Μια… έμμεση επιδότηση στον λιγνίτη, χρυσώνοντας το «χάπι» στους κατοίκους τηςΔυτικής Μακεδονίαςγια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους εξαιτίας της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ, εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Δυτικής ΜακεδονίαςΘόδωρος Καρυπίδης έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρακαι των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Επικρατείας Γιώργου Σταθάκηκαι Χριστόφορου Βερναρδάκηότι θα βρεθεί κονδύλι από τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Αντίστοιχη σκέψη υπάρχει και για την περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας.
Η περιφέρεια, με πρόταση που έχει υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (βάσει μελέτης που έχει εκπονήσει), ζητεί έκπτωση 30% στα νοικοκυριά και 50% στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν τελικά η πρόταση υιοθετηθεί, μπορεί να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογα με την κατανάλωση, περί τα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ωστόσο, ήδη επικριτές της πολιτικής των επιδοτήσεων αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο προωθείται η κατανάλωση ενέργειας, «παγώνοντας» τα κίνητρα για εξοικονόμηση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός κ.Σταθάκηςστη διάρκεια της ομιλίας του, τη Δευτέρα, στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ανέφερε ότι βάσει τηςσυμφωνίας του Παρισιού έως το 2020-2030,σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας με ετήσιο ρυθμό 1,5%.
Παράλληλα, όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ουπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF ΕλλάςΝίκος Μάντζαρης, «με τη μείωση των τιμολογίων δεν επιδοτείται η παραγωγή, ούτε η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας για ανέργους, απλά τους μοιράζει καθρεφτάκια δίνοντάς τους έκπτωση στο ρεύμα 10-15 ευρώ τον μήνα. Αν αυτά τα χρήματα κατευθύνονταν σε στοχευμένες παραγωγικές επενδύσεις, θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, για να πληρώνει και πιο εύκολα το ρεύμα ο άνεργος μέσω της δουλειάς που θα βρει και όχι με ελεημοσύνες».
Το ίδιο μειωμένα κίνητρα για εξοικονόμηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις που θα παίρνουν φτηνότερο ρεύμα. «Αν τα ίδια λεφτά δεν δοθούν ως έκπτωση αλλά ως συμπληρωματική εφάπαξ χρηματοδότηση για όσους θέλουν να πάρουν μόνιμα μέτρα εξοικονόμησης, αξιοποιώντας παράλληλα τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης («Εξοικονομώ» κ.λπ.), τότε το όφελος των επιχειρήσεων που τολμούν θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο και διαρκές. Δεν θα εξαρτιόταν από τις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης και περιφέρειας» σημειώνει ο κ. Μάντζαρης.
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει o πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής, το κράτος θα μπορούσε να εισπράττει υπό τη μορφή ΦΠΑ από τα τιμολόγια που θα εκδίδονταν για τις εγκαταστάσεις εξοικονόμησης,δηλαδή θα έπαιρνε πίσω ένα μέρος της επιχορήγησης ελαφρύνοντας το αντίστοιχο κονδύλι του προϋπολογισμού προς όφελος της χώρας.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε πρόπερσι να διοχετεύσει τμήμα των δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτησηδικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο των πέντε λιγνιτικών δήμων της χώρας, παρότι το είχαν ζητήσει.
HeliosPlus