Οι χώρες του Ειρηνικού ρίχνουν τα εμπορικά σύνορα αγνοώντας τον Τραμπ

Δίχως τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εναπομείνασες 11 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό και εξακολουθούν να ενστερνίζονται τις αξίες του ελεύθερου εμπορίου και των ανοικτών αγορών ενέκριναν, την περασμένη εβδομάδα, την υπογραφή μιας γενικευμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (Trans-Pacific Partnership ή TPP), η οποία θα άρει τους δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα που περνούν τα σύνορα των συμβεβλημένων χωρών.

Δίχως τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εναπομείνασες 11 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό και εξακολουθούν να ενστερνίζονται τις αξίες του ελεύθερου εμπορίου και των ανοικτών αγορών ενέκριναν, την περασμένη εβδομάδα, την υπογραφή μιας γενικευμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (Trans-Pacific Partnership ή TPP), η οποία θα άρει τους δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα που περνούν τα σύνορα των συμβεβλημένων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα διέπει εμπορικές συναλλαγές, ο τζίρος των οποίων έφθασε πέρυσι τα 356,3 δισ. δολάρια.
Οι εκπρόσωποι των 11 χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν στην πόλη Ουραγιάσου της Ιαπωνίας, ξεπέρασαν το εμπόδιο που είχε εμφανιστεί ξαφνικά με την πρόσφατη απόφαση της Νέας Ζηλανδίας να απαγορεύσει την πώληση ακινήτων σε ξένους υπηκόους προκειμένου να σταματήσει την ξέφρενη κούρσα των τιμών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα. Η κυβέρνηση του Ουέλινγκτον συμφώνησε να εισαγάγει νέα νομοθεσία που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς της δίχως να επηρεάζει τη διακρατική συμφωνία.

Aυτή την εβδομάδα

Η συμφωνία στο Ουραγιάσου φέρνει τις 11 χώρες του Ειρηνικού σε θέση ισχύος, καθώς ενωμένες θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση της ευρύτερης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (Asia-Pacific Economic Cooperation ή APEC) που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα στην πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ. «Το momentum για μια συμφωνία στη συνάντηση της Ντανάνγκ έχει ενισχυθεί σημαντικά» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ιαπωνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την ΤΡΡ Καζουγιόσι Ουμεμότο.
Η Ιαπωνία πανηγυρίζει για έναν ακόμη λόγο για την ευτυχή κατάληξη που είχαν οι τριήμερες εμπορικές διαπραγματεύσεις στο Ουραγιάσου. Διότι η συμφωνία των 11 χωρών θα βοηθήσει την ιαπωνική πλευρά να… αντισταθεί αποτελεσματικότερα στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για μια διμερή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας, κατά παράκαμψη της ΤΡΡ και της APEC. Πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει αυτοπροσώπως ο Ντόναλντ Τραμπ στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε κατά την τριήμερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ιαπωνία που ξεκινά σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.