ΤΑΠ, ένα σίριαλ δίχως τέλος

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που λέγεται «κάποιοι-κάποτε-προσπάθησαν-να-εξυγιάνουν το ΤΑΠ» γυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που λέγεται «κάποιοι-κάποτε-προσπάθησαν-να-εξυγιάνουν το ΤΑΠ» γυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα τα πρώην μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τα οποία περιέβαλλαν την τέως πρόεδρό του Ασπασία Λούβη-Κίζη και αποπέμφθηκαν μαζί της μεσούντος του Αυγούστου, έστειλαν στα ΜΜΕ δήλωση συμπαράστασης υπέρ της όταν κατατέθηκε μήνυση εναντίον της από το συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ στις 8/11. «Είμαστε στο πλευρό της και αυτή τη φορά, στην άδικη επίθεση που υφίσταται» υπογράφουν οι Αγγελική Ευφροσύνη Δημάκου-Κιάου, Αγγελική Σκανδαλιάρη, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιώργος Κεχαΐδης και Κώστας Στρατής, με τους τρεις τελευταίους να είναι μέλη του ΔΣ από τον Απρίλιο του ’15, από όταν δηλαδή διορίστηκαν το επίμαχο Διοικητικό Συμβούλιο και η πρόεδρός του από τον Νίκο Ξυδάκη. Ακολούθησε η επιστολή του τέως υπουργού Αριστείδη Μπαλτά στην οποία σημείωνε: «Η επίθεση στο πρόσωπό της δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην προσήλωσή της στην κυβερνητική εντολή για πλήρη διαφάνεια και εξονυχιστικό έλεγχο ως προς τη διάθεση του δημοσίου χρήματος που διαχειρίζεται το ΤΑΠ».

Κανονισμός – ταμπακιέρα

Η ΠΕΥΦΑ με τη μήνυσή της ζητεί «την αποκατάσταση της αλήθειας για τα όσα δυσφημιστικά και εν γνώσει της ψευδή και ανυπόστατα είχε αναφέρει κατά επανάληψη το τελευταίο διάστημα, προσβάλλοντας και συκοφαντώντας το σύνολο των αρχαιοφυλάκων». Ποιες είναι οι συκοφαντίες; Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, «η κυρία Λούβη καλείται να αποδείξει πώς τα 5.100.000 ευρώ των καταβληθεισών αμοιβών των 1.550 αρχαιοφυλάκων, των καθαριστριών και των καθαριστών για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου έγιναν 17.000.000 ευρώ». Οπως ορθώς σημειώνουν τα τέως μέλη του ΔΣ στην επιστολή τους, η ΠΕΥΦΑ καλεί την κυρία Λούβη να αποδείξει ότι υφίσταται ένα τέτοιο υψηλό ποσό για τις αμοιβές τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαυρικόπουλος δήλωνε στα «ΝΕΑ» και στη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου ότι «οι υπερωριακές και εξαιρέσιμες αμοιβές μόνιμων και έκτακτων αρχαιοφυλάκων φθάνουν τα 17 εκατ. ευρώ ετησίως».
Συμπλήρωνε, δε, αυτό που αποτελεί τη φράση-κλειδί για να καταλάβει κανείς πού έγκειται ουσιαστικά η αντιπαράθεσή τους με την κυρία Λούβη: «Αν το ποσό αυτό περάσει στο ΥΠΠΟ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιθανότατα θα το βρει πολύ υψηλό και θα ζητήσει περικοπές, ενώ θα έχουμε και πολλές καθυστερήσεις στην καταβολή», ενώ κατέληγε: «Αν προχωρήσει αυτή η αλλαγή, την επομένη θα μπει λουκέτο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα» («Ποιοι βάζουν… βέτο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο», «ΤΑ ΝΕΑ», 18/7/2017).
Οπως επισημαίνουν τα πέντε μέλη και έχει γραφτεί επανειλημμένα στον Τύπο, οι αρχαιοφύλακες δεν ήθελαν επ’ ουδενί να περάσει ο νέος οργανισμός που ετοίμαζε η κυρία Λούβη για το ΤΑΠ. Και αυτό γιατί πρότεινε την αλλαγή του νόμου έτσι ώστε το κονδύλι που καλύπτει τις αμοιβές τους, μαζί με τις υπερωρίες και τα εξαιρέσιμά τους, να μην καταβάλλεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, το οποίο είναι το μόνο που έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει ποιος δούλεψε πότε και τι. Από την πλευρά της, η κυρία Λούβη επαναλαμβάνει στο «Βήμα» όσα έλεγε όταν η μήνυση εναντίον της ήταν μόνο μια απειλή: «Είναι εξαιρετική η ιδέα τους να κριθεί στα δικαστήρια ποιος συκοφαντεί τους αρχαιοφύλακες».
Η συνέχεια επί του δικαστηρίου λοιπόν. Στο μεταξύ, η ΠΕΥΦΑ δεν έχει καταφέρει και λίγα με τις πιέσεις της. Γιατί ακόμα και αν της αντιστάθηκαν ο Ξυδάκης και ο Μπαλτάς, βρήκαν τελικά τα ευήκοα ώτα που αναζητούσε στο πρόσωπο της κυρίας Κονιόρδου. Η κυρία Λούβη απομακρύνθηκε, ο οργανισμός έχει παγώσει και επί τρεις μήνες περίπου το υπουργείο αναζητούσε το νέο πρόσωπο που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του νευραλγικού Ταμείου μετά την παραίτηση του αντικαταστάτη της κυρίας Λούβη, Ορέστη Βαβατσιούλα, μόλις ύστερα από δέκα μέρες θητείας. Να λοιπόν που στις 7 Νοεμβρίου το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το πρόσωπο αυτό βρέθηκε και είναι η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, «οικονομολόγος με εξειδικευμένες σπουδές και πολυετή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις οικονομικών υπηρεσιών μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών» (π.χ. Coca-Cola, Toyota, Johnson & Johnson) και πρώην συνεργάτρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι το ΥΠΠΟΑ έστειλε δύο δελτία Τύπου με την είδηση με πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, γύρω στη μιάμιση ώρα.

Αμαρτίες και αμαρτωλοί

Στο αρχικό δελτίο, η ηθελημένη αοριστολογία, όπως θα έλεγε κάποιος ανυποψίαστος, είχε τον πρώτο λόγο. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ. Του περίφημου «αμαρτωλού» Ταμείου, για το οποίο είχε κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τον Αριστείδη Μπαλτά τον περασμένο Απρίλιο, καθώς στην ουσία πρόκειται για μια ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, που χρηματοδοτείται ετησίως με ένα άγνωστο ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ για να εξυπηρετεί επισήμως ανάγκες (ορισμένων) υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ όπως κατασκηνώσεις και τη λειτουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Πλάκα. Στο πρώτο δελτίο Τύπου, λοιπόν, ο περίφημος βρεφονηπιακός σταθμός θα συνέχιζε «κανονικά τη λειτουργία του», ενώ θα καταργούνταν το ποσοστό επί των εσόδων και θεσπιζόταν ένα ποσό χρηματοδότησης «βάσει των πραγματικών αναγκών του Ταμείου». Κοινώς, μάλλον δεν θα άλλαζε τίποτα. Στο δεύτερο πιο συγκεκριμένο, υποτίθεται, δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε «η πλήρης αναθεώρηση της μορφής και της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας», καθώς και «η μεταφορά της λειτουργίας του παιδικού σταθμού στην ευθύνη του υπουργείου, με ταυτόχρονη απορρόφηση των εργαζομένων στον παιδικό σταθμό από το ΥΠΠΟ».
Τέλος, προαναγγέλλεται ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, κάτι που θα αποτελέσει μια μεγάλη πρωτοτυπία όταν συμβεί, δεδομένου ότι ο πρόεδρός του Ιωάννης Τσιακοπιάκος κρατάει τη θέση σε μόνιμη βάση από το 2002. Τώρα, γιατί χρειάστηκαν δυο δελτία Τύπου; Διότι η κυρία Κονιόρδου έπρεπε να συνετιστεί, τρόπον τινά, από το Μαξίμου για όσα μεγαλόθυμα υπόσχεται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Η σκανδαλώδης λειτουργία του είναι πλέον γνωστή και μένει να δούμε ποιες ρηξικέλευθες κινήσεις υπουργείου και κ. Χατζηπέτρου θα εμποδίσουν τη δράση του. Ο κ. Μπαλτάς, πάντως, κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ξ. Δημητρίου, μηνυτήρια αναφορά «σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση και την εν γένει λειτουργία του». To be continued.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.