Με δύο βραβεία, τον Χρυσό Αλέξανδρο – Θόδωρος Αγγελόπουλος αλλά και το ανδρικής ερμηνείας (Ρέινε Μπρίνολφσον), η σουηδική ταινία «Κοράκια» του Γιενς Ανσούρ, είναι η θριαμβεύτρια ταινία του 58ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, του οποίου η αυλαία έπεσε το βράδυ της Κυριακής στο Ολύμπιον. Πρώτη δουλειά στην σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ενός γνωστού φωτογράφου, η ταινία εστιάζει στην επιμονή ενός αγρότη που ονειρεύεται πως ο γιος του θα αναλάβει μια μέρα την φάρμα της οικογένειας, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να σώσει την περιουσία του από την επέλαση του «εκσυγχρονισμού».

Η εφετινή κριτική επιτροπή του 58ου ΦΚΘ αποτελούνταν από τους Ανμαρί Τζασίρ (σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός – Παλαιστίνη), Πέιμαν Μααντί (ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης – Ιράν/ΗΠΑ), Κάρελ Οχ (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι – Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ (Sound Designer, Sound Engineer Γαλλία) και Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός – Ελλάδα).

Τον Αργυρό Αλέξανδρο κέρδισε η ιρανική ταινία «Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» του Βάιντ Τζαλιλβάντ στην οποία δόθηκε και το βραβείο Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), ενώ το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής για καλύτερη σκηνοθεσία δόθηκε στην ταινία του Χλίνουρ Πάλμασον «Winter brothers», μια συμπαραγωγή Δανίας / Ισλανδίας η οποία ταινία κέρδισε και μια ειδική μνεία από την επιτροπή αλλά και μια από την Fipresci).

Η Ρωσίδα ηθοποιός Νταριά Ζόβνερ βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην ταινία «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ (η ίδια ταινία κέρδισε και το βραβείο της Βουλής – Τηλεόρασης), το βραβείο σεναρίου πήραν οι Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για την ταινία «Φορτίο» του πρώτου και το «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς, η αγαπημένη ταινία του κοινού για το διεθνές διαγωνιστικό τμ.ημα (βραβείο Fischer), αρκέστηκε με μια ειδική μνεία.

Εφέτος το φεστιβάλ εγκαινίασε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality).Το βραβείο κέρδισε η νοτιοκορεάτικη ταινία «Αναίμακτα» σε σκηνοθεσία Τζίνα Κιμ (συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, έπαθλο που προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου). Ειδική μνεία δόθηκε στην στην γαλλο βρετανική ταινία «Περί τυφλότητας» των Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον.

Η Κριτική Επιτροπή της Fipresci βράβευσε επίσης την ελληνική ταινία «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη, την οποία βράβευσαν τόσο η ΕΡΤ (δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος) όσο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Όσο για την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην κυπριακή ταινία «Ροζαμρί» του Αδωνι Φλωρίδη.

Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα (συμπαραγωγή Δανίας/ Ελλάδας) και στα βραβεία νεότητας (η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης) δόθηκαν δύο βραβεία σε ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ, την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου (καλύτερη ταινία) και «Do it yoursef» του Δημήτρη Τσιλιφώνη (ειδικό βραβείο επιτροπής).

Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης δόθηκε στις «Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραΐση και βραβείο Κοινού για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στην ταινία «Μυστικό συστατικό» του Γκιόρτσε Σταβρέσκι, συμπαραγωγή ΠΓΔΜ/ Ελλάδας.Ένα ακόμα βραβείο Κοινού δόθηκε για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, το «Εντός ορίων» του Φιλίπ φαν Λέου, συμπαραγωγή Βελγίου, Γαλλίας, Λιβάνου.