Βαριά πρόστιμα απειλούν την Uber για συγκάλυψη σκανδάλου

Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει την πρωτοποριακή εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό Uber, λίγους μόλις μήνες μετά την αλλαγή ηγεσίας και την απομάκρυνση του συνιδρυτή της επιχείρησης Τράβις Κάλανικ υπό την πίεση των μετόχων εξαιτίας σειράς σκανδάλων που ξεκινούσαν από τη διαρροή εμπορικών μυστικών και έφθαναν μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση.

Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει την πρωτοποριακή εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό Uber, λίγους μόλις μήνες μετά την αλλαγή ηγεσίας και την απομάκρυνση του συνιδρυτή της επιχείρησης Τράβις Κάλανικ υπό την πίεση των μετόχων εξαιτίας σειράς σκανδάλων που ξεκινούσαν από τη διαρροή εμπορικών μυστικών και έφθαναν μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση. Την περασμένη Τετάρτη αποκαλύφθηκε ότι η Uber κατέβαλε 100.000 δολάρια σε χάκερ προκειμένου να μην αποκαλύψουν ότι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία… 57 εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας (κυρίως Αμερικανών)!
Η αποκάλυψη του σκανδάλου είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση δύο στελεχών της Uber που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον τρόπο τον οποίο επέλεξε η αμερικανική εταιρεία για να αντιμετωπίσει τη διαρροή και να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρα Χοσροβσχάχι, που αντικατέστησε τον Κάλανικ. «Τίποτε από όσα συνέβησαν δεν έπρεπε να συμβεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οτιδήποτε» υπογράμμισε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ιρανικής καταγωγής μάνατζερ.
Εκείνο που θα στοιχίσει περισσότερο στην Uber –σε πρόστιμα κυρίως, ενδεχομένως και σε άλλα περιοριστικά των δραστηριοτήτων της μέτρα –φαίνεται ότι θα είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το σκάνδαλο. Η βρετανική υπηρεσία προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανακοίνωσε ότι το γεγονός ότι η Uber απέκρυψε τη διαρροή στοιχείων των πελατών της εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» αναφορικά με την πολιτική ασφάλειας των δεδομένων και με την ηθική της εταιρείας.

«Τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες. Περιμένουμε από την Uber να διευκρινίσει αν μεταξύ των θυμάτων της υποκλοπής περιλαμβάνονται και βρετανοί πολίτες. Η σκόπιμη απόκρυψη από τις ρυθμιστικές αρχές και από τους πολίτες διαρροών προσωπικών δεδομένων μπορεί να επισύρει υψηλότερα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις» δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος της βρετανικής εποπτικής αρχής Τζέιμς Ντιπλ-Τζόνσον.
Η Uber έχει παρουσία σε 633 πόλεις 70 χωρών. Εχει έρθει σε σύγκρουση με τις Αρχές πολλών χωρών και έχει καταδικαστεί ουκ ολίγες φορές σε πρόστιμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.