Τα απομεινάρια μιας… σχέσης

Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το παιδικό βιβλίο «Ο μυθικός χορός της φύσης», ειδικά αυτές τις μέρες, αφότου έγινε γνωστό ότι η Βίκυ Σταμάτη ζητεί διαζύγιο από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, μόλις μία ημέρα μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 19 ετών για τις μίζες από τα εξοπλιστικά.

Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το παιδικό βιβλίο «Ο μυθικός χορός της φύσης», ειδικά αυτές τις μέρες, αφότου έγινε γνωστό ότι η Βίκυ Σταμάτη ζητεί διαζύγιο από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, μόλις μία ημέρα μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 19 ετών για τις μίζες από τα εξοπλιστικά. Στη σκληρότητα που εξέπεμψε η απόφασή της, τόση που στάθηκε ικανή να προκαλέσει μέχρι και υποψίες, η ανάγνωσή του θα μπορούσε ίσως να αντιδιαστείλει ψήγματα ευαισθησίας της συγγραφέως. Γιατί το πόνημα ανήκει στη σύζυγο του Τσοχατζόπουλου και φέρει ημερομηνία έκδοσης του 2004, όταν ακόμη η σχέση της με τον πρώην υπουργό ήταν άφθαρτη και η θυελλώδης, κινηματογραφικών διαστάσεων εξέλιξή της πολύ μακριά ακόμη.

Ο Ακης μέσα, η Βίκυ έξω

Η ίδια είναι βεβαίως ελεύθερη να εκφράσει τα συναισθήματά της, δεν διακυβεύεται τίποτε πια. Κυριολεκτικά ελεύθερη, αφού έχει εκτίσει την ποινή της και, παρά την εκ νέου κάθειρξη των οκτώ ετών, είναι ζήτημα ημερών η έξοδός της από τη φυλακή του Ελαιώνα Θηβών –όπως και της κόρης του Τσοχατζόπουλου, Αρετής. Ο μόνος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή θέση είναι ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος, 78 ετών πια, με προβλήματα υγείας και αμφισβητούμενα αποθέματα ενέργειας, ο οποίος μεταφέρθηκε στις φυλακές Χαλκίδας.
Πόσο θα καθίσει στη φυλακή; Πόσο πιθανή είναι η αποφυλάκισή του; «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον Γιάννη Παγορόπουλο, εκ των συνηγόρων του (Λεωνίδας Κοτσαλής και Γιάννης Νικολάου οι έτεροι), ο οποίος τόνισε ότι η επιμέτρηση της ποινής εξαρτάται από πολλές νομικές παραμέτρους.

«Το θέμα «ακουμπάει» στην κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας» εξηγεί ο συνήγορος, «καθώς αυτό είναι και το μόνο αρμόδιο να «μετρήσει» τις μέρες, τα έτη που έχει εκτίσει στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος. Η καταδίκη άλλωστε δεν είναι μόνο μία, υπάρχει και αυτή για την υπόθεση του «πόθεν έσχες». Και καλά με τα πραγματικά χρόνια έκτισης της ποινής. Θα δοθούν όμως και τα πλασματικά έτη, αυτά που απορρέουν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τους υπέργηρους εγκλείστους; Υπάρχουν βεβαίως ασφαλιστικές δικλίδες, σχετικές με τη βεβαρημένη υγεία του, είναι ωστόσο νωρίς να μιλάμε για αυτά».
Ο κ. Παγορόπουλος εστιάζει στα «δύο πρόσωπα που έχει επιδείξει η Δικαιοσύνη στην περίπτωση του Ακη», προβαίνοντας σε βαρείς χαρακτηρισμούς. «Το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό για τα εξοπλιστικά, η αυλαία του οποίου μόλις έπεσε, δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε καν αυτό του πρότερου εντίμου βίου, που αντιθέτως του έχει αναγνωρίσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατά τρόπο αμετάκλητο, στην υπόθεση του «πόθεν έσχες». Αν οι δικαστές αποφάσιζαν να του το «δώσουν», ο Ακης σήμερα θα ήταν έξω, καθώς θα εθεωρείτο ότι έχει εκτίσει την ποινή του. Γι’ αυτό επιμένω και φωνάζω παντού ότι η δίκη του Τσοχατζόπουλου είναι βαθιά πολιτική υπόθεση. Η ποινική του μεταχείριση συνιστά απίθανη αδικία».

Το διαζύγιο και ο «θαυμασμός»

Σε μια σπάνια σύζευξη της ποινικής πτυχής των εξοπλιστικών με την προσωπική ζωή των εμπλεκομένων στην υπόθεση, η είδηση του διαζυγίου –με δελτίο Τύπου, όπως «αρμόζει» στα δημόσια πρόσωπα, το οποίο διενεμήθη με πρωτοβουλία της Βίκυς Σταμάτη –βρίσκει τον πρώην υπουργό γονατισμένο, απελπιστικά μόνο. «Στις φυλακές Χαλκίδας ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες επισκέψεων που μπορεί να έχει» μαρτυρούν οικείοι του, τονίζοντας ότι ο ίδιος «δεν διατηρεί ιδιαίτερες επαφές με στενά συγγενικά του πρόσωπα, στα απόνερα της ρήξης που είχε κάποτε η Σταμάτη, ως «νέα σύζυγος», μαζί τους∙ εκείνος ήταν πάντα με το μέρος της».
Με το μέρος της φάνηκε να είναι και στη δικαστική αίθουσα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενόσω επιχειρούσε να την προσεγγίσει, για να αμβλύνει τον θυμό, να διώξει την περιφρόνησή της. Ματαίως. Ο Τσοχατζόπουλος, πάλαι ποτέ μαέστρος στη διαχείριση της απόλαυσης, φαινόταν τις δύσκολες εκείνες ώρες αδύναμος στη διαχείριση μιας τέτοιας προσωπικής κρίσης. Αδύναμη και η Σταμάτη ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς εκλιπαρούσε τη σύνθεσή του, προφανώς μην αντέχοντας ούτε δευτερόλεπτο την ιδέα της φυλακής, να την αφήσουν να γυρίσει σπίτι της, έστω υπό φύλαξη.
Τίποτε στη συμπεριφορά της δεν μαρτυρούσε πάντως σεβασμό, λατρεία, θαυμασμό για τον Ακη, συναισθήματα κάτω από τα οποία έβαζε την τζίφρα της στην ανακοίνωση περί διαζυγίου. Λίγες ώρες νωρίτερα, και αφού η Ασφάλεια κατάφερε να τη βάλει σε ένα αυτοκίνητο και να την πάει από το σπίτι της –όπου ήταν ταμπουρωμένη –στο Εφετείο, η ίδια δεν έδειχνε να διαθέτει, και γενικότερα, ίχνος σεβασμού, έννοιας που ειδικά σε δύσκολες στιγμές προϋποθέτει υψηλό ήθος. Τρανή απόδειξη, η πλέον κλασική άσεμνη χειρονομία προς τους δημοσιογράφους, τον κόσμο που περίμενε κάτω από το σπίτι της για να τη δει και να της αποσπάσει δήλωση.

Τα λεφτά παραμένουν στο σκοτάδι

Η Βίκυ Σταμάτη πρέπει πάντως να αισθάνθηκε ανακουφισμένη όταν άκουσε ότι το δικαστήριο αποδέσμευσε το σπίτι όπου διαμένει στο Χαλάνδρι, όπως αποδέσμευσε και τα τρία ακίνητα της Αρετής, δίνοντας στην τελευταία πίσω και τα βαφτιστικά κοσμήματα που είχε κατασχέσει το Ελληνικό Δημόσιο τον πρώτο καιρό, στη δίνη της υπόθεσης. Η ίδια η Αρετή, στη δικαστική αίθουσα, αφηγούνταν σε φιλικό της πρόσωπο ότι επιβαρύνθηκε με υψηλότατο ΕΝΦΙΑ για τα κατασχεμένα σπίτια, τα οποία είχε εξαρχής επιστρέψει στο Δημόσιο, και με τις εφορίες να δηλώνουν αναρμόδιες για την επίλυση της αντίφασης…
Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι οικείες στην ελληνική πραγματικότητα, γεγονός που καθιστά ακόμη και τώρα αμήχανους πολλούς από τους παράγοντες της δίκης όταν ερωτώνται για το τι αναμένεται να μπει τελικά στον δημόσιο κορβανά από τα περίπου 1,6 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκαν συνολικά ως αποζημίωση από κατηγορουμένους της δίκης – με τη μερίδα του λέοντος, το 1 εκατ. ευρώ, να αναλογεί στον Ακη.
Τι διαθέτει άραγε σήμερα ο Ακης για να του το πάρουν; Το ποσό για το οποίο εξάλλου έγινε η δίκη αγγίζει τα 56-57 εκατ. ευρώ, ο πακτωλός των χρημάτων που διακινήθηκαν μέσω των δαιδαλωδών offshore δεν έχει βρεθεί. Μάλλον, ούτε πρόκειται. Και ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, ό,τι είπε, είπε στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Τώρα σειρά έχουν οι ελβετικές, καθώς διατηρεί ενώπιόν τους ρόλο βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε σειρά εν εξελίξει υποθέσεων. Τα λεφτά παραμένουν στο σκοτάδι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.