Η αισθητική τους είναι σίγουρα κοινή. Και στους δύο αρέσουν, για παράδειγμα, τα χρυσά ασανσέρ. Εκ πρώτης όψεως, θα πίστευε κάποιος ότι τα κοινά ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σταματούν στην αγάπη τους για τα φανταχτερά και τα χρυσοποίκιλτα – «δικτατορικό σικ» το αποκαλούν οι Financial Times.
Όμως η βρετανική εφημερίδα εντόπισε και άλλα κοινά ανάμεσα στον «Οίκο των Τραμπ» και τον Οίκο των Σαούντ και χαρακτήρισε την σχέση Ουάσινγκτον – Ριάντ ως την επιτομή της «τραμπικής» διπλωματίας.
Πριν από 10 ημέρες, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, γνωστός με τα αρχικά ΜμΣ (ή MbS στον αγγλόφωνο Τύπο), ξεκίνησε μια απροκάλυπτη προσπάθεια κατάληψης της απόλυτης εξουσίας και ξεκαθαρίσματος των εσωτερικών εχθρών του, που περιλάμβανε την σύλληψη μελών της βασιλικής οικογένειας. Ο Τραμπ τουιτάρισε ότι ο πρίγκιπας και ο πατέρας του, που αναμένεται σύντομα να παραιτηθεί υπέρ του ΜμΣ, «ξέρουν τι κάνουν».
Πριν τις εκκαθαρίσεις είχε προηγηθεί το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία του Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι παντρεμένος με την κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, ο οποίος πέρασε ξύπνιος μισή νύχτα συζητώντας με τον πρίγκιπα. Ο Τραμπ επίσης κάνει το παν για να αποδυναμώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν την οποία απεχθάνονται οι Σαουδάραβες ενώ υποστήριξε τον πρίγκιπα στη διαμάχη του με το Κατάρ.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ κατανοεί σε τι περιπέτειες πάει να βάλει τη διεθνή κοινότητα ή αν τον ενδιαφέρει ούτως ή άλλως, γράφουν οι Financial Times. Αλλά η υποστήριξη που παρέχει στον ΜμΣ φανερώνει δύο αρχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η πρώτη είναι ότι υποδαυλίζει ένα θρησκευτικό πόλεμο. Η Αμερική του Τραμπ είναι σήμερα αναφανδόν υπέρ των σουνιτών στην περιφερειακή διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών.
Ο βομβαρδισμός της Υεμένης από την Σαουδική Αραβία μας δείχνει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, αλλά τον Τραμπ δεν τον ενδιαφέρει η σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.
Η δεύτερη αρχή είναι ότι προστρέχει στη βοήθεια πλουτοκρατο-λαϊκιστικών ηγετών. Ελάχιστοι είναι πιο διεφθαρμένοι από την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Το πρόσχημα του πρίγκιπα ΜμΣ ότι η διαφθορά ήταν η αιτία της σύλληψης των συγγενών του είναι τόσο πειστικό όσο η δέσμευση του Τραμπ να «στραγγίξει τον βάλτο» της Ουάσινγκτον.
Όλα αυτά είναι προσχήματα προκειμένου να κερδίσουν αμφότεροι λαϊκιστικό χειροκρότημα ενώ παράλληλα να αμαυρώσουν τους αντιπάλους τους. Και οι δύο έχουν μεγάλη επιθυμία να προσωποποιήσουν την εξουσία. Η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία χαρακτηρίζονται από προσωπολατρία. Δεν είναι περίεργο που κατά βάθος υποστηρίζουν η μία την άλλη. Το παγκόσμιο σοκ προέρχεται από το γεγονός ότι ο αμερικανός ηγέτης συγκαταλέγεται πλέον σ’ αυτή την ομάδα.
Μπορούν τα πράγματα να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν προ Τραμπ; Είναι αμφίβολο. Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να αναδείξουμε τι έκανε ο Τραμπ καθ’ οδόν προς το επίσημο ταξίδι του στην Ασία – το σημαντικότερο ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είχε κάνει μια σαφή δήλωση για τις αμερικανικές αξίες και συμμαχίες. Αντ’ αυτού, έκανε μια στάση στο Trump Hotel στη Χαβάη, το οποίο είναι «εξαιρετικά επιτυχημένο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η στάση στο Trump Hotel δείχνει έναν πρόεδρο που δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον και τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι το είδος της αυτο-εξυπηρέτησης που θα περίμενε κάποιος από ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.