Διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια στην Αθήνα

To 1ο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια με τίτλο «Athens Security Symposium» διοργανώνει το Κέντρο Μελετών

To 1ο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια με τίτλο «Athens Security Symposium» διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, 1 και 2 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και Υπηρεσιών της ΕΕ, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διανοητές, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του ερευνητικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θα συμμετάσχουν ως ομιλητές, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής του Συμποσίου είναι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το Συμπόσιο, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «εστιάζει στην παρατεταμένη αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και στις επιπτώσεις της για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας. Είναι το πρώτο διεθνές συμπόσιο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ασφάλεια και φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς για την ασφάλεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας συγκροτημένης και τεκμηριωμένης δημόσιας συζήτησης για τους σημερινούς κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Μια από τις βασικές θεματικές ενότητες είναι «Τοπικές και Διεθνείς Προσεγγίσεις των απειλών ασφάλειας από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι ανασφάλειας με παραδοσιακές συγκρούσεις, νέες απειλές, αλλά και αναδυόμενες δυναμικές ανασφάλειας να δημιουργούν ένα σύνθετο τοπικό και περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οικονομική και πολιτική αστάθεια πυροδοτούν τη βία και μεταμορφώνουν με δυσμενή τρόπο τις συγκρούσεις. Ο εσωτερικός εκτοπισμός έχει βαθιές και μακροχρόνιες αιτίες και ενισχύει συνεχώς τις εξαναγκαστικές μεταναστευτικές ροές, οι οποίες επηρεάζουν τη σταθερότητα, αλλά καθίστανται και συστατικό μέρος των συγκρούσεων.
Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και εξτρεμισμός διαπλέκεται με τις εθνικές και φυλετικές διαιρετικές τομές με αποτέλεσμα τη βίαιη έξαρση των εμφύλιων συγκρούσεων και της τρομοκρατίας. Τέλος, η ισλαμιστική τρομοκρατία μετά τον σημαντικό περιορισμό της ISIS αναμένεται να περάσει σε ένα νέο στάδιο».
Η δεύτερη θεματική ενότητα είναι «Διεθνείς, περιφερειακές και πολυμερείς/διμερείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των απειλών». Οπως αναφέρεται, οι συμμετέχοντες στο πάνελ θα απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: «Ποια είναι τα όρια των εθνικών και πολυμερών απαντήσεων και στρατηγικών για τις απειλές και τις προκλήσεις που προέρχονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (ΜΕΝΑ); Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μεταξύ διεθνών (κρατικών και θεσμικών) δρώντων για την αντιμετώπιση των απειλών; Ποια είναι τα σημεία σύγκλισης ή αποκλίσεων μεταξύ των συμφερόντων των διεθνών και περιφερειακών δρώντων σχετικά με μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη;».
Η τρίτη θεματική ενότητα είναι: «Εθνική διαχείριση των απειλών: πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις απειλές από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. (Στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας)».
Η επόμενη ενότητα που θα συζητηθεί είναι «Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις τωρινές και τις δυνητικές απειλές ασφάλειας;» και σημειώνεται αναφορικά με την Α’ Συνεδρία: «Πώς προσλαμβάνει και απαντά η Ευρωπαϊκή Ενωση στις υφιστάμενες απειλές και προκλήσεις ασφάλειας, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, η ριζοσπαστικοποίηση και η τρομοκρατία; Μπορεί να προληφθεί η ριζοσπαστικοποίηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Είναι ο κυβερνοχώρος το νέο πεδίο μάχης για την Ευρώπη; Πώς μπορεί η τεχνολογία και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Ποιο είναι το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας;».
Κατά τη Β’ Συνεδρία επισημαίνεται ότι θα συζητηθούν: «Πώς μπορεί η ΕΕ να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα στη διαχείριση των συνόρων και στην προστασία των πολιτών της; Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ, σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Αμυνα και πρωτοβουλία για την Ενωση Ασφαλείας: Πώς μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά; Ποια είναι τα διδάγματα από τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Προτύπου Ασφάλειας; Πώς μπορούν να εναρμονιστούν οι πολιτικές των κρατών-μελών και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για την επίτευξη μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής πολιτικής ασφάλειας για τους ευρωπαίους πολίτες;».
Τέλος, θα συζητηθεί το θέμα «Η μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας στην Ελλάδα». Στο πάνελ θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ελευθέριος Οικονόμου.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.