Γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας (στη φωτογραφία με τον Εμανουέλ Μακρόν) γαλλικά; Ο Πρωθυπουργός όλα τα γνωρίζει, και γαλλικά και αγγλικά και κινεζικά (αν χρειαστεί). Ετσι, με μια φράση στα γαλλικά –ως ένδειξη σαβουάρ βιβρ –ξεκίνησε την ομιλία του στο Παρίσι κατά τη σεμνή τελετή (θα σας πω παρακάτω για αυτήν) στην οποία του δόθηκε βραβείο «Πολιτικού Σθένους». Τώρα θα πείτε πως δεν είναι δύσκολο να του γράψουν ορισμένες φράσεις στα γαλλικά, να τις αποστηθίσει και να τις πει, έστω χωρίς την παριζιάνικη προφορά: «Φίλοι μου, είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι κοντά σας» είπε στη γαλλική και έως εδώ ήταν τα γαλλικά του κ. Τσίπρα. Εκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα όταν μίλησε στα κινεζικά, στην αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού, επισκεπτόμενος μια κινεζική φρεγάτα που βρισκόταν στον Πειραιά. Ολα αυτά τα καταλαβαίνω γιατί, όπως προανέφερα, γίνονται για λόγους αβρότητας. Αλλωστε και ο Μακρόν μας πέταξε κάποια ελληνικά όταν μίλησε στην Πνύκα. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά…
nnn
Εάν σε μια τελετή υπάρχει αυτόματη μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά έχει καλώς, ο Πρωθυπουργός μπορεί άνετα να καταλάβει τι λέει ο γάλλος συνομιλητής του. Τι γίνεται όμως εάν το μηχάνημα της αυτόματης μετάφρασης (που συνήθως είναι ασύρματο) χαλάσει ή κάνει διακοπές; Πού θα βρεις εκείνη την ώρα διερμηνέα; Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής της βράβευσης. Μιλούσε ο Μπατονιέ, τα ακουστικά του κ. Τσίπρα δεν λειτούργησαν (έκαναν διακοπές), ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τη γλώσσα και κοίταζε αμήχανος. Κάτι που αντελήφθη ο διπλωματικός σύμβουλός του Τάκης Παυλόπουλος, ο οποίος κάθισε δίπλα του και άρχιζε να του μεταφράζει.
nnn
Αλλά η έκπληξη του κ. Τσίπρα εκείνη την ημέρα ήταν διπλή: Πρώτον, διότι οι Γάλλοι που τον βράβευσαν έδωσαν μεγάλη σημασία στην παρουσία του, λέγοντας μάλιστα ότι μετά τον Τσίπρα θα φέρουν κι άλλους ηγέτες να βραβεύσουν για τον ίδιο λόγο (για το σθένος τους). Δεύτερον, κάποιος από τους ομιλητές (ο Πατρίκ Βασμάν, διευθυντής της επιθεώρησης Politique Internationale) τον εξύμνησε πρωτίστως ως… μηχανικό και εν συνεχεία ως πρωθυπουργό για την προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.
nnn
Ηταν και το πρόγευμα με τα ζεστά φημισμένα παριζιάνικα κρουασάν και τον γαλλικό καφέ φίλτρου που του πρόσφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προφανώς μην ξεχνώντας τη λαμπρή υποδοχή που του έγινε στην Αθήνα, έσπασε το αυστηρό γαλλικό προεδρικό πρωτόκολλα για χάρη του έλληνα πρωθυπουργού. Δεν είναι ότι η συνάντησή τους διήρκεσε μισή ώρα επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο, ήταν και η κουβέντα που είχαν οι δύο ηγέτες στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου (που ούτε κι αυτή προβλέπεται από το πρωτόκολλο). Δηλώσεις, προς μεγάλη απογοήτευση των δημοσιογράφων που περίμεναν απ’ έξω, δεν έγιναν, αλλά για αυτό φρόντισαν τα περίφημα non papers του Μαξίμου. Συζητήθηκαν, σημείωσαν, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ευρωζώνη, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Πάντως τα non papers του Μαξίμου, έτσι γενικόλογα όπως τα περιέγραψαν, δεν έσπασαν το πρωτόκολλο.
Το βίντεο του μερίσματος


«Tο μέρισμα από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση θα είναι για εφέτος ύψους 1,4 δισ. ευρώ και θα διανεμηθεί δίκαια, στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Με προτεραιότητα στους ανέργους, στους νέους, στους χαμηλοσυνταξιούχους». Αυτά αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας την οποία μάλιστα συνοδεύει με βίντεο με πρωταγωνιστή τον… ίδιο. Στο βίντεο ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να προετοιμάζει το διάγγελμα που εκφώνησε στις 13 Νοεμβρίου. Ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο σε πορτοφόλια δύο ηλικιωμένων που έχουν λίγα και συνεχίζεται με διάφορα λόγια για τους «έχοντες». Ως πλάνα έχουν επιλέξει ένα… πούρο, μια κλειστή σκοτεινή πόρτα και ένα χέρι που προσπαθεί και τελικά καταφέρνει να ανοίξει τις πύλες της φοροδιαφυγής προκειμένου να δοθούν «τα κέρδη σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη». Το σκηνικό μεταφέρεται μετά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να διαβάζει το κείμενο του διαγγέλματος. Τη στιγμή που ακούγεται η φράση «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» η κάμερα δείχνει το χαμογελαστό πρόσωπο του Πρωθυπουργού που διαβάζει τις ίδιες ακριβώς λέξεις.


Black tears


Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην Αττική ανήμερα Black Friday, την ημέρα δηλαδή που, όπως ειπώθηκε, υπήρξε ένα είδος… παροξυσμού μερίδας ελλήνων (και ελληνίδων) καταναλωτών, που σχημάτιζαν ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα για να αγοράσουν με έκπτωση ό,τι βρουν μπροστά τους. Κάνοντας παράλληλα τις πιστωτικές τους κάρτες να αναστενάζουν, καθ’ ότι η αμερικανόφερτη Black Friday έπεσε εφέτος προς το τέλος του μήνα, που οι περισσότεροι Ελληνες δεν είχαν εισπράξει το μηνιάτικό τους. Κάπου στον Καρέα, είχε σχηματισθεί μια ουρά σε γνωστό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών έξω στο πεζοδρόμιο. Ατομα κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους για να εισέλθουν στο κατάστημα (που η είσοδός του ήταν διακοσμημένη με μαύρα και άσπρα μπαλόνια). Εκατό μέτρα παραδίπλα υπάρχει ένα υποκατάστημα του ΟΑΕΔ και την ίδια ώρα είχε σχηματισθεί μια ουρά από ανέργους. Οι μεν έβλεπαν τους δε με… δέος.

HeliosPlus