Η στρατιωτική διπλωματία αποτελεί σημαντικό όπλο στη φαρέτρα αρκετών χωρών στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν στρατηγικές συνεργασίες που θα ενισχύσουν το διεθνές προφίλ τους. Η μεγάλη αεροπορική άσκηση «Blue Flag 2017»που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και έχει διάκεια δύο εβδομάδων) στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και στην οποία συμμετέχουν περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη από 8 χώρες εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Όπως δε προκύπτει από τη συνομιλία του «Βήματος» με αρμόδιες ισραηλινές πηγές συνιστά πολύ σημαντικό γεγονός σε μία ασταθή περιοχή με σειρά ανοιχτών γεωπολιτικών μετώπων.
Δεν είναι άλλωστε κάτι συχνό να βλέπει κανείς να πετούν μαζί γερμανικά Eurofighter, γαλλικά Mirage 2000D, ισραηλινά, ελληνικά, αμερικανικά, πολωνικά και ιταλικά F – 16, καθώς και ινδικά μεταγωγικά C – 130J. Η συγκεκριμένη άσκηση διεξάγεται για τρίτη φορά στην αεροπορική βάση Ούβντα στο Νότιο Ισραήλ για τρίτη φορά. Οι προηγούμενες ασκήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2013 και το 2015. Ενδεικτικό δε της στενότατης συνεργασίας Αθήνας και Τελ Αβίβ στον αμυντικό τομέα είναι ότι η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και στις τρεις ασκήσεις, όπως έχει συμβεί μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Πολωνία και η Ιταλία συμμετέχουν φέτος για δεύτερη φορά, ενώ οι Γαλλία, Γερμανία και Ινδία για παρθενική φορά.
Κι αν για τη Γερμανία είναι η πρώτη φορά που πολεμικά της αεροσκάφη πετούν στους ισραηλινούς ουρανούς, γαλλικά μαχητικά είχαν πετάξει τελευταία φορά εκεί το 1956 στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης με τη Βρετανία για την κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ. Συνολικά, το Ισραήλ συμμετέχει με 35 αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα 35 προέρχονται από τις υπόλοιπες επτά συμμετέχουσες χώρες.
΄Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ισραηλινός αξιωματικός, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι έλληνες πιλότοι αλλά και το προσωπικό εδάφους και υποστήριξης που έχει μεταβεί στη βάση Ούβντα αποδεικνύουν τον ύψιστο επαγγελματισμό τους. Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι το προσωπικό υποστήριξης στο έδαφος για τα συμμετέχοντα 70 αεροσκάφη ανέρχεται σε 1.200 άτομα. Η Ελλάδα συμμετέχει με 4 F – 16 Block 52+ Advanced από τη βάση του Άραξου. Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου μετέβη στο Ισραήλ τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, προσκεκλημένος του ισραηλινού ομολόγου του Υποπτεράρχου (Ι) Άμικαμ Νόρκιν, για να συμμετάσχει στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day).
Ο ισραηλινός αξιωματικός επισημαίνει ότι δύο είναι οι βασικοί στόχοι της άσκησης. Ο πρώτος, στον οποίο αποδίδει στρατηγική σημασία, είναι η συνεργασία με τις πολεμικές αεροπορίες χωρών με τις οποίες το Ισραήλ μοιράζεται τις ίδιες προκλήσεις. Ο δεύτερος στόχος είναι η κάθε χώρα να αντλήσει γνώση από την άλλη. Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν αερομαχίες αλλά και αποστολές κρούσης, καθώς και αμυντικές αντιαεροπορικές ασκήσεις, ηλεκτρονικό πόλεμο, καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας του αντιπάλου και χαμηλόβαθμες επιχειρήσεις απόβασης από κομάντος (στις τελευταίες συενργάζονται Ισραηλινοί και Ινδοί).