Σημαντική εξοικονόμηση πόρων επιτυγχάνουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας από την αξιοποίηση των φυσικοθεραπευτών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ευρωπαίοι φυσικοθεραπευτές που συναντώνται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με αφορμή το 27ο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, το οποίο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 24 και 25 Νοεμβρίου, με θέμα «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη, μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση».
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν μελέτες που δείχνουν το όφελος των ασθενών, αλλά και των συστημάτων υγείας, από την αξιοποίηση των φυσικοθεραπευτών. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, γιατροί και φυσικοθεραπευτές απέδειξαν στην πράξη τα οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Σύμφωνα με την Β’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Esther-Mary D’ Arcy, στην Ιρλανδία υπήρχαν τεράστιες λίστες αναμονής για ρευματολόγος και ορθοπεδικούς. Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών ειδικοτήτων αποφάσισαν να απευθυνθούν στους φυσικοθεραπευτές, ζητώντας να απορροφήσουν μέρος της λίστας. Μέσα σε 18 μήνες οι φυσικοθεραπευτές της Ιρλανδίας είδαν 18.000 άτομα. Απ’ αυτούς, μόνο το 7% όσων ήθελαν να απευθυνθούν σε ορθοπεδικό το χρειάζονταν πραγματικά, ενώ από όσους ήθελαν να απευθυνθούν σε ρευματολόγο το χρειάζονταν σε ποσοστό 11%.
Αντίστοιχα στη Σκωτία, η υλοποίηση ενός προγράμματος πρόληψης των πτώσεων με επικεφαλής φυσικοθεραπευτές, οδήγησε σε 32% μείωση των εισαγωγών σε Νοσοκομεία από πτώσεις στο σπίτι, 27% από πτώσεις σε γηροκομεία και 40% από πτώσεις στο δρόμο.
Επίσης, σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι διαδικασίες αποκατάστασης οδήγησαν σε μείωση των επανεισαγωγών κατά 26%.
Στο δε Βέλγιο, με αντίστοιχο πληθυσμό με αυτόν της χώρας μας, η δαπάνη για τη φυσικοθεραπεία είναι 760 εκατομμύρια ευρώ, όταν στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ. «Από 62 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η δαπάνη για φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα προ τριετίας, αυξήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι δεν αρκεί», τόνισε ο κ. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης.
Όπως είπε, ο φυσικοθεραπευτής έχει πολλά να προσφέρει σε τομείς που γνωρίζει πολύ καλά και ο Σύλλογος έχει προωθήσει την γνώση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων ασθενών, με τα οκτώ επιστημονικά τμήματα που λειτουργεί. Ένα από αυτά είναι και το
πρόγραμμα ProFouND. Προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να πειστεί για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του φυσικοθεραπευτή.
«Κρίσιμο θέμα για τη χώρα μας και τους Έλληνες φυσικοθεραπευτές είναι η σχεδιαζόμενη συνένωση σχολών φυσικοθεραπείας, προειδοποιώντας πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αναγνώριση των πτυχίων στο εξωτερικό», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΣΦ.
Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία την παρουσίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και των εκπροσώπων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Επίσης, στις 12μ. θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας μεταξύ άλλων να παραμείνει αυτοτελές και αυτόνομο το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και να μην αναγνωριστούν τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης με την έμμεση κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.