Paradise Papers: Πώς το Κρεμλίνο «έβαλε χέρι» σε Facebook και Twitter

Είναι (και τι έγινε;) ο πιλότος της F1 Λούις Χάμιλτον. Είναι επίσης ο τραγουδιστής Μπόνο (εδώ κάτι έγινε

Είναι (και τι έγινε;) ο πιλότος της F1 Λούις Χάμιλτον. Είναι επίσης ο τραγουδιστής Μπόνο (εδώ κάτι έγινε, διότι καλλιεργεί το προφίλ του ακτιβιστή και του «πονόψυχου»). Είναι ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας (και εδώ διακυβεύονται περισσότερα, διότι τη φορά αυτή ο πολιτικός σεισμός απειλεί τον… φέροντα οργανισμό του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ). Είναι επίσης μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Nike, η Apple, η Uber, η Glancore, η Dassault, η Wells Fargo, μπλεγμένες με τα Paradise Papers. «Επιχειρήσεις είναι, να κρύψουν κέρδη προσπαθούν» θα έλεγε πάλι κάποιος κυνικός.
Υπάρχουν όμως και αποκαλύψεις πιο ύποπτες και μυστηριώδεις για τις διασυνδέσεις εταιρειών με τους φορολογικούς παραδείσους, που εντόπισε ο διεθνής Τύπος. Πρόκειται για τις επενδύσεις δύο γιγαντιαίων ρωσικών εταιρειών. Της δεύτερης σε ενεργητικό κρατικής ρωσικής τράπεζας VTB και της επίσης ελεγχόμενης από τη ρωσική κυβέρνηση κορυφαίας στον κόσμο εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στο Twitter και στο Facebook αντιστοίχως.
Οι δύο αυτές επενδύσεις συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γιούρι Μίλνερ. Ενός ρώσου ολιγάρχη «προστατευομένου» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Εξ ου και οι υποψίες ότι πρόκειται ουσιαστικά για επενδύσεις του Κρεμλίνου στις δύο κομβικές για την παγκόσμια διασύνδεση και επικοινωνία προσώπων αμερικανικές εταιρείες. «Ερωτηθέντες ρώσοι πολιτικοί υποβάθμισαν τις αποκαλύψεις των Paradise Papers και διαβεβαίωσαν ότι όλες οι επενδύσεις είναι νόμιμες και ότι δεν κρύβουν πολιτικές ή γεωστρατηγικές σκοπιμότητες» γράφει η «Le Figaro».
«Ποιος επενδύει στον Μίλνερ;»
Η αλήθεια είναι ότι και στη Wikipedia αν αναζητήσει κανείς το δίκτυο των επενδύσεων του Μίλνερ, θα διαπιστώσει ότι κατέχει μεγάλα μετοχικά μερίδια στο Facebook και στο Twitter. Δεν πρόκειται για κρυφές επενδύσεις. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Μίλνερ σε τεχνολογική συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο δεν έκρυψε τις τοποθετήσεις του αυτές. «Οταν όμως ρωτήθηκε από το κοινό ποιος είναι εκείνος που επενδύει στον ίδιο τον Μίλνερ και στις εταιρείες του, εκείνος στράφηκε στον συντονιστή της εκδήλωσης και έκανε πως δεν καταλάβαινε» γράφουν οι «New York Times».
Τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι πίσω από τις επενδύσεις του Μίλνερ στο Facebook και στο Twitter κρύβεται το Κρεμλίνο. «Εκείνο χρηματοδότησε με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τις επενδύσεις» γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. Και εξηγεί: «Εταιρείες-κελύφη με δαιδαλώδεις σχέσεις μεταξύ τους είχαν καταφέρει να συσκοτίσουν ότι την επένδυση στο Twitter στήριξε η VTB, η κρατική τράπεζα που χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένως για στρατηγικές πολιτικές συμφωνίες» υπογραμμίζουν οι «NYT».
Συνεταιράκι και ο Κούσνερ
Οσο για την επένδυση του Μίλνερ στο Facebook (των επενδυτικών εταιρειών του για την ακρίβεια), η «Süddeutsche Zeitung» αποκάλυψε ότι η χρηματοδότηση από την Gazprom έγινε μέσω σειράς αδιαφανών συναλλαγών που διενήργησε η εδρεύουσα στις Βερμούδες δικηγορική εταιρεία Appleby. Με τον τρόπο αυτόν τα επενδυτικά funds του Μίλνερ απέκτησαν πάνω από 8% του μετοχικού κεφαλαίου του Facebook και 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Twitter.
Επιπλέον, κατά τους «ΝΥΤ», μεταξύ των επενδυτικών «οχημάτων» του Μίλνερ περιλαμβάνεται μια κοινοπραξία ακινήτων στην οποία συμμετέχει, από της ιδρύσεώς της μάλιστα, και ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ. «Στο Facebook, στο Twitter και σε άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκαν οι έρευνες του FBI και των εισαγγελικών αρχών για πιθανή παρέμβαση του Κρεμλίνου στις εκλογές του 2016 προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ» τονίζει η εφημερίδα.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.