Ο Λιαργκόβας και η Google

«Μα καλά, τροφοδοτείτε τον άνθρωπο με λάθος στοιχεία;» ρώτησα περιπαικτικά αξιωματούχο του υπουργείου

«Μα καλά, τροφοδοτείτε τον άνθρωπο με λάθος στοιχεία;» ρώτησα περιπαικτικά αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα που προκλήθηκε με τα λανθασμένα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος. Ο «άνθρωπος» του ερωτήματός μου δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Λιαργκόβα (φωτογραφία), τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος συμπεριέλαβε στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία παρωχημένα στοιχεία για τους τόκους που θα πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα έως το 2026, τόσο μάλιστα παρωχημένα, που εκτέθηκαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
nnn
«Εμείς δεν τον έχουμε δει ποτέ τον κ. Λιαργκόβα, ούτε στο Γενικό Λογιστήριο ούτε στον ΟΔΔΗΧ. Αν θέλει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να συντάσσει εκθέσεις με στοιχεία που παίρνει από αναζητήσεις μέσω Google, δικό του θέμα. Αλλά αναρωτιέμαι. Εάν αυτό το έκαναν οι φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εκείνος θα τους έβαζε προβιβάσιμο βαθμό; Διότι είναι άλλο να κάνεις έρευνα και άλλο να αντιγράφεις ιστοσελίδες» μου απάντησε κάπως αυστηρά ο συνομιλητής μου, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτόν πως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν ζητεί για τις εκθέσεις του απευθείας τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.
nnn
Βέβαια, ο κ. Λιαργκόβας άφησε σε συνέντευξή του να εννοηθεί αυτό. «Εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026» ανέφερε με λίγο θράσος, ξεχνώντας να προσθέσει πως τα «τελευταία διαθέσιμα στοιχεία» αναφέρονται στην εποχή που η χώρα είχε πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα…



Πιο περίεργη σύνθεση δεν υπάρχει


Την ώρα που οι πάντες είχαν στρέψει την προσοχή τους στις αποκαλύψεις των Paradise Papers, εκεί γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας, μια περίεργη (όσον αφορά τη σύνθεση) παρέα έτρωγε στο εστιατόριο Κουκουβάγια, κοντά στο Hilton. Ηταν στο ίδιο τραπέζι οι (καραμανλικοί) Θ. Ρουσόπουλος, Βαγγέλης Αντώναρος και οι (εδώ είναι η έκπληξη) Κ. Βαξεβάνης και Γιάννης Μαντζουράνης. Τώρα θα πείτε, τι γύρευαν οι καραμανλικοί με τους ορκισμένους εχθρούς του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη;


Οταν οι πρώην συναντώνται


Αλλά υπήρξε και μια άλλη συνάντηση που έχει ενδιαφέρον. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του δεύτερου. Τώρα θα πείτε, είναι αυτό είδηση; Ε, όπως το πάρει καθένας.
Ο βουλευτής και η σύζυγός του


Οταν ψηφίζετε με σταυρό έναν υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές, ίσως το κάνετε επειδή πιστεύετε στις πολιτικές αρχές του ή περιμένετε να διορθώσει ορισμένα πράγματα στην εκλογική σας περιφέρεια. Ακόμα (γιατί όχι) για να μεσολαβήσει ώστε να διορίσει κάποιον άνεργο συγγενή σας. Προφανώς δεν υπολογίζετε ότι ο υποψήφιος τον οποίο ψηφίσατε και εξελέγη βουλευτής το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να διορίσει. Οχι όμως όποιον-όποιον, αλλά συγγενή του. Βεβαίως, τα παραδείγματα διορισμού συγγενών, κολλητών, κουμπάρων και φίλων είναι πολλά, τα περισσότερα τα έχετε διαβάσει από αυτή τη στήλη. Αλλά αυτό που έγινε τις προάλλες ξεπερνά κάθε φαντασία… διορισμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Ο βουλευτής τον οποίο εσείς ψηφίσατε έχει διακριθεί για τις ερωτήσεις που κάνει σε θέματα διαφθοράς, πολύ συχνά κουνάει το δάκτυλο σε συναδέλφους του της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται (και θέλει να αποκαλείται) ως «αδιάφθορος», αλλά μαθαίνω ότι τελευταίως υπέπεσε στον πειρασμό (και ίσως στην κρεβατομουρμούρα) και διόρισε τη γυναίκα του ως μετακλητή υπάλληλο. Εν συνεχεία, η σύζυγός του πήρε μετάταξη σε άλλη (δημόσια) υπηρεσία και προσφάτως αποσπάσθηκε στο πολιτικό γραφείο του εν λόγω βουλευτή. Δηλαδή, όλα αγγελικά πλασμένα και κυρίως ούτε γάτα ούτε ζημιά (για τον βουλευτή και τη σύζυγό του).


Το ΚΚΕ πάει θέατρο


Οσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα στο θέατρο Τζένη Καρέζη, είδαν τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και την πρώην γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα να προσέρχονται για να παρακολουθήσουν την επίσημη πρεμιέρα του εμβληματικού (όπως χαρακτηρίστηκε) έργου «Ο Δρόμος περνά από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Δηλαδή 44 χρόνια μετά το «Μεγάλο μας τσίρκο» ο Καζάκος ανεβάζει και πάλι Ιάκωβο Καμπανέλλη. Το στήσιμο του έργου έχει μια ιδιαιτερότητα, επειδή ο σκηνοθέτης ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και ο πρωταγωνιστής Γιώργος Κυρίτσης ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Αργά αλλά σταθερά οι ηθοποιοί που εγκατέλειψαν το θέατρο για να γίνουν βουλευτές επιστρέφουν πάλι στις θεατρικές ρίζες τους. Ισως οι περισσότεροι απογοητευμένοι από την πολιτική. Αλλά και ο Β. Λεβέντης βρέθηκε την ίδια ημέρα στο θέατρο και συγκεκριμένα στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Οταν σβήνουν τα φώτα» στο θέατρο Πειραιώς 131.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια

Ισως η πιο αποκαλυπτική εξομολόγηση που έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά ήταν ότι κορυφαίοι παράγοντες της ΕΡΕ ζητούσαν επίμονα απ’ τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους. Μεθόδευσαν, μάλιστα, όπως ο Μητσοτάκης αφηγείται, στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» οι ίδιοι το πραξικόπημα αλλά δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους αφού τους πρόλαβε η χούντα των συνταγματαρχών. Συγκεκριμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Ράλλης και Παναγιώτης Παπαληγούρας πίεζαν τον Κωνσταντίνο προκειμένου να καταργήσει συνταγματικές ελευθερίες, να δώσει εξουσία στο στρατό και να κυβερνηθεί η χώρα από μια στρατιωτικοπολιτική χούντα στην οποία βασικό ρόλο θα είχε το κόμμα της ΕΡΕ. Μάλιστα και ο εξόριστος τότε στη Γαλλία Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε απαιτήσει αλλαγή του συντάγματος και ένα δικτατορικού τύπου καθεστώς προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

***

Το βιβλίο είναι βασισμένο στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του. Εάν διαβάσει κανείς το βιβλίο καταλαβαίνει απόλυτα γιατί ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να δημοσιευθούν οι απόψεις του και η αφηγήσεις του μετά τον θάνατό του. Ενα απόσπασμα σας μετέφερα πιο πάνω.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.