Δύσκολη εξίσωση χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών και της λιτότητας και την παράλληλη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για την ύπαρξη αντικειμενικών προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της γ’ αξιολογησης και χαρακτήρισε δύσκολη εξίσωση την τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών και των μέτρων λιτότητας και απ’ την άλλη της εφαρμογής μέτρωνσ στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών με προστασία των αδύναμων πολιτών.
«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων και της έντιμης και ορθολογικής διαχείρισης τους, το σημερινό επίπεδο δημόσιων δαπανών υγείας (5,1% του ΑΕΠ) είναι πολύ περιοριστικό για να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις πρόληψης, διάγνωσης, φαρμακευτικής αγωγής, εξειδικευμένης θεραπείας , αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής φροντίδας των πολιτών», παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός.
Έτοιμο προς διαβούλευση το νομοσχέδιο HTA
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για την βελτίωση του ΕΣΥ είπε ότι είναι έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), η οποία θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας. Η HTA θα αξιολογεί με επιστημονικά κριτήρια τις θεραπείες που θα αποζημιώνονται από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η Επιτροπή HTA, ο ΕΟΦ εκδίσει ανά τρίμηνο Δελτία Τιμών νέων φαρμάκων εντάσσοντας έτσι στη Θετική Λίστα δεκάδες πρωτότυπα σκευάσματα, ενώ με εγκύκλιο του υπουργείου έχει προβλεφθεί η, κατά παρέκκλιση, έγκριση αποζημίωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα με ειδική ιατρική τεκμηρίωση, φαρμάκων που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου αλλά κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία ενός ασθενή.
Ο κ. Ξανθός είπε ακόμα ότι αναδιοργανώνεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα, ενώ προχωρούν και οι αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική με στόχο ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγορά. «Ταυτόχρονα είναι πολύ κρίσιμο να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για τη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, συνδυαζόμενη με κίνητρα αυξημένης διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική αγορά», τόνισε.
Τέλος, χαρακτήρισε επιβεβλημένη και καθοριστική για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πολιτικών επιλογών και τη διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας, την ενεργό συμμετεοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η αναδιοργάνωση των ΔΣ των Νοσοκομείων με πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπων των ασθενών, καθώς και η δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας σε κάθε ΥΠΕ ως οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού, στρατηγικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο και κοινωνικού ελέγχου, στα οποία επίσης θα εκπροσωπούνται οι ασθενείς. Τέλος, προετοιμάζεται η θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ με εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στην Ολομέλεια του».
Να σημειωθεί ότι, ολοκληρώνεται η διαδικασία στελέχωσης των Γραφείων Προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς έχουν στελεχωθεί με 340 υπαλλήλους και έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση τους.