Με ένα κείμενο 12 σελίδων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Παύλος Γερουλάνος, δηλώνει παρών στις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Ο κ. Γερουλάνος διαπιστώνει ότι «παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις στην αρχή της κρίσης οι προτεραιότητες της πολιτικής μας ηγεσίας έχουν πλέον ταυτιστεί. Κοινοί στόχοι των κομμάτων που έχουν ή διεκδικούν την εξουσία είναι η εκπλήρωση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, η προσέλκυση επενδύσεων κυρίως από το εξωτερικό και η έξοδος στις αγορές. Πλέον η μόνη τους διαφωνία έγκειται στο ποιος μπορεί να πετύχει τους στόχους αυτούς».

Ο ίδιος θεωρεί ότι « η προοπτική εξόδου στις αγορές έχει προσδώσει στις κομματικές ηγεσίες όλου του πολιτικού φάσματος μια κοινή αίσθηση ευδιαθεσίας διότι, στο μυαλό τους, συμβολίζει την απελευθέρωσή τους από δεσμεύσεις που περιορίζουν τις εξουσίες τους» και επισημαίνει ότι «η πραγματική απελευθέρωση όμως των Ελλήνων, η δική μας απελευθέρωση, δεν θα έρθει όταν βγούμε στις αγορές. Θα έρθει όταν απεγκλωβιστούμε από τη σημερινή πραγματικότητα, σταθούμε στα πόδια μας και προοδεύσουμε βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις.

Ο κ. Γερουλάνος τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης των λειτουργιών του κράτους και σημειώνει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας θα κριθεί από τη δυνατότητα του να προστατεύσει ή την διάθεση του να καταπατά έξι βασικά δικαιώματα του πολίτη.. Της ισότητας, της συμμετοχής, της προόδου, της δημιουργίας, της ασφάλειας και της εκπροσώπησης.