Την Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του Νομοσχεδίου «Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις», ο οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης λόγω εθνικοί πένθους.
Με στραμμένο το βλέμμα στην μεσαία τάξη, η κυβέρνηση προσπαθεί με το κοινωνικό μέρισμα να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόσφατη παραδοχή περί συνειδητής υπερφορολόγησής της.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην Βουλή αναφερθείς στα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, είπε ότι ξεκινούν από 3.000 ευρώ για μονοπρόσωπες οικογένειες και φθάνουν έως 18.000 για οικογένειες με δύο τέκνα σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών αφού πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα». Επίσης, σχετικά με την πρόταση του Γ. Μαυρωτά (Το Ποτάμι) να συμπεριληφθούν και οι καταθέσεις στα κριτήρια για την διανομή του μερίσματος, σχολίασε ότι θα προβλέπεται και πρόσθεσε ότι θα λαμβάνεται υπόψιν για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του μερίσματος πέρα από το εισόδημά του και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα paradise papers κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη ότι υποβαθμίζει το θέμα που ζόριζε επί χρόνια τα μεσαία στρώματα, επισημαίνοντας πως «όταν έχουμε τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει αυτά που λέει, καλά κάνουν και καταλαβαίνουν οι μεσαίες τάξεις τι να περιμένουν». Ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και η κεντροαριστερά: «Αλήθεια; Θεωρείτε ότι τα 200 δισ. που πήγαν εκεί και το σύστημα της νόμιμης αποφυγής δεν έχει ζορίσει τα μεσαία στρώματα τα τελευταία 30 χρόνια; Η κεντροαριστερά για 30 και 40 χρόνια που ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό προτιμούσε να έχει κάποιος τραπεζίτης το κότερο στην Τζαμάικα και το σπίτι στη Νίκαια παρά να χτιστεί ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο», είπε χαρακτηριστικά.
Τσακαλώτος: Θα χανόταν η υπεραπόδοση αν δεν δινόταν εντός του 2017 το μέρισμα
Με το επιχείρημα ότι θα χανόταν η υπεραπόδοση αν δεν δινόταν εντός του 2017 και ότι δεν γινόταν να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα νωρίτερα διότι υπήρχαν οι σχετικές συνεννοήσεις με τους Θεσμούς ούτε αργότερα διότι θα δημιουργούνταν προβλήματα με την καταβολή του, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που επελέγη από την κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται περί υπεραπόδοσης, αλλά περί υπερφορολόγησης και υπερεξόντωσης», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Βρούτσης, επισημαίνοντας στην κυβέρνηση ότι η συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα «θα μπορούσε να γίνει πιο αναλυτικά, για το πώς θα δοθεί, πού θα δοθεί το μέρισμα το οποίο είναι αποτέλεσμα των θυσιών του λαού και όχι με διαγγέλματα από το Μέγαρο Μαξίμου».
Επικριτικός ήταν και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκος κάνοντας λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξετε μια δυσμενή ατζέντα για την κυβέρνηση: με τις εκλογές στην κεντροαριστερά και το σκάνδαλο Καμμένου, για το οποίο κάποιοι θα λογοδοτήσουν». Και κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι έφερε αυτό το μεγάλο θέμα του μερίσματος «με μια διαδικασία που θα μας στερήσει την δυνατότητα να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις και με έναν τρόπο που ενδεχόμενα και εσείς δεν είστε έτοιμοι να τον καταγράψετε αναλυτικά στο νομοσχέδιο, παίρνοντας μια εξουσιοδότηση για όλα». «Δεν σας ενδιαφέρει να ακούσουμε τους φορείς, του συνταξιούχους, τα ΑΜΕΑ.
Η πλειοψηφία θα έπρεπε να φροντίσει να έρθουν οι φορείς. Όχι απλά διαφωνούμε αλλά θα βάλουμε ζήτημα να κληθούν οι φορείς», τόνισε.
Και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρ. Κατσώτης είπε ότι «η θέση μας δεν είναι αλα καρτ». «Δεν μπορούν να έρχονται νομοσχέδια fasttrack. Θα έπρεπε να έρθουν με τη κανονική διαδικασία», σημείωσε, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «αντί να κάνετε σωστή κοινωνική πολιτική δίνετε μπαξίσια όπως ο Αλή Πασάς». «Διαφωνούμε. Έχετε απαξιώσει το κοινοβουλευτικό έργο», δήλωσε και πρότεινε «να ακούσουμε τους φορείς». Αντίθετος με το κατεπείγον εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς: «Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Τσακαλώτοότι δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα για να υπάρξουν οι συνεννοήσεις με τους Θεσμούς, όμως θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για συζήτηση. «Θα μπορούσατε να ακούσετε τις απόψεις μας», σημείωσε, ενώ κατά του κατεπείγοντος εμφανίστηκε και η Χρυσή Αυγή.
Αναβάλλεται λόγο εθνικού πένθους η συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη
Η προγραμματισμένη από τη διάσκεψη των Προέδρων για την Πέμπτη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, του Νομοσχεδίου «Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις» αναβάλλεται για τις προσεχείς ημέρες με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα , λόγω του εθνικού πένθους και της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τη Δυτική Αττική.
Με εντολή του Προέδρου της Βουλής η σημαία στο ελληνικό κοινοβούλιο θα κυματίζει μεσίστια.