Ο κλονισμός και ο εκνευρισμός που επικρατεί στους κύκλους της ηγεσίας της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Καμμένου και τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας στο θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, φανερώθηκε την Πέμπτη, με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να εμφανίζεται… παραπονούμενος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για μία ανακοίνωση της ΝΔ και τον Ν. Φίλη να ζητεί την ματαίωση της συμφωνίας!
Εν αναμονή της (εκ δεύτερης αναβολής) συζήτησης της Δευτέρας στην Βουλή για την συγκεκριμένη υπόθεση, οι τριγμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν εντονότεροι, με τον κ. Φίλη να δυσχεραίνει εκ προοιμίου την θέση της κυβέρνησης.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας (σ.σ. αποπεμφθείς έπειτα από παρασκηνιακή σύγκρουση με τον Π. Καμμένο πριν από έναν χρόνο), με δήλωσή του εν όψει της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία».
Και συμπλήρωσε: Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες».
Υπήρχε όμως και ένα ηχηρό «ναι μεν, αλλά» εκ μέρους του κ. Φίλη, με σαφείς αιχμές προς τον κ. Καμμένο: «Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν».
Στο κλίμα αυτό, αίσθηση προξένησε ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εμφανίστηκε ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών λίγη ώρα νωρίτερα, προκειμένου να παραπονεθεί για μία ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία αναφερόταν: ««H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της Κυβέρνησης».
Η υπεραντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ακατανόητη και απολύτως προκλητική», ερμηνεύτηκε ως σαφής ένδειξη εκνευρισμού και ανησυχίας στους κύκλους της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στην διάσκεψη των Προέδρων υπήρξε «μια ευρύτατη συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε το ζήτημα» και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτήν την επίθεση και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερμηνεύσω. Και παρακαλώ κρατήστε το αυτό».
Και συνέχισε, απευθυνόμενος στους κοιβνοβουλευτικούς συντάκτες, λέγοντας: «είναι μια απόφαση που δεν είναι προσωπική ούτε είναι κανένα προσωπικό βέτο πρόσβασης, ας πούμε, κάπου ούτε είχα ποτέ καμία διάθεση. Η διάθεση που είχα – και αυτό χάλασε την μεθόδευση, η οποία είχε υπάρξει- είναι να μην εμπλακεί η Βουλή και να γίνουν μέσω υμών, που θα ήσασταν υποχρεωμένοι να το κάνετε, αυτή είναι η δουλειά σας, το επάγγελμά σας, να σας δώσουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό αποτρέψαμε. Όποιος θέλει ο ίδιος, Βουλευτής ή Κόμμα και έχει έρθει στη διάθεσή του ένα απόρρητο έγγραφο και το παίρνει την πολιτική ευθύνη να το δημοσιοποιήσει, αναλαμβάνει και την ευθύνη να το κάνει».
Επικαλέστηκε μάλιστα ο κ. Βούτσης και τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης κατά την οποία ο Α. Λοβέρδος κατέθεσε τα επίμαχα έγγραφα, Νικ. Κακλαμάνη λέγοντας: «με την εμπειρία που είχε, πολύ σωστά τα έβαλε όπως ήτανε τα έγγραφα, τα μονόγραψε και τα έβαλε σε έναν φάκελο και τα έδωσε μετά από συνεννόηση με εμάς, στη Γενική Διευθύντρια της Βουλής. Κι ύστερα εμείς στη Διάσκεψη των προέδρων επίσης είπαμε “τα βάζουμε σε έναν ακόμα φάκελο και τα επιστρέφουμε εκεί που αφορούν”, δηλαδή στην Κυβέρνηση. Αυτό κάναμε».
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Κακλαμάνης δήλώσε στην κρατική τηλεόραση: «Ήταν ατόπημα να παραλάβω τα έγγραφα» και συμπλήρωσε ότι «τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν κατατέθηκαν ποτέ στα πρακτικά της Βουλής, κατατέθηκαν σε μένα, προσωπικά, με δική μου ευθύνη». Όταν ρωτήθηκε πάντως για το αν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι «σωστά ζητά εξηγήσεις η ΝΔ» και ότι ο κ. Καμμένος «βιάστηκε να πει ότι θα τα αποχαρακτηρίσει αυτός γιατί έχει συσταθεί ΕΔΕ».