συζήτηση
Τόποι Αναφοράς με Γ. Ρόρρη

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 18.00 ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης και η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου συνομιλούν στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3, τηλ.: 210 320 4444) στο πλαίσιο μιας σειράς διαλόγων που αποτελούν εισαγωγικές εκδηλώσεις στην έκθεση της Συλλογής της Τράπεζας με τίτλο Τόποι Αναφοράς (θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2018).

βιβλιοπαρουσίαση
Μελετόπουλος στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Σήμερα Κυριακή 26/11, στις 12.00, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Μελέτη Μελετόπουλου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα». Μιλούν οι Αδωνις Κύρου, δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος-δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας.

κινηματογράφος
«Κλέφτης» στον Βύρωνα

Το αριστούργημα του Βιτόριο Ντε Σίκα «Κλέφτης ποδηλάτων» προβάλλεται την Παρασκευή 1/12 στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο Νέα Ελβετία (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Περίπατοι με τη Ζέη

Οι μεσημεριανοί κινηματογραφικοί περίπατοι με την Αλκη Ζέη συνεχίζονται στον Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου) ως και τις 7 Ιανουαρίου. Προγραμματισμένες συζητήσεις πλαισιώνουν τις προβολές του ντοκιμαντέρ «Ο μεγάλος περίπατος της Αλκης» της Μαργαρίτας Μαντά. Την ερχόμενη Κυριακή 3/12 οι δημοσιογράφοι Βένα Γεωργακοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη συζητούν με την Αλκη Ζέη και τη σκηνοθέτρια.

Για τα παιδιά…

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου αρχίζει στον Πύργο Ηλείας και εξαπλώνεται σε οκτώ πόλεις (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη) το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Ειδική προβολή εφέτος τριών ταινιών που έχουν γυρίσει προσφυγόπουλα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σχιστού.

Τίλντα και Λιμάνι

Αφιέρωμα στην ηθοποιό Τίλντα Σουίντον παρουσιάζει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ως και την Τρίτη 28 του μηνός. Θα παιχθούν τρεις ταινίες της ηθοποιού: «Καραβάτζιο», «Ο νεαρός Αδάμ» και «Είμαι ο έρωτας». Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Πληροφορίες στο 210-8706000.

μουσική
Για τσέλα και γκάμπες

Το συγκρότημα La Stravaganza Greca που ειδικεύεται στην ιστορική ερμηνεία της παλαιάς μουσικής εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου «Για τσέλα και γκάμπες». Θα παρουσιαστούν έργα των Γκαμπριέλι, Βιβάλντι, Μαρτσέλο, Τζεμινιάνι, Λαντσέτι και Μποκερίνι. Στις 27/11, στις 20.30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Κύκλος Χατζιδάκι

Εργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζονται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον συνθέτη. Σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος, Θοδωρής Τζοβανάκης. Στις 2 και 3/12, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις 20.30.

Κότσιρας στον Σταυρό

Από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή ο Γιάννης Κότσιρας θα εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου, παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Ανείπωτα». Ωρα έναρξης: 20.30.

θέατρο
«Λυσσασμένη γάτα» στο Θησείον

Το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Λυσσασμένη γάτα» παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, με τη Μαρία Κίτσου, τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Ορέστη Τζιόβα κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή (19.00), Παρασκευή και Σάββατο (21.15).

«Πατρίδα τώρα» στον Σταθμό

Το μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα τώρα, 8 ώρες και 35 λεπτά» παρουσιάζει σε θεατρική διασκευή και δική του σκηνοθεσία ο Μάνος Καρατζογιάννης. Με τους Κατερίνα Χέλμη, Μάρω Παπαδοπούλου, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη κ.ά. Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00.

«Ο Ξένος» στο Από Μηχανής

Τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμί διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τσιάμης, που παίζεται για δεύτερη σεζόν στο Από Μηχανής Θέατρο, στην Επάνω Σκηνή. Σκηνογραφία: Γιάννης Θεοδωράκης. Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μιχάλης Οικονόμου (κάθε Τρίτη) και Μιχάλης Βαλάσογλου (κάθε Δευτέρα). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 –κάθε Τρίτη μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές. Ως τις 9/1/2018.

έκθεση
2η Art Thessaloniki Fair

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η έκθεση 2η Art Thessaloniki Fair στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 30 γκαλερί 10 χωρών, διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, όπως ο Κώστας Τσόκλης και ο Γερμανός Wolf Vostell, και έξι μουσειακές εκθέσεις. Διοργάνωση ΔΕΘ – Helexpo, καλλιτεχνική διεύθυνση: Παντελής Τσάτσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ