Τον πανικό έσπειρε στους ευκατάστατους συμπατριώτες του ο πρίγκιπας του θρόνου των Σαούντ Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Το πογκρόμ κατά της διαφθοράς που εξαπέλυσε προσφάτως, συλλαμβάνοντας ακόμη και τον εμβληματικό μεγαλοεπενδυτή πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, έχει οδηγήσει τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους Σαουδάραβες στα ειδικευμένα στα εταιρικά ζητήματα διεθνή δικηγορικά γραφεία και τις τοπικές τράπεζες.
Εκείνο που εναγωνίως ζητούν είναι να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις τους κατά τρόπον ώστε να κατοχυρώνονται σε περίπτωση που μπουν στο στόχαστρο του Μοχάμαντ και πέσουν και αυτοί θύματα κατασχέσεων και άλλων διώξεων.
Τις πληροφορίες αυτές αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πληροφορίες από δικηγορικούς και τραπεζικούς κύκλους, επειδή οι επαφές που έχουν τα δικηγορικά και τραπεζικά στελέχη με πλούσιες σαουδαραβικές οικογένειες και επιχειρηματίες είναι εμπιστευτικές. Μια εκδοχή που προτείνουν οι ειδικοί στους θορυβημένους Σαουδάραβες είναι το «σπάσιμο» των επιχειρήσεών τους σε περισσότερες από μία εταιρείες συμμετοχών. Πρόκειται όμως για μια εκδοχή δύσκολα υλοποιήσιμη, διότι η κυβέρνηση του Ριάντ παρακολουθεί στενά κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο βασίλειο.
Πώληση επενδύσεων
Μια άλλη προτεινόμενη εκδοχή προστασίας της περιουσίας των εχόντων και κατεχόντων στη χώρα είναι η πώληση επενδύσεων σε κεφαλαιούχους γειτονικών χωρών του Περσικού και η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, ει δυνατόν. Εξυπακούεται ότι ελάχιστοι τολμούν να βγάλουν χρήματα, χρυσό ή άλλες πολύτιμες κινητές αξίες στο εξωτερικό. Και αυτό όχι επειδή ο Μοχάμαντ επέβαλε capital controls, αλλά για να μην κινήσουν την προσοχή των αρχών και υποθέσει κανείς ότι φυγαδεύουν τις περιουσίες τους επειδή είναι παράνομες ή τέλος πάντων επειδή έχουν κάτι να κρύψουν.
Συμφωνίες «ρύθμισης»
Κάποιος ανώτερος σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg (δίχως φυσικά να αποκαλύψει την ταυτότητά του) ότι η κυβέρνηση προσφέρει σε ορισμένους υπόπτους για διαφθορά συμφωνίες «ρύθμισης» της υπόθεσής τους. Αν δεχθούν, αναλαμβάνει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για να μελετήσει τις λεπτομέρειες της ρύθμισης. Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εκτιμά να εισπράξει περί τα 50 έως 100 δισ. δολάρια από τις συμφωνίες αυτές.
Η κυβέρνηση του Ριάντ αιτιολόγησε τις συλλήψεις αρχικά 208 επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων –ακόμα και υπουργών –στη διαπίστωση ότι η ελίτ αυτή είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 100 δισ. δολαρίων τις τελευταίες δεκαετίες. Αναλυτές σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι λόγοι της «εκστρατείας κατά της διαφθοράς» που έχει εξαπολύσει ο νέος ισχυρός άνδρας του σαουδαραβικού βασιλείου δεν είναι εισπρακτικοί, αλλά αποσκοπούν στην εδραίωση και επιβεβαίωση της εξουσίας του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο που δείχνει στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή κοινότητα ο ηλικίας μόλις 32 ετών πρίγκιπας, ο οποίος διαδέχθηκε τον θανόντα ετεροθαλή αδελφό του Αμπντουλάχ τον Ιανουάριο του 2015 με αποστολή να εκσυγχρονίσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία της χώρας του, να την κάνει πιο εξωστρεφή και να δρομολογήσει την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ