κλασική μουσική
Piandaemonium στο ΚΠΙΣΝ

Eργα Γκέρσουιν, Μπιζέ, Βάγκνερ, Κουμεντάκη, Ανισέγκου, Παπαγεωργίου, Αναδολή παρουσιάζει το σχήμα Piandaemonium με έξι πιάνα και δώδεκα πιανίστες στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 που διοργανώνεται τον Νοέμβριο και στις δύο σκηνές της ΕΛΣ. Στις 12/11, στις 20.00.

Για τσέλα και γκάμπες

Τρεις ερμηνευτές, παιδαγωγοί και ερευνητές στον χώρο της παλαιάς μουσικής, μεταφέρουν την αγάπη και τη γνώση τους για το ρεπερτόριο του 17ου και του 18ου αιώνα. Η Christine Potter Kyprianides (βιόλα ντα γκάμπα), ο Γιάννης Τουλής (βιόλα ντα γκάμπα) και η Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο) εμφανίζονται στο πλαίσιο του κύκλου «Για τσέλα και γκάμπες», ο οποίος εξερευνά τη μουσική που έχει γραφτεί για αυτά τα όργανα. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 13/11, στις 20.30.

θέατρο
Αρχίζει ο «Γλάρος»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τον «Γλάρο» του Τσέχοφ σε δική του απόδοση. Σκηνικά Ευα Μανιδάκη, κοστούμια Ιωάννα Τσάμη, μουσική Δημοσθένης Γρίβας, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Ημελλος, Αλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Αννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μπίτος, Σύρμω Κεκέ. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στις 21.00.

«Τρελός για έρωτα»

Το έργο του Σαμ Σέπαρντ «Fool for Love» ανεβαίνει στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Αλμα. Ενας έρωτας και ένα οικογενειακό δράμα συνθέτουν τον καμβά αυτού του έργου που έχουμε δει και στη μεγάλη οθόνη. Μετάφραση Δάφνη Οικονόμου, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Γιώργος Οικονόμου, σκηνικά Κώστας Βελινόπουλος, φωτισμοί Γιάννης Δρακουλαράκος. Παίζουν: Γιώργος Κέντρος, Τζένη Θεωνά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Βασίλης Παλαιολόγος. Πρεμιέρα στις 17 Νοεμβρίου. Παραστάσεις: Παρασκευή (21.15), Σάββατο (18.15 & 21.15), Κυριακή (18.15).

Βενιζέλος επί σκηνής

Ο Γιάννης Μόρτζος επανέρχεται, για τρίτη χρονιά, στο έργο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, καθώς το σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο. Σκηνικά-κοστούμια Λαμπρινή Καρδαρά, μουσική Φίλιππος Περιστέρης, video – οπτική απεικόνιση Χριστίνα Οικονόμου, φωτισμοί Τάκης Ποδαρόπουλος. Παίζουν επίσης: Βασίλης Σαμαριτάκης, Νικόλαος Κανατάς, Γιούλη Ζήκου, Ελεάννα Πουλίδα, Μιχάλης Καλιότσος, Μανώλης Γεραπετρίτης και Τιτίκα Μαρίνου. Στο θεάτρο Τέσσερις Εποχές. Παραστάσεις: Πέμπτη ως Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.15.

«Θείος Βάνιας» στο Ανεσις

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί και παίζει στον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ που ανεβαίνει τα Δευτερότριτα στη σκηνή του θεάτρου Ανεσις. Ο ίδιος υπογράφει τη μετάφραση, τη δραματουργική επεξεργασία, τους φωτισμούς και τη μουσική επιμέλεια. Μαζί του οι Θάλεια Ματίκα, Βασίλης Μπισμπίκης, Σοφία Πανάγου κ.ά. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

«Ο μικρός εγώ»

Ο Βασίλης Ανδρέου σκηνοθετεί την παράσταση «Ο μικρός εγώ» που βασίζεται στο έργο του Κώστα Ταχτσή «Ρέστα» από την ομάδα Αίολος. Παίζουν: Βλασία Κουτσού, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου κ.ά. Τραγουδι Νεφέλη Κουρή. Στο θέατρο Αλφα-Ιδέα, κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.15.

«Ελεύθεροι» στο Τρένο

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού σκηνοθετούνται από τον Γιώργο Στεφανακίδη στο Θεατρικό Βαγόνι στο Τρένο στο Ρουφ. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Πρεμιέρα 15.11.2017.

κινηματογράφος
Εικονική πραγματικότητα στη Στέγη

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου το «Flix it στη Στέγη» κάνει Βόλτα στον κόσμο του VR και προβάλλει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συνεχόμενα προγράμματα σινεμά virtual reality. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr. Πληροφορίες στο τηλ. 2130 178057.

Σινεμά και ψυχανάλυση

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την ταινία «Ο Βυσσινόκηπος» (1999) του Μιχάλη Κακογιάννη στο πλαίσιο των προβολών «Σινεμά με τον Φρόιντ». Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 12.11.2017 και ώρα 12.00 το μεσημέρι (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ