Η συνέντευξη Τύπου της επιτροπής αφορούσε την παρουσίαση των κανόνων του «παιχνιδιού», τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα. Όμως, την παράσταση έκλεψαν οι «προσωπικές σκέψεις» του Νίκου Αλιβιζάτου, που αποτέλεσαν ένα μίνι – μανιφέστο για την δημοκρατική παράταξη. Για την ιστορία της, τα προτάγματα της, το μέλλον της, τις διαφορές της με την συντηρητική παράταξη και την αριστερά.
Ο Ν. Αλιβιζάτος, έχοντας δίπλα του τους Π. Σφηκάκη, Γ. Αναστασάκο, Π. Παρασκευόπουλο και Τ. Αναστόπουλο, δήλωσε ότι βαθιά του πεποίθηση είναι ότι από τη διαδικασία θα προκύψει κάτι καινούργιο με δυναμική και επιχείρησε μια διαδρομή στην ιστορία αλλά και το αύριο της δημοκρατικής παράταξης. Όπως τόνισε στην Ελλάδα από την εποχή της απελευθέρωσης υπάρχει το μεταρρυθμιστικό κόμμα, οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ρίσκα για να προωθήσουν μεγάλες αλλαγές αναγκαίες για την κοινωνία. Αυτό επεσήμανε είναι το κύριο χαρακτηριστικό της προοδευτικής παράταξης των και αναφέρθηκε στις αλλαγές που προώθησαν οι Χαρ. Τρικούπης, Ελ Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. «Όλες οι μεγάλες τομές έγιναν από τους εκπροσώπους αυτής της παράταξης» τόνισε υπογραμμίζοντας μια εξαίρεση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο κ. Αλιβιζάτος δεν στάθηκε μόνο στο μεταρρυθμιστικό DNA της παράταξης. Σημείωσε την τάση της να πολυδιασπάται και να κατακερματίζεται. Και τόνισε με έμφαση ότι η προοδευτική παράταξη μεγαλουργεί όταν τα δύο μεγάλα ρεύματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της, ο πολιτικός φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία καταφέρουν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό.
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που εγγυάται τη διαδικασία εκλογής αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι η οικογένεια του προέρχεται από την παράταξη, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ενώ υπογράμμισε ότι οι θέσεις του σε ζητήματα όπως το μάθημα των θρησκευτικών ή η θέση των ομοφυλόφιλων στην κοινωνία αποπνέουν συντηρητισμό.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και όσες κάνει είναι επειδή, όπως τα ίδια τα στελέχη του λένε, είναι αναγκασμένος. « Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στη μεταρρύθμιση. Δεν έχει μεταρρυθμιστική λογική. Έχει λογική ρήξης» ανέφερε.
Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής, επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι καλύπτουν όλο το φάσμα του χώρου από τη ΝΔ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στην απουσία από το εγχείρημα της Ώρας Αποφάσεων και τις αποστάσεις που κρατά ο Ευ. Βενιζέλος για τον οποίο πάντως επεσήμανε ότι στηρίζει την προσπάθεια.
Ο κ. Αλιβιζάτος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αρκετές δυσκολίες όλη αυτή την περίοδο, εξέφρασε όμως την ικανοποίηση για την εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και για την επιτυχία της γενικής δοκιμής στην οποία πήραν μέρος πάνω από 40000 εθελοντές. Για την εξ αποστάσεως ψήφο, τόνισε ότι αν και ο ίδιος ανήκε στην τάση που έλεγε ότι έπρεπε να ληφθεί το ρίσκο και να εφαρμοστεί, εξήγησε ότι ο κανόνας τις αποφάσεις της επιτροπής είναι η ομοφωνία. «Δεν υπήρξε ομοφωνία» στο θέμα αυτό παρατήρησε. Σημείωσε όμως ότι «Πετύχαμε, την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων» αποφεύγοντας το χειρόγραφο σύστημα που είναι «η συνταγή της διπλοψηφίας».Ως προς το μητρώο φίλων τόνισε ότι θα καταστραφεί και θα δοθεί προς έλεγχο μόνο εφόσον υπάρξει ένσταση που να έχει βασιμότητα. Μάλιστα αναφερόμενος στην απαίτηση των κομματικών επιτελείων να το πάρουν στα χέρια τους είπε, «δεν με ενδιαφέρει».
Ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το ύψος της συμμετοχής. Δήλωσε όμως ότι αν προσέλθουν στις κάλπες 50 – 70 χιλιάδες κόσμου τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ψηφοφορία της Κυριακής μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με ταυτότητα ή διαβατήριο καταβάλλοντας 3 ευρώ για τη συμμετοχή. Τη δεύτερη Κυριακή θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν ψηφίσει στις 12 Νοεμβρίου.
Μεγάλη αναμένεται σύμφωνα με τον Τ. Αναστόπουλο η προσέλευση στα 23 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 11 χώρες του εξωτερικού. Ο κ. Αναστόπουλος τόνισε ότι για την εξεύρεση χώρων στο εξωτερικό ήταν σημαντική η βοήθεια των σοσιαλιστικών κομμάτων αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, με εντολή του οποίου τα προξενεία σε Παρίσι και Λονδίνο βοήθησαν σημαντικά την επιτροπή.