Ερωτηματικά συνεχίζει να εγείρει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ για το
κλίμα, ένα χρόνο μετά τις αμερικανές εκλογές καθώς εμφανίζεται με δύο
«πρόσωπα». Εντός των ΗΠΑ είναι σκληροπυρηνικά κατά της δράσης για την
κλιματική αλλαγή αλλά στο εξωτερικό ηπιότερος.
Πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστό ότι τις αμερικανικές εκλογές κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, έπεσε «παγωμάρα» στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που εκείνες τις μέρες πέρσι πραγματοποιούταν στο Μαρακές. Ποιες ενέργειες θα έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος για να ακυρώσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής την οποία δεν παραδεχόταν καν ως πρόβλημα;
Ένα χρόνο αργότερα, μετά το τέλος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν έχουμε καλύτερη εικόνα για το ποια ακριβώς είναι η στάση του Τραμπ για το κλίμα.
Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ εμφανίζεται με δύο «πρόσωπα». Εντός των ΗΠΑ είναι σκληροπυρηνικά κατά της δράσης για την κλιματική αλλαγή. Ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να αφαιρέσει κάθε πληροφορία για την κλιματική αλλαγή από τις όλες τις κυβερνητικές ιστοσελίδες, διέκοψε προγράμματα για την μελέτη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και «φίμωσε» ερευνητές που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους για το θέμα.
Στο εξωτερικό όμως εμφανίζεται ένας διαφορετικός Τραμπ. Ο περισσότερος κόσμος σοκαρίστηκε όταν ο πρόεδρος στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους την 1η Ιουνίου στον κήπο του Λευκού Οίκου και ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Οι υπόλοιπες χώρες αντέδρασαν δηλώνοντας εμφατικά ότι αυτές θα παραμείνουν.
Το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού, δεν θα μπορούσε να αποσυρθεί παρά τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτησή της _ το οποίο μας φέρνει ακριβώς στην επομένη των προεδρικών εκλογών του 2020. Και ο πρόεδρος που θα εκλεγεί τότε, μπορεί να ανακοινώσει το αντίθετο: ότι παραμένει στη συμφωνία.
Στη διάσκεψη για το κλίμα στη Βόννη, όλοι ανησυχούσαν ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα δημιουργούσε προβλήματα. Το αμερικανικό τεχνικό κλιμάκιο όμως ήταν πολύ συνεργάσιμο, όπως έγραψε το Brookings. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους των ΗΠΑ την εκφώνησε η Τζούντιθ Γκάρμπερ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, δεν αναφέρθηκε στο «καθαρό, όμορφο άνθρακα» (έκφραση του Τραμπ) αλλά υποσχέθηκε να βοηθήσει άλλες χώρες να «προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Με άλλα λόγια, ενώ εντός ΗΠΑ ο Τραμπ υπονομεύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκτός τηρεί διαφορετική στάση. Και επειδή μεγάλο μέρος της πολυήμερης διάσκεψης συνέπεσε με το επίσημο ταξίδι του Τραμπ στην Ασία, ο πρόεδρος δεν επιδόθηκε σε ξεσπάσματα για το κλίμα στο Twitter. Μένει να φανεί τι πραγματικά πιστεύει.