύματα ομαδικών βιασμών όχι μόνο από τους διακινητές αλλά και από τους φύλακες των κέντρων. Τις νύχτες, λένε οι μετανάστες, ακούνε κοριτσίστικες κραυγές, γυναίκες που τις βιάζουν ακόμα και μπροστά στα μάτια των ανδρών, των αδελφών ή των γιων τους. Στις έφηβες χορηγούν ενέσιμα αντισυλληπτικά, πολλές τις προορίζουν για τις ευρωπαϊκές «αγορές» πορνείας, άλλες τις κλείνουν σε οίκους ανοχής στη Λιβύη.

Η υποκρισία της Ευρώπης

Σε αυτό το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως το χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή το ρεπορτάζ του CNN, η Ευρώπη φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τη Λιβύη, που υποτίθεται ότι προορίζεται για τη σταθεροποίηση της χώρας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, πηγαίνει στις ομάδες που κάνουν χρυσές δουλειές από την εμπορία ανθρώπων. Πρόκειται για μια ανίερη συμμαχία –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 200 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στις λιβυκές συμμορίες –ώστε οι διακινητές να ανακόπτουν τις μεταναστευτικές ροές. Και φαίνεται πως έχει αποδώσει, καθώς οι αφίξεις μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.
Οπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, ομάδα ενόπλων εμποδίζει τα πλοία των μεταναστών να αποχωρήσουν από μια περιοχή δυτικά της Τρίπολης στη Λιβύη και να πλεύσουν προς την Ιταλία που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος εισδοχής μεταναστών από την αφρικανική ήπειρο –600.000 τον αριθμό –στα εδάφη της από το 2014 και μετά. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο πληθυσμός των κέντρων κράτησης έχει τριπλασιαστεί. Στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 7.000 μετανάστες και πριν από λίγες ημέρες ο αριθμός είχε φθάσει τους 19.900.

30.000 νεκροί στη Μεσόγειο

Οσο για τον αριθμό των νεκρών στον υγρό τάφο της Μεσογείου την τελευταία δεκαετία, ξεπερνά τους 30.000, στοιχείο συγκλονιστικό, όσο και ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης από την Ευρώπη ειδικά και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα για το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από παράπλευρες σοκαριστικές ιστορίες.
Η Λιβύη είναι μόνο μια χώρα όπου διαπράττονται αυτές οι κτηνωδίες. Ανάλογες καταστάσεις βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στη Μαυριτανία, στο Σουδάν, στην Αιθιοπία, στη Νιγηρία, στη Σομαλία και στην Γκάνα. Το 13,6% των σύγχρονων σκλάβων παγκοσμίως βρίσκεται σήμερα στην Υποσαχάρια Αφρική, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ενώ καθεστώς σύγχρονης δουλείας σε ολόκληρο τον κόσμο βιώνουν 46 εκατομμύρια άνθρωποι, υπομένοντας τη μοίρα τους, ξεχασμένοι από τους πάντες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ