Η ανθρωπογεωγραφία της κάλπης
Νέα και παλαιά ονόματα
Ο συνδυασμός του κ. Περάκη, που κατά κοινή ομολογία κλίνει προς τη Φώφη Γεννηματά, φιλοξενεί τον Γιάννη Ιωαννίδη, πρώην γενικό γραμματέα των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, γιο του πάλαι ποτέ υπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου Φοίβου Ιωαννίδη, καθώς και τον Χρήστο Κακλαμάνη, γιο του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.
Ασφάλεια και ατζέντα για… παιδιά
Και αυτή η αναμέτρηση θα διεξαχθεί υπό τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, όπως και το 2014, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά τίθεται σε ισχύ η διάταξη που θέλει τον πρόεδρο να εκλέγεται μόνο για δύο θητείες και οι σύμβουλοι για τρεις. Με τις εκλογές να μπαίνουν πια στην τελική ευθεία, την προσεχή εβδομάδα παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα. Μεταξύ άλλων, ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής θα κάνει τον απολογισμό της θητείας του την Τρίτη το απόγευμα, στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας Νίκο Τόσκα, ζητώντας τόσο ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στα δικαστήρια όσο και επεμβατικότερο ρόλο αυτής, πέραν της απλής επιτήρησης.
Εκδήλωση με άλλη χροιά θα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα αργά το απόγευμα το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, με θέμα «Γυναίκα και Δικηγορία» και πρωταγωνίστρια τη Χριστίνα Κουντούρη, η οποία σημειωτέον δεν κρύβει την πολιτική της προτίμηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κυρία Κουντούρη έχει συμπεριλάβει στην προεκλογική ατζέντα της θέματα που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες δικηγόρους, υποσχόμενη μεταξύ άλλων την παροχή δυνατότητας δωρεάν φύλαξης παιδιών κοντά στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο, κατά τις ώρες λειτουργίας των δικαστηρίων.
Επιστολή στο «Βήμα» του υποψηφίου προέδρου του ΔΣΑ Παναγιώτη ΠεράκηΣτο κυριακάτικο φύλο της έγκριτης εφημερίδας σας, υπέρ της διάσωσης της οποίας είχα κι εγώ δημοσίως ταχθεί, φιλοξενείται ολοσέλιδο άρθρο – ρεπορτάζ για τις επικείμενες δικηγορικές εκλογές με τίτλο “Η σκληρή μάχη των 12 για την προεδρία του ΔΣΑ”. Με εκτίμηση Η απάντηση της συντάκτριας
Στο ρεπορτάζ αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι υποψηφιότητα με τον συνδυασμό μου για θέση συμβούλου έχει θέσει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ιωάννης Δρόσος, «ο οποίος είχε προσφάτως εμφανισθεί θετικά διακείμενος στον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ….στο απώτερο παρελθόν υπήρξε και συνεργάτης του τότε πανίσχυρου Άκη Τσοχατζόπουλου».
Πλην όμως, ο κ. Δρόσος, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο επίσημο site του ΔΣΑ, δεν είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό μας, αλλ’ ούτε έχει και οποιαδήποτε σχέση μ΄ αυτόν. Τυχαίνει μάλιστα εγώ προσωπικά να έχω λάβει επανειλημμένα δημόσια θέση κατά του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως επίσης επανειλημμένα να έχω δημοσίως στηρίξει τη στάση των δικαστών του ΣτΕ που, παρά τις γνωστές πιέσεις, τον έκριναν αντισυνταγματικό.
Πέραν όμως της συγκεκριμένης εσφαλμένης και αρκούντως διανθισμένης αναφοράς, η εν γένει παρουσίαση του συνδυασμού μας στο ανωτέρω ρεπορτάζ διαμορφώνει, αθέλητα ελπίζω, μία εικόνα στενής κομματικής προέλευσης, η οποία όμως είναι απολύτως ανακριβής και αδικεί την προσωπική πορεία όλων των υποψηφίων συμβούλων, η πολιτική τοποθέτηση των οποίων συγκροτεί εναν αληθινά υπερκομματικό συνδυασμό. Τέλος, επειδή στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι άλλος συνδυασμός στην ατζέντα του έχει θέματα που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες δικηγόρους, όπως η υπόσχεση παροχής δυνατότητας δωρεάν φύλαξης παιδιών κοντά στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο, σας ενημερώνω ότι το δικό μας πρόγραμμα (δημοσιευμένο και αναρτημλενο στο διαδίκτυο) έχει ειδικό κεφάλαιο για βελτίωση της θέσης της γυναίκας δικηγόρου, αλλά και ειδική πρόβλεψη οικονομικής υποστήριξης για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάτι μάλιστα (επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού) το οποίο εμείς, αντίθετα με τους άλλους, δεν λέμε μόνο τώρα, προεκλογικά, αλλά για το οποίο είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ.
Ενόψει των παραπάνω, παρακαλώ πολύ, στο πλαίσιο του νόμου, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας, που η εφημερίδα σας για δεκαετίες έχει υπηρετήσει, να προβείτε στις αναγκαίες διορθώσεις/συμπληρώσεις και στη δημοσίευση της παρούσας επιστολής μου, άμεσα αν είναι δυνατόν στην ηλεκτρονική σας έκδοση, προκειμένου να μην δημιουργούνται πεπλανημένες εντυπώσεις στους αναγνώστες σας που μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο τους την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα.
Κατά τ΄ άλλα, είμαι στη διάθεσή σας να σας ενημερώσω για τις θέσεις και τις προτάσεις μας, αλλά και για οτιδήποτε άλλο σχετικά με τις δικηγορικές εκλογές.
Παναγιώτης Περάκης, υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ
Στο «Βήμα της Κυριακής», τη 19η Νοεμβρίου, δημοσιεύθηκε εκ παραδρομής ότι ο κ. Ιωάννης Δρόσος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, υποστηρικτής του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ καθώς και πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τον συνδυασμό του υποψηφίου προέδρου κ. Παναγιώτη Περάκη. Φαίνεται ότι ο δαίμων του τυπογραφείου επιμένει να χτυπά, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας.
– η αναφορά σε δυο εκ των πλέον «ηχηρών» ονομάτων του ψηφοδελτίου του, καθώς πρόκειται για γόνους γνωστών πολιτικών οικογενειών, δεν διαμορφώνει επ’ ουδενί εικόνα στενά «κομματικής προέλευσης» του συνδυασμού του. Υπακούει απλώς σε επιταγές του ρεπορτάζ και στοιχειώδεις δημοσιογραφικούς κανόνες.
– Όσον αφορά, δε, την προεκλογική ατζέντα, δεν τίθεται αμφιβολία για την ευαισθησία, του ιδίου και του ψηφοδελτίου του, απέναντι στις γυναίκες δικηγόρους. Η σύνδεση της συγκεκριμένης εξαγγελίας περί τη φύλαξη παιδιών, με το πρόσωπο της Χριστίνας Κουντούρη, έγινε με αφορμή τη σχετική εκδήλωση που διοργανώνεται απόψε, Δευτέρα, από την υποψήφια – τη μοναδική κυρία που κατεβαίνει στις εκλογές του ΔΣΑ. Στοιχείο που επίσης έχει, από μόνο του, δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Επιστολή του κ. Δαμασκόπουλου
Ο κ. Νίκος Δαμασκόπουλος, υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ με τον συνδυασμό «Σύνθεση των δικηγόρων» έστειλε προς την εφημερίδα την ακόλουθη επιστολή:
Κύριε Διευθυντά
«Στο εν λόγω άρθρο η κ. Κόλλια, πιθανώς παραπληροφορημένη, και προφανώς πολυάσχολη για να διασταυρώσει τις έγκυρες πληροφορίες της, αναφέρει ότι: «Ο υποψήφιος πρόεδρος Θεόδωρος Μαντάς, παρότι ο ίδιος πολιτογραφείται ως αριστερός, παρουσιάζει υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, με υποψηφίους ακόμα και από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον Νικόλαο Δαμασκόπουλο που κατεβαίνει με αμιγή ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ».
Περάν του γεγονότος ότι δεν είναι αντιληπτός ο λόγος της συγκριτικής παράθεσης (σε αντίθεση) των δύο υποψήφιων προέδρων, η συντακτης σας δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου ή να ρίξει μια ματιά στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας www.synthesidikigoron.gr ή έστω στην σελίδα μας στο FB προκειμένου να ελέγξει την πληροφορία που μεταφέρει περί δήθεν «αμιγούς» ταυτότητας, του συνδυασμού μας.
Αν διάβαζε τα βιογραφικά των υποψηφίων μας θα αντιλαμβανόταν ότι δεν είναι η ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ που προσδιορίζει τους περισσότερους από τους υποψηφίους, αλλά η ταυτότητα του δικηγόρου με εμπειρία, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και ευαισθησίες και, φυσικά, ότι οι περισσότεροι ουδέποτε είχαν οργανωτική ή άλλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνδυασμός μας έχει πολυσυλλεκτική ταυτότητα και για αυτό πολυσυλλεκτική αποδοχή.
Ελπίζω η ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχει η κ. Κόλλια να μην καθορίζει την «αμιγή ταυτότητα» της ποιότητας πληροφόρησης του ιστορικού ΒΗΜΑΤΟΣ.
Συμπληρωματικώς, χαίρομαι για την ευαισθησία της κ. Κόλλια να δημοσιεύσει ανάλογη επιστολή του κ. Περάκη κάτω από το άρθρο της και αναμένω την ανάλογη και για τον συνδυασμό μας.
Επίσης την καλώ, εαν θέλει να γνωρίσει καλύτερα την «αμιγή μας ταυτότητα” σε σχετική εκδήλωση, πρόσκληση της οποίας επισυνάπτω».
Με εκτίμηση
Νίκος Δαμασκόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ με τον συνδυασμό «Σύνθεση των δικηγόρων»
Η απάντηση της συντάκτριας
Προκαλεί εντύπωση η ένταση που υποδηλοί η αντίδραση του κ. Δαμασκόπουλου και ως προς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, και ως προς εμένα, προσωπικά. Δυσανάλογα μεγάλη θα έλεγε κανείς προς τη μάλλον λιτή διατύπωση περί «αμιγούς ταυτότητας ΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι, δα, και τόσο κακό, να είναι κανείς ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν είναι (σήμερα).
Διότι μπορεί ο κ. Δαμασκόπουλος να διατηρεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, η πραγματικότητα όμως έχει άλλη γνώμη.
Διατείνεται ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ ότι αν διάβαζα τα βιογραφικά των υποψηφίων του, θα αντιλαμβανόμουν ότι δεν είναι η ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ που προσδιορίζει τους περισσότερους από τους υποψηφίους, αλλά η ταυτότητα του δικηγόρου με εμπειρία, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και ευαισθησίες. Θα του απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Και θα του θύμιζα την περίπτωση της υποψηφίας συμβούλου του, κυρίας Φώφης Αλεβίζου, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίπτωση της κυρίας Άννας – Μαρίας Καραπέτσα, επιστημονικής συνεργάτιδας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2016-2017 και νομικής συμβούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Δανειοδότησης Κομμάτων και ΜΜΕ, στη Βουλή. Την περίπτωση της Αννίτας – Θεώνης Γαραντζιώτη, δικηγόρου στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και νομικής συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, μέλους της Ο.Μ. Δικηγόρων ΣΥΡΙΖΑ. Την περίπτωση της κυρίας Έλενας Βαρδαλά, μέλους της Νεολαίας Συνασπισμού, μετέπειτα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείων Προαστίων του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίπτωση της Αθηνάς Φαραζή, μέλους του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών καθώς και στελέχους του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής. Την περίπτωση της Αναστασίας Παπαϊωάννου, μέλους της Νεολαίας Συνασπισμού, αλλά και της Οργάνωσης Μελών Δικηγόρων ΣΥΡΙΖΑ. Την περίπτωση της Αντιγόνης Παπαδάκη, μέλους του Συντονιστικού του Τμήματος Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ. Την περίπτωση του κ. Κώστα Χαρίτου, μέλους του Συντονιστικού του Τμήματος Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλους της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλίμου.
Την αναλυτική υπενθύμιση της περίπτωσης του καθηγητή κ. Ιωάννη Δρόσου, που επιπλέον είχε εκπροσωπήσει το Δημόσιο, μαζί με τον κ. Ιωάννη Μαντζουράνη, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, τη βρίσκω μάλλον κουραστική.
Δεδομένου, δε, ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει δώσει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο στις εκλογές, κάτι που επισημαίνεται εμμέσως πλην σαφώς στην αρχή του κειμένου, έχει ενδιαφέρον να φωτισθεί -έστω και λίγο- η ταυτότητα του ίδιου του κ. Δαμασκόπουλου, άμεσα συνδεδεμένη με το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι ανάγκη να πάει κανείς πολύ πίσω, καθώς είχε κατεβεί και στις εκλογές του 2014, αυτή τη φορά ως υποψήφιος σύμβουλος στον ΔΣΑ, με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Παπαστεργίου, στο ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας. Συμπτωματικώς, μάλιστα, ο κ. Παπαστεργίου είναι σήμερα υποψήφιος σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ. Δαμασκόπουλου.
Για την Ιστορία, ο κ. Δαμασκόπουλος ήταν συνυποψήφιος, τότε, πάντα σε επίπεδο συμβούλων, με τέσσερις μετέπειτα υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη, τον κ. Τάσο Πετρόπουλο και τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Συνυποψήφιος του ήταν επίσης ο κ. Μιχάλης Καλογήρου, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ο κ. Δημήτρης Μπελαντής που κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2015 ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την παρουσίαση του συνδυασμού είχε κάνει μεταξύ άλλων τότε ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζουν μάλιστα την άριστη σχέση του κ. Κοντονή με τον κ. Δαμασκόπουλο, ανασύροντας την πληροφορία που θέλει τον πρώτο, με την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισμού, να υπογράφει το ΦΕΚ του διορισμού του κ. Δαμασκόπουλου στη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΦΕΚ – Αριθμός Φύλου 75, 12-2-2016).
Στα σχόλια του κ. Δαμασκόπουλου περί την ποιότητα ενημέρωσης που παρέχω, δεν θα απαντήσω. Πάγια τακτική μου είναι – τα είκοσι έτη κατά τα οποία υπηρετώ «Το Βήμα» – να μην απαντώ σε τέτοιου είδους σχόλια.
Όσο για την πρόσκλησή του, τον ευχαριστώ θερμότατα, αλλά θα τον απογοητεύσω. Δεν παρίσταμαι ποτέ, για λόγους αρχής, σε εκδηλώσεις υποψηφίων προέδρων του ΔΣΑ.
ΥΣ: Θα ήθελα να επισημάνω στον κ. Δαμασκόπουλο ότι η αντιδιαστολή με τον κ. Θεόδωρο Μαντά στην ίδια φράση δεν έγινε από δόλο, όπως υποθέτει, αλλά για λόγους οικονομίας του κειμένου (όλοι οι υποψήφιοι, άλλωστε, έχουν κατά το δυνατόν «ομαδοποιηθεί»), κάτι που θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ως δικηγόρος και τεχνίτης του λόγου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ