Στο Βερολίνο και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας είναι στραμμένα τα βλέμματα της ηγεσίας του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η εμπλοκή στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης διαμορφώνει νέα δεδομένα.
Η καθυστέρηση στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Γερμανία συνιστούν, κατά τα όσα μεταδίδουν οικονομικοί παράγοντες στην Αθήνα, μία δυνάμει εμπλοκή και μία παράμετρο που σε καμία περίπτωση δεν προμηνύει ευνοϊκές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.
Κρίσιμη παράμετρος υπό αυτές τις συνθήκές είναι ένας συνδυασμός παραγόντων:
Αφενός, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης. Όσο οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαδικασίας, αρχίζουν να φοβούνται οι ίδιες οικονομικές πηγές.
Αφετέρου, η καθυστέρηση ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, εντείνει την ανησυχία για το κατά πόσον είναι ρεαλιστική η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη μίας συζήτησης για το θέμα του χρέους στις αρχές του επόμενου έτους. Και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν δρομολογηθεί σε ορατό χρονικό ορίζοντα, οι εξελίξεις και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζονται απρόβλεπτες. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση, τα συμφωνημένα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν.
Κρίσιμη μεταβλητή της δύσκολης εξίσωσης παραμένει υπό τις παρούσες συνθήκες η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι καθυστερήσεις είναι ήδη καταγεγραμμένες, τα προαπαιτούμενα εν πολλοίς καρκινοβατούν, συντάξεις και αποδοχές εξακολουθούν να περικόπτονται, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και ο χρόνος για μία ακόμη φορά τρέχει σε βάρος της χώρας.
Σε αυτό το περιβάλλον, η περιπλοκή που παρουσιάζεται στην Γερμανία με την καθυστέρηση στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δυσχεραίνει τα πράγματα. Η απουσία συνομιλητή στο υπουργείο Οικονομικών (και συνεπώς στο Eurogroup), προμηνύει ότι όλα θα πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα με αυστηρή προσκόλληση στα συμφωνηθέντα, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς κανένα περιθώριο μίας νέας «πολιτικής διαπραγμάτευσης».
Επιπλέον δε, φαίνεται πώς όσο καθυστερεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο απομακρύνεται η πιθανότητα μίας συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Και όπως υπενθύμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης το Σαββατοκύριακο, η δέσμευση ότι αν δεν δοθεί λύση για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, «εξακολουθεί να ισχύει»…