Ο Άρειος Πάγος καλείται να λύσει σήμερα Τετάρτη τον «γόρδιο δεσμό» στην υπόθεση του 38χρονου ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα 4 δις δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του αποκαλούμενου ως «Mr Bitcoin» να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Ο εκζητούμενος Βίνικ – ο οποίος συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του -, αρνείται οιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις, πολλώ δε μάλλον ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει ωστόσο με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, διασυνοριακή και δαιδαλώδης, κατέστη ακόμη πιο περίπλοκη όταν, μετά το αίτημα των ΗΠΑ, ακολούθησε και αίτημα των ρωσικών αρχών περί έκδοσης. Οι ρώσοι υποστηρίζουν ότι ο Βίνικ έχει διαπράξει απάτη απείρως μικρότερου βεληνεκούς, ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής. Ο 38χρονος έχει συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.
Αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί θετικά υπέρ της εκδόσεως στις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιη η προσφυγή του ρώσου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Καταφύγιο, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται η κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είναι και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει καθοριστικά την έκβαση της υπόθεσης. Ο Σταύρος Κοντονής έχει το δικαίωμα, εκ του νόμου, να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin». Αλλά, τότε, το ζήτημα θα έχει υπερβεί το νομικό φάσμα, περνώντας σε αυτό της εκτελεστικής εξουσίας. Και θα είναι πολιτικό ζήτημα.