Η αριστεία αντεπιτίθεται

Ενώ εξελισσόταν η δύσοσμη υπόθεση της ακύρωσης της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, μια είδηση αναπάντεχη, μια ευχάριστη έκπληξη, διέκοψε τη μίζερη ρουτίνα της εγχώριας ειδησεογραφίας.

Ενώ εξελισσόταν η δύσοσμη υπόθεση της ακύρωσης της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, μια είδηση αναπάντεχη, μια ευχάριστη έκπληξη, διέκοψε τη μίζερη ρουτίνα της εγχώριας ειδησεογραφίας. Το ρεπορτάζ των «Νέων» της Δευτέρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, ελπιδοφόρα, με δυναμική ανυπολόγιστη.
Στο λεγόμενο «Μουντιάλ της επιστήμης» που διοργανώνεται στο περίφημο ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, μια εντεκάδα φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο της Θράκης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας. Το υποχρηματοδοτούμενο ελληνικό ΑΕΙ, το παραδομένο στην ασυναρτησία των ομάδων βίας, έβαλε τα γυαλιά σε παγκοσμίου κύρους ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθητές ή φοιτητές από τη χώρα μας διακρίνονται σε διαγωνισμούς γνώσης, παγκοσμίου κύρους. Ωστόσο το επίτευγμα των φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη έχει ιδιαίτερη αξία για δύο κυρίως λόγους. Πρόκειται για τη δουλειά μιας μεγάλης ομάδας διαφορετικών ειδικοτήτων. Επίσης το αντικείμενο, η δημιουργία γενετικά αναπρογραμματισμένων βακτηρίων, που διοχετεύονται στον οργανισμό για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αφορά το μέλλον των αντικαρκινικών θεραπειών.
Ξεπερνώντας την κατάρα της αδυναμίας συνεργασίας, που μας κατατρέχει ως στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας, φοιτητές Ιατρικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Φυσικής, ηλεκτρολόγοι και χημικοί μηχανικοί, φοιτητές Πληροφορικής, συνεργάστηκαν δημιουργικά και αλληλοσυμπληρώθηκαν ώστε να φτάσουν στο θαυμαστό επίτευγμα που τους έδωσε τη διάκριση. Σχεδίασαν στον υπολογιστή τα γενετικά λογικά κυκλώματα των «αντικαρκινικών» βακτηρίων, τα οποία εμφάνισαν την αναμενόμενη συμπεριφορά και πειραματικά, στοιχείο καθοριστικό για την κατάκτηση του βραβείου. Πρόκειται για άθλο επιστημονικό από εικοσάχρονους.
Εννοείται ότι τα παιδιά δεν είναι αυτοδίδακτα, δάσκαλοι πανεπιστημιακοί άξιοι τα καθοδήγησαν και επέβλεψαν την έρευνά τους. Είναι βέβαιο ότι δεν τους έχετε ακούσει ποτέ. Δεν έχουν προσκληθεί σε καμία τηλεοπτική εκπομπή, ούτε της κρατικής ΕΡΤ, σπανίως θα διαβάσετε μιαν αράδα για αυτούς ακόμα και σε έντυπα σοβαρά. Μαζί με τους άξιους σπουδαστές τους απαρτίζουν μιαν άλλη φωτεινή Ελλάδα, της αριστείας και της αξιοσύνης, της σκληρής μεθοδικής δουλειάς, της υπομονής και της επιμονής που αποδίδει ακόμα και σε τόσο εξουθενωτικούς καιρούς.
Η διάκριση της ελληνικής ομάδας επιβεβαιώνει μία φορά ακόμα ότι η έρευνα και η επιστήμη είναι το μεγάλο αναξιοποίητο κεφάλαιο της πατρίδας μας. Το επιβεβαιώνουν οι χιλιάδες διακεκριμένοι επιστήμονες που σταδιοδρομούν στα σημαντικότερα ιδρύματα του κόσμου. Περισσότερο από τα κεφάλαια λείπει η έμπνευση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, που δεν αντελήφθησαν ποτέ την οικονομική διάσταση αυτής της εθνικής έφεσης για πρόοδο και μόρφωση.
Ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δεξιώνεται συχνά αθλητές και ποπ είδωλα, θα ήταν χρήσιμο να καλέσει τη χρυσή εντεκάδα της Βόρειας Ελλάδας. Να μπει λίγο φως, αληθινής αξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.