Για έναν έλληνα πολιτικό είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Ακόμα και αν οι συνθήκες είναι ιδανικές, όπως συνέβη την Τρίτη στο Στρασβούργο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έπειτα από ένα ιδιαίτερα θερμό καλωσόρισμα από τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Παρότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ χαρακτήρισε τον καλεσμένο του «πολιτικό αρχηγό με νέες ιδέες για την Ευρώπη» και «εξαιρετικά εμπνευσμένα» όσα είπε, αφότου ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε τις δύσκολες ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
Οι μεταρρυθμίσεις
Ενα από τα πρώτα ζητήματα που του ετέθησαν και μάλιστα από έναν Βορειοευρωπαίο, τον Σουηδό Γκούνμαρ, ήταν: «Πώς εννοείς τις μεταρρυθμίσεις;». «Μεταρρυθμίσεις για μένα σημαίνουν ένα σταθερό και απλό επενδυτικό περιβάλλον, μείωση της φορολογίας και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, απλοποίηση των χρήσεων γης. Οταν τα πετύχουμε αυτά, θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία να αλλάξουμε και το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Πάντως, για μένα μεταρρυθμίσεις δεν είναι να διατηρείς υψηλές τις δημόσιες δαπάνες και να ανεβάζεις τους φόρους» μεταδίδεται ότι απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι γενναία μεταρρύθμιση χρειάζεται και ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, επανέλαβε τη δέσμευσή του να προσλαμβάνει λιγότερους και ότι θα εισάγει νέους τρόπους συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. «Εμείς διακρίνουμε τα δημόσια από τα κρατικά αγαθά, τα οποία διαχειρίζεται μόνο το κράτος. Τα δημόσια, αντιθέτως, μπορούν να παρέχονται είτε από το κράτος είτε από τους ιδιώτες» εξηγούσε επιτελικό στέλεχος της ΝΔ. «Η κυβέρνηση έχει πέσει θύμα του λαϊκισμού της και αδυνατεί να αναμορφώσει τη δημόσια διοίκηση» φέρεται ότι είπε στο ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης. «Η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη. Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι χαμηλή, δεν πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια συνήθη προσέγγιση» είχε επισημάνει νωρίτερα στην ομιλία του.
Ευθύνες στους πιστωτές
Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπάθησε να γίνει αρεστός στους ευρωβουλευτές που τον άκουγαν, ούτε στους επιτρόπους και στους δύο αντιπροέδρους, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Γίρκι Κατάινεν, που βρίσκονταν στην αίθουσα. Απέδωσε ευθύνες στους πιστωτές επειδή δέχθηκαν να υπερφορολογήσει η κυβέρνηση τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα ώστε να μείνει άθικτος ο δημόσιος τομέας. «Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή που δέχθηκαν, δυστυχώς, και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή» τόνισε.
Επιπλέον άσκησε κριτική γιατί ακόμα και σε πιο απλά, σε σχέση με το δημοσιονομικό, ζητήματα, όπως είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επέτρεψαν στην κυβέρνηση χωρίς καμία αντίδραση να οπισθοχωρήσει από όσα είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν ότι κανένας από τους παρισταμένους δεν σχολίασε αυτά τα θέματα.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ενισχύει την προσωπική αξιοπιστία του όταν λέει τα ίδια πράγματα εντός και εκτός Ελλάδας, απορρίπτοντας τη διγλωσσία που στοίχισε πολλά σε άλλους πολιτικούς, και όταν διαφοροποιείται να το κάνει προβάλλοντας επεξεργασμένα επιχειρήματα. Οπως έλεγαν συνεργάτες του, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εντυπωσιάστηκαν από το πόσο καλά γνώριζε τα θέματα για τα οποία τον ρωτούσαν, αλλά και επειδή είδαν έναν πολιτικό με πεποιθήσεις και σχέδιο.
Λαϊκισμός
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μια κυβέρνηση λαϊκιστών, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό. Φαίνεται όμως ότι ο λαϊκισμός άφησε βαθύ αποτύπωμα. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε στους συνομιλητές του ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει γίνονται αποδεκτές από τους εταίρους επειδή κινούνται στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Οταν όμως πρόκειται να συζητηθούν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως η ανταλλαγή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2%, η κατάσταση αλλάζει.
Ο ίδιος αποδίδει τη δυσκολία στη διάθεση των εταίρων να τιμωρήσουν την αναξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα. «Οταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, σφίγγει ο δημοσιονομικός κλοιός» πιστεύει. Για αυτό έχει ξεκινήσει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσπάθεια προσέλκυσης συμμάχων και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης πάνω στο σχέδιό του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, η οποία θα πάψει, όπως είπε, να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης, αλλά θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός της. Και όπως μεταδίδεται θα επιμείνει στην πρότασή του για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, επειδή συνδέεται με το χρέος και όχι γιατί θα επιδράσει δραματικά στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτή θα αλλάξει μόνο αν αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, σημειώνουν συνεργάτες του.
Δυτικά Βαλκάνια και ΕΕ
Δεν ήταν μόνο τα οικονομικά θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση. Ο Σλοβένος Φρανκ Μπόκοβιτς και η Κροάτισσα Ιβάνα Μάλετιτς τον ρώτησαν πώς βλέπει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
«Πρέπει να υπάρξει καθαρό χρονοδιάγραμμα για να μείνει ανοιχτή η προοπτική τής ένταξης τους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τη FYROM και έκανε σαφή αναφορά στην απόφαση του Βουκουρεστίου, επαναλαμβάνοντας την εθνική θέση για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και ένα όνομα έναντι όλων. Σημείωσε, όμως, ότι «τελευταία παρατηρούμε μια αλλαγή στη ρητορική της γειτονικής χώρας».
Κράτησε απόσταση από τις θέσεις του ΕΛΚ για την Τουρκία και από το ψήφισμα για διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή διαδικασία. «Πρέπει να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας. Εχουμε επιφυλάξεις, αλλά πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ολοκληρωτική διακοπή των συνομιλιών» είπε. Σε ερώτηση για τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό απάντησε ότι έχουν μειωθεί οι ροές σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι, «παρατηρούμε ωστόσο και μια κλιμάκωση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο». Στην ομιλία του είχε επισημάνει ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη από τα ευρωπαϊκά κράτη για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. «Φοβάμαι ότι σε αυτό το μέτωπο τα εθνικά συμφέροντα σε συγκεκριμένη κράτη-μέλη έχουν συγκρουστεί με τα κοινά μας συμφέροντα ως Ενωσης. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων» τόνισε.
Η μετανάστευση των νέων της Ελλάδας σε άλλες χώρες
Αρκετές ερωτήσεις αφορούσαν το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων της Ελλάδας σε άλλες χώρες για αναζήτηση εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας. Ο κ. Μητσοτάκης τους απάντησε ότι πολλά νέα παιδιά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πορεία απογοητεύτηκαν και τώρα τον απορρίπτουν. Τους ανέπτυξε το σχέδιό του για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε εξειδικευμένους τομείς, με προγράμματα διαρκούς εκπαίδευσης, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα περιφερειακό κέντρο αριστείας για την Ευρώπη. Τους είπε επίσης για την προσπάθεια που κάνουν οι συνεργάτες του να προσεγγίσουν τους νέους μέσα από τα social media και ότι αλλάζουν και την εικόνα του κόμματος για αυτόν τον σκοπό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ