Αυτός, αυτή και τα προβλήματα

Κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος ο προπονητής του Παναθηναϊκού κ. Μαρίνος Ουζουνίδης έδωσε μια συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή μιλώντας κυρίως για τα προβλήματα της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος ο προπονητής του Παναθηναϊκού κ. Μαρίνος Ουζουνίδης έδωσε μια συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή μιλώντας κυρίως για τα προβλήματα της ομάδας. «Ηξερα ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα στην ομάδα, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα εξελίσσονταν σε τόσο μεγάλα» είπε και πρόσθεσε ότι στον Παναθηναϊκό νιώθουν τυχεροί που «κάθε μέρα που ξυπνάμε υπάρχει ακόμη αυτή η ομάδα». Πρόσθεσε επίσης ότι τα προβλήματα του ΠΑΟ ξεκίνησαν τον καιρό της πολυμετοχικότητας γιατί οι τότε μέτοχοι «έβαλαν λεφτά, αλλά η ουσία των πραγμάτων δείχνει ότι απέτυχαν». «Ισως να έκανε κακό στην ομάδα το νταμπλ και το Κύπελλο» τόνισε. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν και το πού βρίσκεται σήμερα ο Παναθηναϊκός: η ανάγκη μιας αποτίμησης ώστε να καταλάβουν όλοι πώς ο σύλλογος βρέθηκε στην κάκιστη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μοιάζει να είναι η βασική συζήτηση εντός του συλλόγου. Ισως έτσι εξηγούνται και οι αγωνιστικές μεταπτώσεις της ομάδας: η αγωνιστική της επικαιρότητα μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Ο ΠΑΟ των μεταπτώσεων

Καμία άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα δεν εμφανίζει αυτού του τύπου τα συμπτώματα. Ο ΠΑΟ που κερδίζει την ΑΕΛ στη Λεωφόρο παίζοντας με 9 παίκτες είναι η ίδια ομάδα που δεν μπορεί να κάνει νίκη εκτός έδρας από το ξεκίνημα της σεζόν. Η ψυχωμένη ομάδα που κερδίζει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό παίζοντας άψογα για 70 λεπτά, χάνει μία εβδομάδα αργότερα από τον ουραγό Αστέρα Τρίπολης, λυγίζοντας μάλιστα στο τέλος. Αυτές οι μεταπτώσεις, αποτέλεσμα κυρίως της αδυναμίας της ομάδας να βρει την απαραίτητη συγκέντρωση, καθιστούν αληθινό αίνιγμα και τη σημερινή της εμφάνιση εναντίον της ΑΕΚ, στο παραδοσιακό ντέρμπι της Αθήνας. Εως τώρα, ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο, έχοντας στο μυαλό του και τις απαιτήσεις των οπαδών του, έχει κάνει καλές εμφανίσεις –καταθέτοντας κυρίως πάθος: η ποιότητα της ομάδας, άλλωστε, επιθετικά είναι μάλλον λίγη. Ομως αυτή την Κυριακή δεν αναμένεται στη Λεωφόρο το sold out που είδαμε στο ματς με τον Ολυμπιακό: ο αντίπαλος είναι διαφορετικός και το ντέρμπι με την ΑΕΚ δεν είναι το ματς της χρονιάς, όπως ήταν ο αγώνας που έδωσε ο ΠΑΟ με τον πρωταθλητή. Ο Ουζουνίδης το γνωρίζει και προσπαθεί όλη την εβδομάδα να μην υπάρξει χαλάρωση. Ομως η επικαιρότητα της ομάδας είχε να κάνει με πολλές άλλες συζητήσεις και όχι με τα αγωνιστικά. Οι καβγάδες των παλαιμάχων, η πιθανότητα πώλησης του Λουντ, οι εκκλήσεις των οργανωμένων σε επιχειρηματίες να ενδιαφερθούν επιτέλους για την ομάδα και τα οικονομικά προβλήματά της δεν μαρτυρούν προετοιμασία για ντέρμπι. Να δούμε αν θα υπάρξει πάλι μια κατάθεση ψυχής, που για να πάρει τη νίκη ο ΠΑΟ μοιάζει απαραίτητη.

Χωρίς Μάνταλο και Γιόχανσον

Και η ΑΕΚ; Η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟΚ την περασμένη αγωνιστική, παίζοντας μάλιστα με παίκτη λιγότερο από το 8ο κιόλας λεπτό, αλλά έχει μια κακοδαιμονία από την οποία δυσκολεύεται να γλιτώσει. Μετά τον τραυματισμό του Πέτρου Μάνταλου, όλα δείχνουν πως θα χάσει τη σεζόν και ο πάντοτε χρήσιμος Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο σκόρερ των Σουηδών στην ιστορική νίκη τους στο μπαράζ με την Ιταλία στη Στοκχόλμη θεωρείται στη Σουηδία «εθνικός ήρωας», αφού στη ρεβάνς της ομάδας του με τη Σκουάντρα Αντζούρα τραυματίστηκε και αποχώρησε ενώ οι συμπαίκτες του κράτησαν με νύχια και με δόντια μια ισοπαλία που έδωσε εισιτήριο για το Μουντιάλ. Ομως τον τραυματισμό του θα τον πληρώσει η ΑΕΚ που θα στερηθεί τις υπηρεσίες του για μήνες: η ρήξη χιαστών απαιτεί πολύμηνη αποχή και φροντίδα. Ο νεαρός Γαλανόπουλος μοιάζει έτοιμος να καλύψει το κενό του, όμως ο κόουτς Μονόλο Χιμένεθ δεν κρύβει τη θλίψη του για την εξέλιξη: θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει τις απουσίες δύο βασικών του παικτών εκ των ενόντων και σε μια στιγμή που το πρόγραμμα της ΑΕΚ είναι εξαιρετικά δύσκολο –μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου ακολουθεί το «ματς-κλειδί» με τη Ριέκα για το Γιουρόπα λιγκ, όπου η Ενωση παίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Χιμένεθ στη Λεωφόρο δεν θα έχει και τον Αραούχο, που έκανε κουταμάρες στο ματς με τον ΠΑΟΚ και αποβλήθηκε, αλλά τουλάχιστον θα έχει ξανά στην αποστολή τους Τσιγκρίνσκι και Γιακουμάκη που έλειψαν πάρα πολύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΑΕΚ στις εβδομάδες που είναι υποχρεωμένη να δώσει τρία ματς στη σειρά (λόγω της ευρωπαϊκής συμμετοχής της) δυσκολεύεται αρκετά στο τρίτο από αυτά, αλλά όχι και στο πρώτο: έπειτα από κάθε διακοπή του πρωταθλήματος μπαίνει με το πόδι στο γκάζι.

Ποιος έχει σημαντικότερο κίνητρο;

Στα μέχρι τώρα ντέρμπι του πρωταθλήματος είχαμε νίκες γηπεδούχων: κέρδισε όποιος ήθελε τη νίκη πιο πολύ, καθώς λέγεται. Ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ θέλουν τη νίκη, όμως το κίνητρο είναι αυτή τη φορά αρκετά διαφορετικό: ο ΠΑΟ τη χρειάζεται για να ξαναζεστάνει τους οπαδούς του, που πάγωσαν μετά την ήττα στην Τρίπολη, η ΑΕΚ, από τη μεριά της, τη χρειάζεται γιατί θέλει να κρατηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο ΠΑΟ ως γηπεδούχος έχει καλύτερα αποτελέσματα στα αθηναϊκά ντέρμπι. Ομως μιλάμε για άλλες εποχές. Εποχές που κανείς δεν ξυπνούσε με την αγωνία για το αν θα υπάρχει αύριο η ομάδα, όπως δήλωσε και ο Ουζουνίδης, προσπαθώντας, ματαίως, να συγκινήσει τους λεφτάδες οπαδούς του ΠΑΟ που ακόμη παίζουν κρυφτούλι από την ιστορική τους ευθύνη, αφήνοντας την ομάδα να καταρρέει ημέρα με την ημέρα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.