Κεντροαριστερά: Αφήνουν τις συγκρούσεις, τρέχουν για τη συμμετοχή

Με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αισιόδοξοι για τις προσωπικές τους επιδόσεις αλλά και έντονα προβληματισμένοι για το περιορισμένο, σε σχέση με το αναμενόμενο, ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς και για την απουσία πολιτικής δυναμικής του εγχειρήματος που, όπως επισημαίνεται, αποτυπώνεται στη δημοσκοπική στασιμότητα των κομμάτων του χώρου.

Με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αισιόδοξοι για τις προσωπικές τους επιδόσεις αλλά και έντονα προβληματισμένοι για το περιορισμένο, σε σχέση με το αναμενόμενο, ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς και για την απουσία πολιτικής δυναμικής του εγχειρήματος που, όπως επισημαίνεται, αποτυπώνεται στη δημοσκοπική στασιμότητα των κομμάτων του χώρου.
Η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα της τελευταίας εβδομάδας. Οι αρχικές εκτιμήσεις, που με βάση τους υπολογισμούς των ερευνητών κοινής γνώμης έκαναν λόγο για συμμετοχή περισσοτέρων των 200 χιλιάδων κόσμου, έχουν υποχωρήσει. Τα εκλογικά επιτελεία έχουν ρίξει τον πήχη στις 120-150 χιλιάδες. Αν κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και, πολύ περισσότερο, αν στον δεύτερο γύρο, που η συμμετοχή συνήθως είναι μικρότερη, προσέλθουν στις κάλπες λιγότεροι από 100 χιλιάδες, τότε το εγχείρημα θα υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών που δημιούργησε και η επόμενη ημέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον νέο αρχηγό. Η επιτροπή με εξορμήσεις των στελεχών της στην περιφέρεια θα επιχειρήσει να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών ενώ οι υποψήφιοι θα εντείνουν το κάλεσμά τους για συμμετοχή. Πάντως η προσπάθεια του Νίκου Αλιβιζάτου να υπογράψουν οι υποψήφιοι κοινή δήλωση στην οποία θα τονίζεται η σημασία της συμμετοχής των πολιτών δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Η μάχη της Αθήνας

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη μάχη της Αθήνας, με τους υποψηφίους να επιδιώκουν την επίτευξη ενός διπλού στόχου. Να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα και να περάσουν, σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω της μαζικότητας των συγκεντρώσεών τους, το μήνυμα της δυναμικής της υποψηφιότητάς τους.
Πρώτος στη μάχη μπήκε ο Γιώργος Καμίνης που με την ομιλία του στο κατάμεστο γήπεδο του Πανελληνίου επιχείρησε να δώσει την εικόνα του πολιτικού που μπορεί να αναγεννήσει πολιτικά και εκλογικά την παράταξη. Ο δήμαρχος Αθηναίων εστίασε στο ότι δύο φορές στην Αθήνα κατάφερε να ενώσει την παράταξη και να νικήσει τη ΝΔ σπάζοντας την 20ετή κυριαρχία της στην πόλη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που κάλπαζε προς την εξουσία.
Στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων επικρατεί ικανοποίηση για τη συγκέντρωση η οποία έρχεται, όπως λένε, να προστεθεί στο κλίμα αποδοχής που συνάντησε στην περιφέρεια. Ο κ. Καμίνης θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδεία στη Θράκη ενώ θα πραγματοποιήσει μία ακόμη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.
Η Φώφη Γεννηματά θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή της στο γήπεδο του Σπόρτιγκ την Πέμπτη εμφανιζόμενη, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, «ως η σίγουρη λύση για την πορεία της παράταξης». Στο επιτελείο της εκτιμούν ότι οι αναταράξεις που σημειώθηκαν στο θέμα της ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και δείχνουν τις δυσκολίες της επόμενης μέρας ενισχύουν την υποψηφιότητά της ως «της μόνης που μπορεί να τις ξεπεράσει χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρές αναταράξεις». Παράλληλα εκτιμούν ότι οι κόντρες μεταξύ των άλλων υποψηφίων δείχνουν ότι «είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ένα πασοκικό μέτωπο στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο αντιμετωπίσει έναν από τους Στ. Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη, παρά ένα μέτωπο εναντίον της στο οποίο θα συνασπιστούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι». Επιβεβαιωτική της εκτίμησής τους θεωρούν τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «οι πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο ας ψηφίσουν στον δεύτερο με τα κριτήρια τα οποία θεωρούν οι ίδιοι καλύτερα για το μέλλον της παράταξης».
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τη μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συγκέντρωση της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στο Γκάζι. Οι συνεργάτες του θεωρούν ότι οι «μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα» αποτυπώνουν τη δυναμική της υποψηφιότητάς του και εκτιμούν ότι «είναι πλέον το φαβορί για την είσοδο στον δεύτερο γύρο». Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει στο εκλογικό φίνις να ενδυναμώσει την εικόνα ότι η υποψηφιότητά του είναι «το πραγματικά καινούργιο που θα επιτρέψει στην παράταξη να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό στηριζόμενη στη νέα γενιά των στελεχών της.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τη δυναμική της υποψηφιότητάς του με μαζικές συγκεντρώσεις στις τρεις πόλεις που θεωρεί προπύργια της υποψηφιότητάς του, στα Χανιά, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως δεν έχουν ακόμη καταλήξει στη μορφή που θα έχουν οι συγκεντρώσεις αυτές, αν δηλαδή ακολουθήσουν το μοντέλο της συνομιλίας με τους πολίτες που ακολούθησε σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Ο Γιάννης Ραγκούσης με κεντρικό σύνθημα «στις 12 Νοεμβρίου δεν τελειώνουμε αλλά αρχίζουμε» θα ρίξει το βάρος του στην περιοδεία στην Κρήτη και ετοιμάζει για τη μάχη της Αθήνας «μια αντισυμβατική και νεολαιίστικη» εκδήλωση προς το τέλος της εβδομάδας. Το σύνθημά του, ότι στις 12 Νοεμβρίου αρχίζουμε, δεν είναι τυχαίο. Ο κ. Ραγκούσης φέρεται να έχει αποφασίσει να ανακοινώσει μετά τη διαδικασία εκλογής τη δημιουργία τάσης στον νέο φορέα, με βάση την αντιδεξιά και τη θεσμική ατζέντα που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Στη μάχη της Αθήνας ρίχνει το βάρος του και ο Γιάννης Μανιάτης. Δεν θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, αλλά έχει προγραμματίσει σειρά επισκέψεων στους δήμους της περιοχής. Ο κ. Μανιάτης θα επιχειρήσει στην τελική ευθεία να αναδείξει τις θέσεις του για την ανάγκη ανατροπής στο ζήτημα της ηγεσίας και σε πολιτικό επίπεδο τις θέσεις του για τη μεσαία τάξη.

Με το βλέμμα στο debate

Πρώτος σημαντικός σταθμός της τελικής ευθείας προς τις κάλπες είναι το δεύτερο debate. Το πρώτο σημαδεύτηκε από τη χαμηλή τηλεθέαση, εδικά στις τάξεις των νέων ανθρώπων, και προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Στο αυριανό debate σε σχέση με το προηγούμενο υπάρχει μία διαφορά. Στο τελευταίο μέρος οι υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα τοποθέτησης, αλλά θα κληθούν να υποβάλουν μια ερώτηση προς τους συνυποψηφίους τους. Στο πρώτο debate η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ενοποίηση ή μη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού οδήγησε σε γενικευμένη σύρραξη, με τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη να δέχονται πυρά για «συμφωνία κορυφής ερήμην των υπόλοιπων υποψηφίων» για τη διατήρηση της αυτονομίας των δύο ΚΟ και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Πάντως, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση διαφαίνεται μια τάση να πέσουν οι τόνοι, καθώς στα εκλογικά επιτελεία έχει γίνει αντιληπτό ότι η συνέχισή της «δημιουργεί εικόνα εσωστρέφειας και αντιπαράθεσης σε ζητήματα εκτός του ενδιαφέροντος των πολιτών και δεν ωφελεί». Πάντως το θέμα είναι υπαρκτό και προσεγγίζεται με διαφορετικές οπτικές και από στελέχη που βρίσκονται εκτός της εκλογικής κούρσας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζει την όλη αντιπαράθεση «άστοχη και υπερβολική». Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι η κοινή στάση των δύο κομμάτων στη Βουλή «είναι ένα πολιτικό ζήτημα που επιλύεται». Αντιθέτως, ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σύμφωνα με συνομιλητές του, εκτιμά ότι η ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων «θα αποτελέσει ένα ισχυρό σινιάλο ενότητας του χώρου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.