Εκλογές για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης που θα διαπραγματευθεί τους όρους εξόδου της χώρας από το μνημόνιο έδειξαν οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας της κεντροαριστεράς, στο χθεσινό debate και επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο αφήγημα του πρωθυπουργού για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.
Η δεύτερη τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία του ΠαΣοΚ, που προκάλεσε οργή και την καθολική απαίτηση για άμεση απομάκρυνση του κ. Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των υποψηφίων να ενισχύσουν το ηγετικό τους προφίλ αλλά και να αποφύγουν το μοιραίο λάθος.
Σε σχέση με την πρώτη, οι εμφανίστηκαν καλύτερα προετοιμασμένοι. Όμως, ούτε αυτή τη φορά υπήρξε η παρουσία που να έκανε τη διαφορά. Δεν έχασε αλλά δεν κέρδισε και κανένας. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαδικασίας το οποίο όμως οι ίδιοι οι υποψήφιοι συναποφάσισαν.
Κατά τη συζήτηση δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εντάσεις, συνεχίστηκε αλλά σε πιο ήπιους τόνους η αντιπαράθεση για την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Ενδιαφέρουσα, μολονότι αφορούσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ήταν η κόντρα μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση
Στο ερώτημα αν θα στηρίξουν μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με τους δανειστές για τους όρους εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα, έδειξαν εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για μια άλλη κυβέρνηση, αξιόπιστη, που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές ζητήματα όπως το ύψος των πλεονασμάτων ή η ρύθμιση του χρέους. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν μπορεί να εκπονήσει αυτή αλλά μια νέα κυβέρνηση, ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.
Με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, τη λύση θα τη δώσουν οι εκλογές, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα ήθελα μια άλλη κυβέρνηση με μεγαλύτερη αξιοπιστία να αναλάβει τη διαπραγμάτευση αυτή, επεσήμανε ο Γιάννης Μανιάτης. Είναι φανερό ότι κυρίαρχη τάση ανάμεσα στους υποψηφίους είναι η απόσταση από τη σημερινή κυβέρνηση, τις πολιτικές που ακολουθεί αλλά και τις ενδεχόμενες πολιτικές της πρωτοβουλίες.
Το αφήγημα του κ. Τσίπρα για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους περισσότερους, που το χαρακτήρισαν επικοινωνιακό τέχνασμα. Η απλή αναλογική συγκινεί μόνο τον κ. Απ. Πόντα. Οι περισσότεροι μίλησαν για ένα αναλογικότερο σύστημα με ένα μικρότερο μπόνους από ένα ποσοστό και πάνω και συμφώνησαν στην ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαπλοκής. Η πολιτική προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αδύνατη, είναι φανερό πως αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός αντίπαλος. Μόνον ο Γ. Ραγκούσης επιμένει ότι το στίγμα του νέου φορέα θα πρέπει να είναι η άρνηση του να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη.
Η χθεσινή σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε πριν από το debate με αφορμή την ένοπλη επίθεση εναντίον της αστυνομικής δύναμης που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ. Η Φώφη Γεννηματά και οι άλλοι υποψήφιοι καταλόγισαν στην κυβέρνηση εγκληματική ανεπάρκεια και ζήτησαν άλλοι την παραίτηση του κ. Τσόσκα τον οποίο ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε εγκληματικά ανίκανο. Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του κ. Πόντα που τόνισε ότι η παραίτηση του κ. Τσόσκα θα σημάνει ότι η εγκληματική ενέργεια παρήγαγε αποτελέσματα.
Κόντρα Φώφης-Ανδρουλάκη
Η συζήτηση δεν πρόσφερε κάτι νέο σε ότι αφορά τις απόψεις των υποψηφίων, για τον νέο φορέα, τον εκλογικό του στόχο, την επόμενη μέρα των εκλογών, τις συνεργασίες. Το στίγμα που παρουσίασαν ήταν ίδιο με αυτό της πρώτης τηλεμαχίας. Άπαντες οραματίζονται ένα νέο ανοιχτό κόμμα, με συμμετοχικές διαδικασίες που θα ενώσει πολιτικά την προοδευτική παράταξη και θα της δώσει την προοπτική διεκδίκησης ενός ποσοστού που θα την καταστήσει ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού την επομένη των εθνικών εκλογών.
Και για την επόμενη μέρα, άπαντες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισαν την πρόθεση τους να παραμείνουν και να συμβάλλουν στη δημιουργία του νέου κόμματος. Διαφωνίες διατυπώθηκαν εκ νέου για τη συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη να μην ενοποιηθούν οι ΚΟ του ΠαΣοΚ. Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανιάτης επέμειναν ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος, δεν δίνει σήμα ενότητας αλλά διατήρησης των υφιστάμενων μαγαζιών και είναι απαράδεκτη. Πήραν την απάντηση ότι δεν υπάρχει πολιτικό λάθος αλλά πολιτική επιτυχία που είναι η συμμετοχή του Ποταμιού στο εγχείρημα, και ότι η συμφωνία των δύο κομμάτων ήταν αυτή που οδήγησε στη σημερινή διαδικασία.
Κόντρες μεταξύ των υποψηφίων δεν σημειώθηκαν αρκετές, ακόμα και οι ερωτήσεις που υπέβαλαν ο ένας στον άλλο έμοιαζαν περισσότερο με φιλοφρονήσεις. Αψιμαχίες υπήρξαν ανάμεσα στον Απ. Πόντα και τους Κ. Γάτσιο και Γ. Καμίνη, αλλά και ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και την Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της
ενταξιακής πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο οποίο δίνουν βαρύτητα οι σοσιαλιστές και η πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναρωτήθηκε αν μπορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να προστατευθούν από έναν ανεξέλεγκτο Ερντογάν σε μια απομονωμένη Τουρκία.
Οι κόντρες έληξαν εκεί και τα βλέμματα τώρα στρέφονται στα νούμερα της τηλεθέασης που θα δείξουν αν η δεύτερη τηλεμαχία πήγε καλύτερα από την πρώτη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου.