«Το δικηγορικό σώμα δέχθηκε πλήγματα που ήταν πέρα και πάνω από τον έλεγχο του». Η φράση ανήκει στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή και είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική του απολογισμού της θητείας του, την Τρίτη το απόγευμα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.
«Θυμίζω ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε μαζί με το 3ο Μνημόνιο, υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (222 ψήφοι). Από την άλλη, η Κυβέρνηση ενέταξε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στα προαπαιτούμενα του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον διαμορφούμενο συσχετισμό δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.
Και πρόσθεσε: «Η συλλογική μας δράση στηρίχθηκε στο τρίπτυχο κοινωνική συνείδηση -ανεξάρτητο φρόνημα –αποφασιστική αγωνιστικότητα. Και φυσικά στην ενότητα που ήταν για μένα πρωταρχική επιδίωξη. Η δράση μας αυτή ήταν «μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις».
Αναφερόμενος στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε «τη διοργάνωση του πρώτου θεσμικού δημοψηφίσματος από το 1974». «Με συντριπτική πλειοψηφία, 93,66% δώσαμε το στίγμα της στάσης του νομικού κόσμου απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Δεν μείναμε σε μια στείρα άρνηση. Στηρίξαμε έμπρακτα την εναλλακτική πρόταση της Επιτροπής Κράνη. Ήρθαμε σε απευθείας επικοινωνία με τους «θεσμούς».
«Οι προσπάθειες για βελτιωτικές παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν. Το 2016 πετύχαμε την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές», συμπλήρωσε.
Σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ο κ. Αλεξανδρής έκανε λόγο για «στοχοποίηση των δικηγόρων», όπως και ευρύτερα των επιστημόνων, χαρακτηρίζοντας την αποχή του κλάδου ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας: «Δεν υπήρξε μια στείρα αντιπαράθεση. Προβάλλαμε ουσιαστικές προτάσεις. Εκπονήσαμε αναλογιστική μελέτη. Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας και προς τους «θεσμούς», από κοινού με όλους τους επιστημονικούς φορείς».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις γνωμοδοτήσεις του ΔΣΑ για την ορθή αντιμετώπιση μειζόνων ασφαλιστικών ζητημάτων που ανέκυπταν για τους έμμισθους δικηγόρους, αλλά και στη σχετική αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ.
Ο κ. Αλεξανδρής έθιξε παράλληλα το θέμα του δικηγορικού απορρήτου: «Η κυβέρνηση επιχείρησε εν μια νυκτί,με διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, να το καταργήσει. Άμεσα αποστείλαμε σχετική επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης με θετική ανταπόκριση».
Σε σχέση με ταPOS, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το μέτροαποτελεί πανευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια, πρωτοτυπία της κυβέρνησης. Σε καμία άλλη έννομη τάξη δεν προβλέπεται υποχρεωτική τοποθέτηση μηχανημάτωνPOSγια τους δικηγόρους». Και πρόσθεσε: «Προσφύγαμε αμέσως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που έκρινε ομόφωνα ότι παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς οι δικηγόροι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης. (…) Η Κυβέρνηση επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τροπολογία (…). Καταθέσαμε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ η οποία εκδικάζεται, μετά από οίκοθεν αναβολή, τον προσεχή Ιανουάριο».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ έκανε επίσης λόγο για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Συλλόγου, τονίζοντας ότι «προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε έργο που παρέχει στον κάθε συνάδελφο προσωποποιημένη πληροφόρηση για την πορεία των υποθέσεών του στα πολιτικά δικαστήρια (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης)».
«Ήδη έχει καταστεί εφικτή η αυτοματοποιημένη έκδοση πιστοποιητικών από τον ΔΣΑ μέσω τουPortalτης Ολομέλειας», πρόσθεσε. «Επίσης, χωρίς κόστος για τον Σύλλογο, αναπτύχθηκε ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές. Μέχρι σήμερα 7.000 συνάδελφοι κατέβασαν την εφαρμογή αυτή. (…) Για να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή την ερευνητική ενασχόληση των συναδέλφων αποκτήσαμε ηλεκτρονική συνδρομή στη μεγαλύτερη βάση νομικών δεδομένων παγκοσμίως, τηνWestlaw».