«Η σχέση μεταξύ της πρόθεσης του καλλιτέχνη –ο σχεδιασμός της πραγματοποίησης –και της υλοποίησης της παράθεσης –η πραγματοποίηση –λειτουργεί με αντικείμενο την αναζήτηση της ισορροπίας: αυτό που λέγεται να αντιστοιχεί πράγματι με αυτό που επιδιώκεται να λέγεται, και να το λέει». Σύμφωνα με τον ιστορικό Τέχνης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, αυτό ακριβώς το σκεπτικό ενυπάρχει και στην ιδέα που στηρίζει τη θεματική ομαδική έκθεση «Ασκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης», που θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ως και την Κυριακή 26 του μηνός στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, της οποίας ο κ. Μαυρομμάτης είναι επιμελητής, εντάσσεται στο πλαίσιο της Art Thessaloniki 2017 και αποτελεί μέρος «μιας προβλεπόμενης σειράς από ανάλογες θεματικές ενότητες με κοινό χαρακτηριστικό την αναλυτική προσέγγιση της καλλιτεχνικής εργασίας από την πλευρά της μεθόδου διατύπωσης των συλλογισμών της και από την πλευρά της θεωρητικής στήριξής τους».
Οι (κατά αλφαβητική σειρά) Δημήτρης Αληθεινός, Αγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Λαζόγκας, Μπιλ Μπαλάσκας, Νίκος Μαυρίδης, Δημήτρης Ξόνογλου, Θανάσης Πάλλας, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Αρτεμις Ποταμιάνου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Νίκος Τριανός, Κωστής Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσακίρης και Πάνος Χαραλάμπους είναι οι 16 εικαστικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις «Ασκήσεις ισορροπίας», το ερώτημα της οποίας είναι απλό και εξαιρετικά σαφές: ανταποκρίνεται το αποτέλεσμα της εργασίας στην πρόθεση του καλλιτέχνη ή κατά την υλοποίηση η πρόθεση μεταλλάχθηκε σε προβλεπόμενες συνέπειες ως προς τις οποίες ο καλλιτέχνης συμβιβάζεται, αναπροσαρμόζοντας τις αρχικές ιδέες του ως προς το αποτέλεσμα; Υπό αυτή την έννοια, η έκθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού επιδιώκει να εξιχνιάσει ποικίλους «σταθμούς» της εικαστικής περιπέτειας από τη στιγμή που ο καλλιτέχνης συλλαμβάνει μια ιδέα ως το τελικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Μαυρομμάτης εξηγεί: «Οταν το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να κατορθώνει να υλοποιεί την πρόθεση, ο καλλιτέχνης κάνει τον συμβιβασμό: αναπροσαρμόζει την πρόθεση ως προς το αποτέλεσμα που έχει κατορθώσει και αλλάζει την πρόθεση. Ενώ αρχικά ήθελε να είναι το αποτέλεσμα η πρόθεση, αργότερα η πρόθεση γίνεται αυτό που ήθελε το αποτέλεσμα». Και συμπληρώνει: «Αυτή η αίσθηση της απροσδιοριστίας δεν είναι μόνον ο καταναγκασμός του καλλιτέχνη. Είναι και το κυρίαρχο ερώτημα της καλλιτεχνικής ιστορίας του». Από αυτή δε τη διαδικασία προκύπτουν ερωτήματα επιστημολογικής φύσης. Εγινε ή δεν έγινε τελικά αυτό που ήθελε ο καλλιτέχνης; Τι ήθελε από αυτό που έγινε και πώς θα προσδιοριστεί αυτό που πράγματι ήθελε;
Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair πραγματοποιείται εφέτος για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και οι δράσεις θα λάβουν χώρα στα περίπτερα 8, 9, 10 της ΔΕΘ – HELEXPO, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Τσάτση. Στο παράλληλο πρόγραμμά της η εφετινή διοργάνωση περιλαμβάνει επίσης μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos (συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη) με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, τη Σύγχρονη Διεθνή Χαρακτική από τη συλλογή του Γιώργου Κητή και την έκθεση αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου από τη συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Επίσης, στο πλαίσιο του ελληνοκινεζικού project, στον χώρο του Open Art Lab, θα υπάρξει η από κοινού έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi, με θέμα τον διάλογο Ελληνισμού και Βουδισμού.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ με την επιμέλεια του επ. καθηγητή Γιώργου Λιαμάδη. Τέλος, τιμώμενοι καλλιτέχνες για την εφετινή χρονιά είναι από ελληνικής πλευράς ο Κώστας Τσόκλης και ο Γερμανός Wolf Vostell (συλλογή Εφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου).
Η 2η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων της πόλης. Τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας όσο και σε επίπεδο εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης, η Art Thessaloniki Fair λειτουργεί αποτελεσματικά. Πέρυσι η πρώτη διοργάνωση είχε 12.000 και πλέον επισκέπτες από 22 χώρες, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν δείξει γκαλερί από 10 χώρες, με τους προγραμματιστές να έχουν λάβει θετικές απαντήσεις από φιλοτέχνους και συλλέκτες για επίσκεψη στην Art-fair.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ