Αισιόδοξος για την επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που ξεκινούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Οπως λέει σε συνομιλητές του, η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ως τις αρχές του 2018 θα βελτιώσει αισθητά την εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά, δίνοντας ώθηση στην οικονομία, λίγους μήνες πριν από την εκπνοή του τρίτου μνημονίου και τη μετάβαση σε ένα νέο, πιο χαλαρό καθεστώς εποπτείας.
Τι έχει βελτιωθεί
Το γεγονός αυτό αναμένεται να βοηθήσει καθοριστικά τον τραπεζικό κλάδο για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και να στηρίξει σημαντικά τα αποτελέσματά του, μέσω της μείωσης του πιστωτικού κινδύνου, αρχής γενομένης από το 2018. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» για την επιστροφή του συστήματος στην κανονικότητα, με την ενίσχυση της ρευστότητας και την αποκλιμάκωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά δύο και πλέον ετών, ενώ οι διοικήσεις τους έχουν στη διάθεσή τους πλέον ένα σχεδόν πλήρες νομικό οπλοστάσιο για την ανάκτηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.
Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυτή την εβδομάδα αποτελεί ορόσημο για την οριστική αποκατάσταση της συναλλακτικής κουλτούρας, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για ταχύτερη αναδιάρθρωση των προβληματικών χορηγήσεων.
Οι όροι
Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πιστεύει, βάσει και των επαφών που έχει στη Φρανκφούρτη με τους ομολόγους του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής, ότι οι παραδοχές τις οποίες θα υιοθετήσει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, στις επικείμενες ασκήσεις αντοχής θα είναι ήπιες σε βαθμό που καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε άμεσες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η εκτίμηση αυτή του κ. Στουρνάρα βασίζεται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, η ελληνική οικονομία τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με το βασικό σενάριο των stress tests του 2015. Ως εκ τούτου, δεν είναι πιθανό ο SSM να υιοθετήσει στη νέα δοκιμασία χειρότερες υποθέσεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας. Με αυτό το δεδομένο και μετά την επιτυχή τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος πριν από δύο χρόνια, θα ήταν παράδοξο να ανακύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Δεύτερον, οι τράπεζες έχουν εκτελέσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων αναδιάρθρωσης για τα οποία έχουν δεσμευθεί στον SSM, ενισχύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, οι οποίοι είναι οι υψηλότεροι αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει την επανασύνδεσή τους με τις αγορές, με τις πρώτες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων και το άνοιγμα της αγοράς των repos, με απώτερο στόχο την πλήρη χρηματοδοτική τους αυτονομία. Επιπλέον, οι ρυθμοί χαλάρωσης των capital controls έχουν επιταχυνθεί.
Τρίτον, οι επιδόσεις τους στα «κόκκινα» δάνεια κινούνται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Μπορεί η έως τώρα αποκλιμάκωση των σχετικών δεικτών να στηρίζεται στις διαγραφές, ωστόσο το επόμενο τρίμηνο αναμένεται αύξηση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων πακέτων «κόκκινων» δανείων σε τρίτους.
Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι η βελτίωση που περιγράφεται παραπάνω θα πείσει τον SSM ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να γυρίσουν σελίδα και να επιστρέψουν σε βιώσιμη κερδοφορία. Σε σχέση με τα σενάρια που διακινούνται για διαχωρισμό συστημικών ομίλων σε υγιή σχήματα και bad banks, οδηγώντας τον κλάδο σε νέο κύκλο συγκέντρωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για… αστειότητες, λένε πηγές από το περιβάλλον του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ