Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου παρήγγειλε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πώληση αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία.
Η κυρία Δημητρίου, με την παραγγελία της, ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα και σε τυχόν καταφατική περίπτωση να δρομολογηθούν τα δέοντα.

Στην παρούσα φάση η κυρία Τουλουπάκη βρίσκεται στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου η έρυενα δεν θα κινηθεί με γοργούς ρυθμούς.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο, μετά και τις παρεμβάσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ αποκαλυπτικά έγγραφα υπέβαλε στο Κοινοβούλιο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

Η υπόθεση πώλησης 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους περίπου 65- 66 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία κατέστη ακόμη πιο περίπλοκη, αφότου έγινε γνωστό ότι ο φερόμενος ως μεσάζοντας Βασίλης Παπαδόπουλος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για λαθρεμπορία.