Η Κεντροαριστερά «σήκωσε κεφάλι» και έδειξε με την υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα ότι ενδέχεται –με τις απαραίτητες κινήσεις –να αποτελέσει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη μελλοντικά. Η «ακτινογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι ο βασικός πυλώνας του χώρου, το ΠαΣοΚ, «επέστρεψε» και αυτό αναδείχθηκε από τις κάλπες στις περιοχές-κάστρα, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η αξιοσημείωτη καταγραφή συνολικά των μετριοπαθών δυνάμεων της εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς.

Μεγάλη συμμετοχή στην Κρήτη

Ενδεικτικά στην Κρήτη (ψήφισαν 19.096 πολίτες) και στη Δυτική Ελλάδα (ψήφισαν 13.545) τα ποσοστά συμμετοχής ήταν πολύ υψηλά και αυτό το στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να σημαίνει πολλά για τις επόμενες εκλογές σε νομούς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει δυναμική λαμβάνοντας ψήφους από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ.
Από την προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των τμημάτων της περιφέρειας από αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η δύναμη της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν κυρίως στην περιφέρεια, όπου και τα ποσοστά τους ήταν πολύ υψηλότερα –περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες –σε σχέση με αυτά που έλαβαν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική, όπου ψήφισαν 73.384 πολίτες, η Φ. Γεννηματά συγκέντρωσε 20.482 ψήφους έναντι 11.515 του Ν. Ανδρουλάκη.
Αντίστοιχα, ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην περιφέρεια δεν είχαν δυναμική λόγω και του γεγονότος ότι απουσίαζε η οργανωτική υποστήριξη. Ο Ν. Ανδρουλάκης καταγράφει δύναμη σε συνοικίες με χαμηλό εισόδημα, αλλά έχει αδυναμία στις λεγόμενες πιο ελιτίστικες κατηγορίες ψηφοφόρων. Η Φ. Γεννηματά κυριάρχησε στα δυτικά προάστια της Αθήνας, περιοχές κατ’ εξοχήν λαϊκών στρωμάτων, όπου και συγκέντρωσε 2.674 ψήφους έναντι 1.284 του Ν. Ανδρουλάκη.
Αυτή η επιρροή των δύο προερχόμενων από το ΠαΣοΚ υποψηφίων καταγράφηκε σε μεγάλο βαθμό στις κάλπες της περιφέρειας, όπου ο Γ. Καμίνης και ο Στ. Θεοδωράκης συγκέντρωσαν σε πάρα πολλούς δήμους της επαρχίας ποσοστά κάτω από το 10%.
Συνολικά η Φ. Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης κέρδισαν ψήφους σε πιο λαϊκές και μικροαστικές περιοχές, όπου το ΠαΣοΚ παραδοσιακά είχε σημαντική δύναμη, ενώ αντίθετα ο Γ. Καμίνης λιγότερο αλλά πολύ περισσότερο ο Στ. Θεοδωράκης κατέγραψαν καλά ποσοστά σε πιο αστικές περιοχές. Βέβαια, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε καλύτερη εικόνα στην περιφέρεια από τον Στ. Θεοδωράκη, αλλά δεν τον βοήθησε η παρουσία του στην Αττική.
Η Φ. Γεννηματά είχε το προβάδισμα στους περισσότερους νομούς, με τον Ν. Ανδρουλάκη να ακολουθεί, ενώ ο Γ. Καμίνης και ο Στ. Θεοδωράκης είδαν καλά ποσοστά σε δήμους μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και σε συγκεκριμένους δήμους της Αττικής –όπως ο Στ. Θεοδωράκης στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.
Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσοστά τους τα έλαβαν: α) η Φ. Γεννηματά στο εκλογικό τμήμα Φαιστού (100%) και στην Ιθάκη (93,3%), β) ο Ν. Ανδρουλάκης στον Αγ. Νικόλαο (95,4%) και στο Νεστόριο Δράμας (81,8%), γ) ο Γ. Καμίνης στο Δέλτα Εβρου (70,9%) και σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων (61,7%) και δ) ο Στ. Θεοδωράκης στο εκλογικό τμήμα Κισσάμου (82,4%) και στη Φιλοθέη-Ψυχικό (42,1%).

Οι δυνατές περιοχές των υποψηφίων

Η Φ. Γεννηματά είχε υπεροχή στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, με τη μικρότερη διαφορά με τον Ν. Ανδρουλάκη να εντοπίζεται στον ανατολικό τομέα, όπου έλαβε 2.853 ψήφους έναντι 1.444, με τον κρητικό ευρωβουλευτή να έχει το προβάδισμα –όπως και ήταν αναμενόμενο –στην Κρήτη, όπου πρώτευσε με 7.178 ψήφους έναντι 6.758 της προέδρου του ΠαΣοΚ. Μόνη εξαίρεση το Λασίθι, όπου η Φ. Γεννηματά έλαβε 940 ψήφους έναντι 867 του Ν. Ανδρουλάκη, που είδε να υστερεί σημαντικά στην παπανδρεϊκή Αχαΐα καθώς η Φ. Γεννηματά έλαβε 2.228 ψήφους έναντι 949 του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε 3.354 ψήφους έναντι 6.018 ψήφων της προέδρου του ΠαΣοΚ. Η ισχυρότερη μεταρρυθμιστική ψήφος που κατευθύνθηκε σε Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη, Κ. Γάτσιο, Γ. Ραγκούση, Γ. Μανιάτη καταγράφηκε σε Ψυχικό-Φιλοθέη (70%), Κηφισιά, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Οξφόρδη, Παπάγου, Πυλαία και σε εκλογικό τμήμα της ΔΕΘ (Θεσσαλονίκη), Παγκράτι, Βριλήσσια, Βάρη-Βούλα, Πεντέλη, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Μαρούσι, με έκπληξη τον Βοτανικό, τα Αγραφα, την Αμφιλοχία και το Ζαγόρι.
Αντίθετα, πολύ ισχυρή παρουσία κατέγραψαν Γεννηματά και Αδρουλάκης σε Ιθάκη, Πολύγυρο, Σιθωνία, Φούρνους, Ελασσόνα, Μενίδι, Περιστέρι, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, Λαγκαδά, Γόρτυνα, Τρίκαλα, Ρόδο, Κρήτη, Ανατολική Μάνη, Σπάρτη, Κερατσίνι, Ελευσίνα και Μάνδρα. Στο εξωτερικό η Φ. Γεννηματά κέρδισε στο Σίδνεϊ, ο Στ. Θεοδωράκης με τον Γ. Καμίνη στις Βρυξέλλες, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης στην Οξφόρδη!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ