Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς διέψευσε τις Κασσάνδρες. Με τη συμμετοχή τους οι πολίτες έδωσαν ένα ηχηρό παρόν στις πολιτικές εξελίξεις. Άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον. Τα μηνύματα της κάλπης ήταν πολλά και καθαρά:
Σε πολιτικό επίπεδο:
Έδωσαν μία αποστομωτική απάντηση σε όσους ειρωνεύτηκαν το εγχείρημα.
Επιβεβαίωσανμε την ψήφο τους οι 220 χιλιάδες πολίτες, ότι υπάρχει πολιτικό κενό εκπροσώπησης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.. Είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι πρωταγωνιστές αυτού του εγχειρήματος για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Έκρουσαν το καμπανάκι σε όσους πίστεψαν ότι έγιναν «αφεντικά» στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Μάλιστα, όταν με τη διακυβέρνησή τους έχουν διαψεύσει τον ιδεολογικό και προγραμματικό τους λόγο και «τσαλαβουτάνε» στο μνημονιακό τοπίο.
Ζωντάνεψαν την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή των πολιτών μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν. Το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Φιλόδοξος στόχος για το νέο φορέα να αλλάξει άρδην τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
Βέβαια για να μην πάρουν τα «μυαλά» αέρα, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Στην κοινωνία της πληροφορίας και της εικόνας, το επικοινωνιακό παιχνίδι γίνεται πιο σημαντικό από το περιεχόμενο της πολιτικής.
Η «μιντιακή» Δημοκρατία μας έχει τα δικά της συμφέροντα να επικοινωνεί και να αναδεικνύει. Ο νέος φορέας πρέπει να δώσει νέο περιεχόμενο στην πολιτική και τη Δημοκρατία μας. Να κτίσει μια νέα αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα.
Κερδήθηκε μία σημαντική μάχη αυτή της συμμετοχής των πολιτών. Μάλιστα, ενάντια στις προβλέψεις των δημοσκοπούντων και την εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ.
Ο νέος «μικρός» διπολισμός (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.) άρχισε να ανησυχεί. Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη έγραψε ότι το γεγονός αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για τη Δημοκρατία μας. Ανησυχεί όμως ότι το κέντρο γυρίζει το βλέμμα του στην κεντροαριστερά.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πικρόχολα σχολίασε ότι το εγχείρημα για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, αποτελεί «εσωτερική» υπόθεση του ΠΑΣΟΚ. Απέφυγε συστηματικά να πει αν ήταν θετικό ή αρνητικό σημάδι για την πολιορκημένη Δημοκρατία μας. Οι παραπάνω διαδικασίες πρέπει να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς να συσπειρώσουν τον κόσμο της αλλαγής, της λογικής, του ρεαλισμού. Τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργικότητας.
Ο πολιτικός χρόνος φαίνεται για τους κυβερνόντες να μικραίνει. Όσο το κίνημα για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης θα παίρνει σάρκα και οστά ο χρόνος των εκλογών μπορεί να έρθει πιο κοντά και απρόσμενα στο 2018.
Ο κ. Τσίπρας την επόμενη μέρα της κάλπης, όλως «τυχαία» έκανε διάγγελμα για το πως θα μοιράσει το περίσσευμα από τα «κόλλυβα» της υπερφορολόγησης στους φτωχούς. Σίγουρα, αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι θα ενταθεί, για να θυμίζει την «αριστεροσύνη» της διακυβέρνησης. Στην κάλπη μίλησε η καρδιά των «πασοκογενών» κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ήταν σημαντική η προσφορά των άλλων δύο πρωταγωνιστών Γ. Καμίνη και Σ. Θεοδωράκη, στον κόσμο του κέντρου και σε όσους επιδιώκουν μία νέα επιλογή. Βέβαια, πολλοί έτρεξαν να υποβαθμίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος με επισημάνσεις όπως:
Οι μεσήλικες, τα γηρατειά του ΠΑΣΟΚ, κυριάρχησαν στην ψηφοφορία και η απουσία της νεολαίας ήταν φανερή και έντονη. Επίσης, με αναφορές ότι το «κέντρο», οι «μεταρρυθμιστές», η «μεσαία τάξη» δεν έδωσαν ηχηρό παρόν, επειδή ο κ. Καμίνης και ο κ. Θεοδωράκης δεν έφεραν υψηλά αποτελέσματα.
Οι επισημάνσεις έχουν σημαντικό μέρος αλήθειας, αλλά ο ηλικιακός«ρατσισμός» δεν χωράει για να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα. Η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη γενικά στην πολιτική και σε όλα τα κόμματα. Η ανεργία τους έχει «τσακίσει» και η μετανάστευση προβάλλει ως διέξοδος.
Γεγονός αναμφισβήτητο, είναι ότι με τη δύναμη των πολιτών έγινε μία νέα αρχή. Ο δρόμος για τον νέο φορέα είναι μακρύς. Η πορεία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το πως οι πρωταγωνιστές θα αξιοποιήσουν αυτό το «πολιτικό κεφάλαιο». Ειδικότερα, η Φ. Γεννηματά, εκφράζοντας την ιστορία της παράταξης και ο Ν. Ανδρουλάκης την ανανέωση, αναλαμβάνουν μεγάλο πολιτικό φορτίο. Ο κ. Καμίνης και ο Σ. Θεοδωράκης μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος για την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.
α. Πρέπει να κερδίσουν μαζί με τους συνυποψηφίους τους το στοίχημα της ενότητας. Μαζί και την επόμενη Κυριακή.
β. Να προχωρήσουν με τολμηρά βήματα τις οργανωτικές και πολιτικές διεργασίες για την ίδρυση του νέου φορέα. Να μην γίνει το εγχείρημα αυτό εσωτερική υπόθεση και διαμάχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την καραμέλα των «πιπιλίζουν» και θα την επικοινωνούν οι σύντροφοι της αριστεράς ως απαξίωση του κόσμου που αγκάλιασε την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Για τους «πολιτικούς τουρίστες» του ΠΑΣΟΚ, που γοητεύτηκαν από το «ριζοσπαστικό» ΣΥΡΙΖΑ και τη γοητεία της εξουσίας δεν λέμε λέξη. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Το στοίχημα της ιδεολογικής και πολιτικής κυριαρχίας στον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας είναι μπροστά.
γ. Η ιδρυτική πράξη του νέου φορέα θα πρέπει να συνοδευτεί με το γκρέμισμαστα τείχη των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ- ΔΗΣΥ κ.α.) και να ενοποιηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία για να μην διαψεύσουν την ελπίδα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει κάλεσμα προς τις κινήσεις πολιτών και κάθε προοδευτικής συλλογικής δράσης από επαγγελματικούς φορείς για να συσπειρωθούν στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης.
δ. Να επικοινωνήσουν το ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο του νέου φορέα, διότι κερδήθηκε μία μάχη πολιτική, αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά.
Για να κερδηθεί το μέλλον, πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί να επιστρέψουν στο πεδίο αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών.