Το Glykouli.gr η μεγαλύτερη online κοινότητα ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διοργανώνουν εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 18:00 μ.μ. στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (Βασιλίσσης Σοφίας 11, είσοδος από οδό Σέκερη).
Το θέμα της εκδήλωσης «Γυναίκες και Διαβήτης: Δικαίωμά μας ένα υγιές μέλλον» εναρμονίζεται με το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF – Indernational Diabetes Federation) που είναι αφιερωμένη στην υγεία των γυναικών με Διαβήτη και στο ισότιμο δικαίωμά τους για ένα υγιές μέλλον.
Όλες οι γυναίκες με διαβήτη και όχι μόνο, χρειάζονται οικονομικά προσιτή και δίκαιη πρόσβαση στην περίθαλψη και την εκπαίδευση για να διαχειριστούν καλύτερα την υγεία τους.
Σύμφωνα με τον IDF:
– Υπάρχουν σήμερα πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με διαβήτη.
– Το σύνολο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040.
– Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη είναι σε ηλικία αναπαραγωγής και αντιπροσωπεύουν πάνω από 60 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.
– Ο διαβήτης είναι η ένατη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως προκαλώντας 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
– Μία στις επτά γεννήσεις επηρεάζεται από Διαβήτη κύησης.
– Ο IDF εκτιμά ότι 20,9 εκατομμύρια ή το 16,2 των γεννήσεων για τις γυναίκες το 2015 είχαν κάποια μορφή υπεργλυκαιμίας κατά την εγκυμοσύνη.
– Περίπου οι μισές γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη Κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια μετά την εγκυμοσύνη.
– Οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών.
– Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα,
όπου η πρόσβαση στη φροντίδα της μητέρας είναι συχνά περιορισμένη.
Στατιστικά για την Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας.
– Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το 64% των ανέργων είναι γυναίκες.
– Οι εγγεγραμμένες άνεργες γυναίκες φτάνουν το 63,57%. του ανέργου πληθυσμού.
– Οι εργαζόμενες γυναίκες αμείβονται κατά 15% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.
– Όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης, τα ποσοστά για τις γυναίκες στο Κοινοβούλιο και στις επιχειρήσεις είναι 23% και μόλις 10% στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στατιστικά ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας):
– Οι ηλικιωμένες γυναίκες συχνά έχουν μικρότερα εισοδήματα και ελλειπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες και σε συνάρτηση με τον κίνδυνο της άνοιας, να είναι περισσότερο ευάλωτες στον κίνδυνο της φτώχειας και της κακοποίησης.
– Περίπου 500.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από τις δύο πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου (ο καρκίνος του μαστού και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας) παγκοσμίως, κυρίως όμως σε χώρες με χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
– Ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί με αυξημένο καρκίνο του μαστού. Oι γυναίκες 55 ετών και άνω με διαβήτη είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης με καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη.