Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Τετάρτη αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συζητήσει τις οριστικές λεπτομέρειες του κεφαλαίου αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Στις βαλίτσες της θα κουβαλά την οριστική πρόταση του ΥΠΕΝ, που πέραν της λίστας με τις προς πώληση μονάδες, θα αφορά επίσης την παράταση ζωής των παλαιών σταθμών, και την επανεξέταση των δημοπρασιών διάθεσης ενέργειας ΝΟΜΕ.
Συγκεκριμένα η τελική ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί στην έδρα της DG Comp θα περιλαμβάνει αφενός το πακέτο με τις προς πώληση μονάδες, δηλαδή Μελίτη Ι (330 MW), άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW), και ΑΗΣ Μεγαλόπολης (600 MW), αφετέρου το αίτημα για αύξηση των ωρών λειτουργίας από 17.500 σε 32.000 ώρες για τους προς απόσυρση σταθμούς του Αμυνταίου και της Καρδιάς.
Το τελευταίο θεωρείται κομβικής σημασίας θέμα για την ΔΕΗ. Στην πρότασή του, το ΥΠΕΝ θα ζητά επέκταση του «καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας» (opt out) έως το 2020-2022 για τους δύο πεπαλαιωμένους σταθμούς που αποσύρονται την διετία 2018-2020. Στην πράξη η ελληνική πλευρά θα αιτείται παράταση ζωής των δύο παλαιών σταθμών μέχρι να ολοκληρωθεί και μπει σε πλήρη λειτουργία η νέα μεγάλη μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαίδα 5.
Το ελληνικό επιχείρημα είναι διπλό. Αφενός δεν μπορεί να απομείνει η ΔΕΗ ως το 2022, με μία μόνο στην ουσία ανταγωνιστική μονάδα, τον Αγ. Δημήτριο 5 (Κοζάνη), αφετέρου η Καρδιά και το Αμύνταιο, είναι απαραίτητες για την τηλεθέρμανση των πόλεων της Πτολεμαίδας και του Αμυνταίου. Κύκλοι του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι «αν δεν κλειδώσει το θέμα των επιπλέον ωρών λειτουργίας δεν μπορεί να κλειδώσει και η τετράδα των προς πώληση μονάδων”.
Ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην πρόταση που θα σταλεί προς την DG Comp, και πώληση πακέτου πελάτων της ΔΕΗ, παρόμοια με εκείνη (500.000) που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, έχει απορριφθεί πρόσφατα από τον υπ.ΠΕΝ Γ.Σταθάκη. Η πρόταση είχε υποβληθεί από τον κ. Παναγιωτάκη στη λογική να μειωθεί γρηγορότερα το μερίδιο της ΔΕΗ, που υποχωρεί με εξαιρετικά αργό ρυθμό μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Στη συμφωνία -πακέτο, η ελληνική πλευρά εξέταζε να συμπεριλάβει και αίτημα για επανεξέταση της μνημονιακής υποχρέωσης της ΔΕΗ να πουλά στον ανταγωνισμό ποσότητες ενέργειας σε χαμηλές τιμές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, προκειμένου να μειώσει το μερίδιό της σε κάτω του 49% στο τέλος του 2019.
Το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση πώλησης μονάδων από την ΔΕΗ, θα πρέπει να επεξεταστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα αξιολογηθεί ενδεχόμενη προσαρμογή του μηχανισμού NOME, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα διαρθρωτικά μέτρα. Επανεξέταση, σημαίνει στη πράξη μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων μέσω των ΝΟΜΕ.
Στο μεταξύ αν αναμονή των εξελίξεων βρίσκεται η ΓΕΝΟΠ. Το συνδικάτο προειδοποιεί ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί, από απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις μονάδων έως προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαικά δικαστήρια, προκειμένου να μπλοκάρει και ακυρώσει την πώληση σταθμών της ΔΕΗ. Το πρώτο ραντεβού θα δοθεί πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα, θα έχει την μορφή συλλαλητηρίου, και οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν σταδιακά, αναλόγως των εξελίξεων.