Ηταν μια (έκτακτη) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε έναν και μοναδικό στόχο: Τα Paradise Papers. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), για να τηρήσει τα προσχήματα, άρχισε την ομιλία του με την αξιολόγηση, ζήτησε από όλους να στρωθούν στη δουλειά, μίλησε για το θολό τοπίο που υπήρχε έως τώρα στη χώρα, η οποία αρχίζει σιγά-σιγά να οδεύει προς την ανάπτυξη, καταράστηκε το «αριστερό success story», κάπου στο μέσον της ομιλίας του κάλυψε και τον Νίκο Τόσκα, αλλά οι βουλευτές του κάτι περίμεναν. Περίμεναν να ακούσουν τα… ευχάριστα (όπως έλεγαν). Κάτι που αντελήφθη και ο κ. Τσίπρας και τους αποζημίωσε στο τέλος της ομιλίας του λέγοντάς τους: «Ξέρω τι ακριβώς περιμένετε, τους φορολογικούς παραδείσους». Και σείστηκε η αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής από τα χειροκροτήματα.
nnn
Προηγουμένως όμως και πριν σας πω τι ακριβώς είπε για «παράδεισο και κόλαση» (μαζί), φρόντισε να επιτεθεί (ας μου επιτραπεί αυτή η μετριοπαθής έκφραση) με σφοδρότητα εναντίον του Κ. Μητσοτάκη. Ηταν ίσως η πλέον σφοδρή επίθεση που έκανε ποτέ στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και στην οικογένειά του. Και τι δεν του είπε ότι είναι: Από «ανόητος» και «λαϊκιστής», έως ακόμα και «ακροδεξιός», «τοξικός», «συκοφάντης» και «ψεύτης». Μαζί μ’ όλα τα κοσμητικά επίθετα που στόλισε (χωρίς βεβαίως αντίλογο) τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε (στα διαλείμματα των προσωπικών επιθέσεων προς τον κ. Μητσοτάκη) και τις «υπερπαραγωγές ψευδών μονταζιέρων» που χρησιμοποιεί, ότι «έχει κατατάξει το ήθος του στις δυνάμεις της Ακρας Δεξιάς και της άκρας ανοησίας», ότι «σπρώχνει τη μεγάλη παράταξη της ΝΔ στον κατήφορο της υπονόμευσης» και πολλά άλλα που έκαναν τους βουλευτές του να χειροκροτούν.
Οι «Μπέμπες» και το μαύρο τζιπ
Υπήρχε και κάτι άλλο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πρώτη φορά συνέβη. Ολα τα μέλη της, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, παρκάρισαν τα αυτοκίνητά τους στο προαύλιο (και όχι στο γκαράζ) της Βουλής. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις «Μπέμπες», τα Audi και τις δύο Μercedes που βρέθηκαν εκεί, αλλά μ’ ένα θηριώδες τζιπ (από τα πλέον ακριβά) μαύρο, με φιμέ τζάμια, χωρίς πινακίδες, το οποίο συνοδευόταν από δύο περιπολικά της Αστυνομίας και από μοτοσικλετιστές της Αμεσης Δράσης και της Ομάδας Δίας. Το τζιπ το… φρουρούσαν τέσσερις άνδρες με πολιτικά. Ρώτησα ποιανού είναι αυτό το τζιπ και η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι ήταν της… Αντιτρομοκρατικής. Πρώτη φορά γίνεται συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός κόμματος υπό το άγρυπνο μάτι της Αντιτρομοκρατικής (και μέσα στη Βουλή).
nnn
«Οποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής». Μ’ αυτό το απόφθεγμα (το οποίο το διάβασε από χειρόγραφο) άρχισε ο κ. Τσίπρας την έντονη κριτική του στη ΝΔ με αναφορές στην υπόθεση των Paradise Papers (χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα «Μαρέβα»). Ηταν, όπως εξήγησε, μια βελτιωμένη συμβουλή που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στον κ. Μητσοτάκη. Τον συμβούλευσε ότι «καμία χώρα δεν κέρδισε τις εκλογές με τη Siemens». Και αμέσως μετά είπε ότι είναι εξοργιστικό στους καταλόγους του παραδείσου να φιγουράρουν ονόματα και παραλείψεις πολιτικών που ρίχνουν σκιά στο πολιτικό σκηνικό. Και έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος».
«Με περισσή οίηση»
Υπήρξαν όμως και φωνές (κυρίως από βουλευτές της αντιπολίτευσης) για το ύφος που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ελεγαν ότι ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμός, εκλεγμένος μάλιστα πρόεδρος μεγάλου κόμματος από τη βάση, και δεν μπορεί και δεν γίνεται να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εκφράσεις («ανόητος», τοξικός», «αδίστακτος» κ.λπ.). Εκαναν λόγο για περισσή οίηση από πλευράς του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν λογάριασε ούτε καν τη θεσμική ιδιότητα του αντιπάλου του, που αντί να του κάνει κριτική, επιτέθηκε εναντίον του (και της οικογένειάς του) με βαρείς χαρακτηρισμούς. Εκανε, είπαν, ένα πολιτικό σόου στους βουλευτές του (χωρίς να υπάρξει κανένας αντίλογος), προφανώς για να τους αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκοντας «εύκολο θύμα» τον Μητσοτάκη.
Αντιδράσεις για τον επίτιμο
Καθόλου δεν άρεσαν, όπως μαθαίνω, στο καραμανλικό στρατόπεδο οι αναφορές τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έτσι όπως έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες που είχε μαζί του ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς στο βιβλίο του «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τα δικά του λόγια». Βεβαίως δεν πρόκειται τώρα να δοθεί απάντηση, αλλά θα περιμένουν και τον δεύτερο τόμο ώστε να υπάρξει μια συνολική απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς μπορεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα από τον Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει μια άποψη για τα πάντα. Και κάτι ακόμα, ενώ σε μερικά σημεία αφήνει αιχμές για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (που φθάνουν ότι είχε ενθαρρύνει το σχέδιο να βγει ο στρατός στον δρόμο), σε άλλο σημείο τον εκθειάζει λέγοντας «δεν είχα εγώ ποτέ πρόβλημα συνεργασίας με τον Καραμανλή. Ημουν ο μόνος υπουργός που του μιλούσε στον ενικό, ακόμα και στα υπουργικά συμβούλια».
Τα πουκάμισα του ΤΧΣ Μια και έχω καιρό να το κάνω, να σας ενημερώσω για τα τελευταία νέα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ξεχάσατε πως υπάρχει; Είναι ο φορέας το προσωπικό του οποίου πληρώνεται 2,7 εκατ. ευρώ ετησίως για «να συνεισφέρει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Γελάσατε; Δεν είναι όμως για γέλια η υπόθεση. Χθες δημοσιοποιήθηκε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνει πως μια στις δύο επιχειρήσεις δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα επέστρεφε πίσω στη χώρα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό. Βάσει της ίδιας έρευνας το 36% των πολιτών δεν έχει εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και το 59% εξ αυτών θεωρεί ότι τα capital controls θα ισχύσουν έως το 2020. Και για το χάλι αυτό προφανώς ευθύνεται το ΤΧΣ, το οποίο αφενός από τη σύσταση του έως σήμερα αλλάζει επικεφαλής σαν τα πουκάμισα και αφετέρου παρά το ότι είναι βασικός μέτοχος σε 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες εμφανίζεται να πληροφορείται από τα δημοσιεύματα τα κακώς κείμενα σε αυτές, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εκπροσώπους στις διοικήσεις τους.
***
Για τους μη γνωρίζοντες το ΤΧΣ διοικείται από τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή και οκταμελές Γενικό Συμβούλιο. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια ποτέ δεν είχε πλήρη σύνθεση καθώς διαρκώς φυλλοροεί από στελέχη. Γιατί φυλλοροεί; Διότι τρόικα, εποπτικές αρχές και τράπεζες έχουν καταστήσει το ΤΧΣ «φορέα αποποίησης» των δικών τους ευθυνών. Ελάχιστοι επαγγελματίες είναι πρόθυμοι να παίξουν το ρόλο αυτό. Και ως εκ τούτου διαπιστώνοντας την κατάσταση αποχωρούν. Και όσοι δεν αποχωρούν, αλλά είναι προδήλως ακατάλληλοι για να ασκούν τα χρέη που προβλέπει ο κανονισμός του ΤΧΣ, αντικαθίστανται αργά ή γρήγορα από την Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου, ένα όργανο το οποίο δημιουργήθηκε για να πάρει παχυλή αμοιβή ο πρόεδρος του (απόμαχος της τραπεζικής εποπτείας).
HeliosPlus