ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Τα μαθηματικά της Εφης

Τα μαθηματικά της Εφης

Είναι γεγονός ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κλείνει το 2017 με έλλειμμα χαμηλότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ από το προϋπολογισθέν. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πού οφείλεται αυτή η απόκλιση. Ü Στις μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων (από αυτές που πρόβλεπαν τα tests του νόμου Κατρούγκαλου), στην αύξηση έστω της μερικής απασχόλησης και των εισφορών, κάτι που καταλαβαίνουμε, ή σε κάτι άλλο που αντιλαμβάνεται μόνο η εικονιζόμενη στο σκίτσο υπουργός Απασχόλησης κυρία Εφη Αχτσιόγλου; Ü Η υπουργός αποδίδει τη βελτίωση κυρίως στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω «της εκκαθάρισης του μητρώου εκκρεμών αιτήσεων και της ταχύτερης έκδοσης συντάξεων με αποτέλεσμα τη μείωση των αναδρομικών ποσών που καταβλήθηκαν εφέτος». Ü Αν είναι έτσι, οι υπολογισμοί (υπουργείου και θεσμών) για τον αριθμό των νέων συνταξιούχων αλλά και το ύψος των περικοπών στις συντάξεις για να βγαίνουν οι στόχοι του Μνημονίου ήταν λανθασμένοι. Ü Επιπλέον, ας εξηγήσει, αφού οι εκκρεμότητες δημιουργούν αναδρομικά βάρη, γιατί δεν καταβάλλονται όλες οι συντάξεις στην ώρα τους;

Ενας «κρυφός» φόρος

Τον έπιασε στον προϋπολογισμό ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας τον κρυφό φόρο στα μικρά πλοία που κάνουν tours στα νησιά και στα μικρά κρουαζιερόπλοια. Ü Πρόκειται για την αύξηση του τέλους που επιβάλλεται σε σκάφη 12-13 μέτρων σε ποσοστό από 44% ως 55% με ταυτόχρονη μείωση της έκπτωσης που ίσχυσε για τα επαγγελματικά σκάφη από 50% σε 25%, δηλαδή στο μισό.
Οπως εύστοχα παρατηρεί, προφανώς το μέτρο δεν στοχεύει στα μεγάλα και πολυτελή σκάφη αναψυχής αλλά πλήττει τα μικρά παραδοσιακά σκάφη (ημερόπλοια) που οι ιδιοκτήτες τους τα συντηρούν με τεράστιο κόστος, με προσωπική και οικογενειακή θυσία, και προσφέρουν έσοδα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στο κάδρο και οι μικρομέτοχοι

Η δημόσια πρόταση της οικογένειας Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτριας του Ιατρικού Κέντρου, για το 30% του θεραπευτηρίου Υγεία που απευθύνεται στους κατόχους μετοχών της ελεύθερης διασποράς ανακατεύει ακόμη περισσότερο την τράπουλα στον κλάδο. Ü Μέχρι τώρα τα deals στον χώρο (Metropolitan, Ιασώ General), ή αυτά που έπονται (πώληση δανείων της Euromedica, Ερρίκος Ντυνάν) δεν αφορούσαν τους μικρομετόχους. Ü Ο όμιλος του Ιατρικού με την κίνηση αυτή δηλώνει παρών στις εξελίξεις και αρχίζει να «τραβά» τις αποτιμήσεις προς τα πάνω. Ηδη η μετοχή του Υγεία καρφώθηκε στο limit up πιάνοντας τα 0,45 ευρώ της δημόσιας πρότασης. Θεωρείται σίγουρο πως θα ακολουθήσει και βελτιωμένη πρόταση.

Συνάντηση…

Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι συνιδρυτές του EXIN Group κ.κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Ü Οι δύο ελληνοαμερικανοί επενδυτές διαβεβαίωσαν τον κ. Φραγκιαδάκη ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν όλα τα δικαιολογητικά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε τον Μάρτιο να ολοκληρωθεί η εξαγορά.

…και υποσχέσεις

Υπενθυμίζεται πως η Exin Financial Services Holding BV είχε υποβάλει την καλύτερη προσφορά για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής προσφέροντας 718 εκατ. ευρώ αλλά όταν έφτασε η ώρα και των τυπικών εγκρίσεων ο νεοπαγής όμιλος της ΕΧΙΝ δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΤτΕ. Ü Οι δύο ελληνοαμερικανοί επενδυτές εξακολουθούν να επιμένουν πως όλα θα τακτοποιηθούν και επαναλαμβάνουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα ρευστότητας, καθώς το fund της EΧΙΝ που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής διαθέτει κεφάλαια 3 δισ. ευρώ. Ιδωμεν…

Οι εκλογές του ΕΒΕΑ

Υποψήφιος για μια θέση στο ΔΣ του ΕΒΕΑ (Εμπορικό Τμήμα) είναι ο κ. Γιώργος Βελέντζας, διευθύνων σύμβουλός των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ). Ο κ. Βελέντζας συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 10 χρόνια στο ΔΣ του ΕΒΕΑ και εκτιμά πως ιδιαίτερα εφέτος, ύστερα από επτά χρόνια κρίσης, η φωνή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές πρέπει να είναι ηχηρή, αφού ο ιδιωτικός τομέας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Οι εκλογές στο ΕΒΕΑ θα διεξαχθούν το διάστημα 2-3-4 Δεκεμβρίου με έναν μόνο υποψήφιο συνδυασμό, αυτόν του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.