Τελικά και οι προϊστορικοί άνθρωποι τα… έτσουζαν

Καναδοί, αμερικανοί, ευρωπαίοι και γεωργιανοί επιστήμονες και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πριν από λίγες μέρες σε δύο

Καναδοί, αμερικανοί, ευρωπαίοι και γεωργιανοί επιστήμονες και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πριν από λίγες μέρες σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τιφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η παραγωγή κρασιού άρχισε κάπου στον Νότιο Καύκασο, στα σύνορα Ανατολικής Ευρώπης και Δυτικής Ασίας.
Οπως φαίνεται λοιπόν, ο άνθρωπος είχε μάθει να γλεντάει και να… μεθάει με ποτά πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε. Και μια σειρά από πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι λαοί δεν περιορίζονταν μόνο στην κατανάλωση κρασιού αλλά είχαν μάθει να φτιάχνουν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια μπίρα και άλλα ποτά για να τους φτιάχνουν τη διάθεση.

Η μπίρα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα και άλλα ίχνη σε μια τοποθεσία της Βόρειας Κίνας, που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν μπίρα και μάλιστα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια, με διαδικασίες όχι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή εκτός των άλλων αφού όπως φαίνεται ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το κριθάρι για την παραγωγή μπίρας προτού το χρησιμοποιήσει ως τροφή. Προς το παρόν παραμένει ασαφές το πότε ξεκίνησαν να πίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα, ενώ κανείς επιστήμονας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα, καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της, αλλά μάλλον γλύκιζε.

Οινοπνευματώδης σοκολάτα

Χημικά κατάλοιπα που βρέθηκαν σε πήλινα δοχεία στην Ονδούρα αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι λαοί της Κεντρικής Αμερικής έπιναν σοκολατούχα ροφήματα ήδη από το 1150 π.Χ. Πιθανότατα τα απολάμβαναν σε ειδικές περιστάσεις, όπως σε γάμους και σε γιορτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα σοκολατούχα ροφήματα ήταν ποτά οινοπνευματώδη τα οποία προέκυπταν έπειτα από ζύμωση πολτού του καρπού του κακάο.

Αρχαίο σκανδιναβικό ρούμι

Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έπιναν ένα αλκοολούχο μείγμα κριθαριού που εμπλουτιζόταν με μέλι, βατόμουρα, βότανα, ακόμα και κρασί που εισαγόταν από την Ελλάδα και τη Ρώμη, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα. Αυτό το ποτό είχε περίπλοκη συνταγή. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται το μέλι, τα βατόμουρα και τα lingonberries (όξινα κόκκινα μούρα που ευδοκιμούν στη Σκανδιναβία). Επίσης σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη ίσως, εισαγόμενο κρασί από τη Νότια Ευρώπη, σχημάτιζαν τη βάση για το ποτό.
Βότανα και μπαχαρικά –όπως μύρτιλο, αχίλλεια, κέδρος και ρητίνη σημύδας –πρόσθεταν γεύση αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.