Φωνή βοώντος

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που δεν έχει συναντήσει τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, κι αυτό σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των μνημονιακών προσαρμογών.ÜΟ πρόεδρος της τριτοβάθμιας οργάνωσης κ. Γιάννης Παναγόπουλος (σκίτσο) αναφέρθηκε προσφάτως στο συγκεκριμένο γεγονός, καυτηριάζοντας τη στάση του Πρωθυπουργού και εκτιμώντας ότι δεν είναι τυχαία αλλά συνειδητή πράξη.Ü «Εχει συναντήσει όλες τις παραγωγικές – εργοδοτικές οργανώσεις εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι» σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι προσφάτως η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή με τα αιτήματα των εργαζομένων για τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.Ü Η οργάνωση με την επιστολή ζητούσε συνάντηση για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις της, ενώ άφηνε αιχμές για τη μέχρι τώρα στάση του.Ü«Είναι χρήσιμο και κρίσιμο να έχετε ιδία γνώση για τα προβλήματα και την αδυσώπητη καθημερινότητα των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια και η ενημέρωσή σας να μην προέρχεται μόνο από την εργοδοτική πλευρά και την εκπροσώπησή της».
Και η συγκεκριμένη επιστολή αποδείχθηκε… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Ο Mr Bond…

Ο πυρετός της προετοιμασίας της (δεύτερης) εξόδου στις αγορές ανεβαίνει. Οι αγορές, όπως δείχνει και «ταμπλό» με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα κάνει την επόμενη κίνηση.ÜΑυτό που περιμένουν είναι να προχωρήσει σε swap ομολόγων, με άλλα λόγια στην ανταλλαγή 20 μικρών ομολόγων με 4 νέα ομόλογα, μια κίνηση που εντάσσεται στον σχεδιασμό για εξομάλυνση της καμπύλης επιτοκίων των ελληνικών τίτλων, που είναι απαραίτηση προϋπόθεση για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης το επόμενο καλοκαίρι.ÜΑυτός όμως που έχει εκπονήσει το σχέδιο εδώ και καιρό και θα αποφασίσει τι και πότε θα γίνει είναι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και γνωστός ως «Mr Bond» από την εποχή κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, όταν η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά επιτυχώς στις αγορές την εποχή των Μνημονίων.

…και η Μιράντα

Οσο κι αν ισχυρίζεται λοιπόν η κυρία Μιράντα Ξαφά ότι αυτή κρύβεται πίσω από την ιδέα της ανταλλαγής ομολόγων –που είναι μια παλιά υπόθεση -, μάλλον εξυπηρετεί την προσωπική της προβολή και την προώθηση του βιβλίου της για το ελληνικό χρέος.

Κοντά σε deal ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος

Oι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων της Σιδηρεμπορικής Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ) και της Μπήτρος με τις πιστώτριες τράπεζες για τη συνένωση των δύο εταιρειών φαίνεται ότι καταλήγουν.
Η ΣΙΔΜΑ θα απορροφήσει την Μπήτρος και οι τράπεζες (κυρίως Εθνική και Alpha, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση) θα προχωρήσουν σε κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων. Τα δάνεια των δύο εταιρειών σε επίπεδο ομίλων ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ. Η συνένωση των δύο εταιρειών είναι μονόδρομος καθώς η συνέχιση της αυτόνομης πορείας τους θεωρείται από τραπεζικούς κύκλους ιδιαίτερα επισφαλής.

Τα προνόμια του «τέως»…

Το πέτυχε τελικά ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος και θα φύγει από τη θέση του την 1/1/2018. Η ημερομηνία αυτή έχει μεγάλη σημασία.
Κι αυτό διότι ως «τέως» –από το νέο έτος –πρόεδρος του ομίλου θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια των προκατόχων, καθώς έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη… προϋπηρεσία.
Ποια είναι αυτά; Θα έχει γραμματέα, αυτοκίνητο, οδηγό και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Και ο λογαριασμός; Στην Εθνική!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ